28 Kasım 2013 15:41

'Bir Kürt genci olarak askerlik yapmayı reddediyorum'

İHD Hakkari Şubesi'ne başvurarak vicdani reddini açıklayan İskan Aksaç, "35 yıllık çatışmalı sürecin en büyük mağduru olan bir Kürt genci olarak askerlik yapmayı reddediyorum" dedi.

\'Bir Kürt genci olarak askerlik yapmayı reddediyorum\'
Paylaş

Hakkari'de yaşanan toplumsal olaylara karıştığı iddiası ile 2008 yılında gözaltına alınan ve 8 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılıp, 3'ncü Yargı Paketi'nden şartlı olarak tahliye edilen 26 yaşındaki İskan Aksaç, İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi'ne başvurarak, vicdani reddini açıkladı. Dernekte düzenlenen basın toplantısında konuşan İHD Hakkari Şube Sekreteri Sait Çağlayan, ilk kez kendilerine bir vicdani ret başvurusu yapıldığını belirterek, "İHD insan yaşamına değer veren bir insan hakları kuruluşudur. Vicdani ret egemen ve militarist sisteme karşı gelişen ve dünyada 1916'lardan bugüne kadar başvurulan bir sistemdir. Günümüzde Avrupa'nın birçok ülkesi bu hakkı yasal güvence altına almıştır. Biz de İHD olarak bu hakkın Türkiye'de kullanılmasını talep ediyoruz. Bu yüzden vicdani ret hakkını kullanmak için derneğimize başvuran İskan Aksaç'a her türlü desteği vereceğiz" dedi.

Aksaç ise, bölgede yaşanan 35 yıllık çatışmalı sürecin en büyük mağduru olarak savaşın bir ferdi olmak istemediğini, bu yüzden de askere gitmeyerek vicdani ret hakkını kullandığını söyledi. "Kirli savaş" içinde yer almak istemediğini dile getiren Aksaç, "Bölgemizde 35 yıldır süren kirli savaş politikaları halklara büyük zarar verdi, vermeye devam ediyor. Burjuva çocukları kendi evlerinde rahat bir şekilde uyurken, yoksul halkın çocukları savaşta ölüyor. Hem Türk hem de Kürt anneleri bu kirli savaşın yarattığı acı, kan ve gözyaşından etkilenmeye devam ediyor. Bunun için askere gitmeyerek vicdani ret hakkımı kullanıyorum. Umarım bu karar Kürt sorununda başlatılan çözüm sürecine de bir katkı sunacaktır" diye konuştu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İki kez tecavüze 5 yıl ceza indirimi yapıldı

SONRAKİ HABER

\'Tutuklu avukatlara özgürlük\' diyen avukatların 3 yıl hapsi isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...