28 Kasım 2013 12:02

Erdoğan'ın fotoğrafına dart atmaktan yargılanan öğrencilere beraat

Samsun'da geçen yıl '4+4+4' sistemine karşı düzenlenen eylemde hedef tahtasındaki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafına dart oku attıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 2 üniversite öğrencisinin beraatlerine karar verildi.

Erdoğan\'ın fotoğrafına dart atmaktan yargılanan öğrencilere beraat
Paylaş

Samsun'da geçen yıl '4+4+4' sistemine karşı düzenlenen eylemde hedef tahtasındaki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafına dart oku attıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 2 üniversite öğrencisinin beraatlerine karar verildi.

Samsun'un İlkadım İlçesi Süleymaniye Caddesi'nde, geçen yıl Ağustos ayında bir grup lise ve üniversite öğrencisi, '4+4+4' eğitim sistemini protesto için gösteri düzenleyip, basın açıklaması yaptı. Daha sonra gençlerden Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kimya Öğretmenliği Bölümü öğrencisi 23 yaşındaki Yıldırım Beyazıt ile Çevre Mühendisliği'nde okuyan 22 yaşındaki Mert Deniz Özkaya, iddiaya göre hedef tahtası üzerine yapıştırılan ve üzerinde 'Atış serbest hedef Tayyip' yazan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafına dart oku attı. Bunun üzerine güvenlik güçleri müdahale ederek, başkalarının okları atmasına izin vermedi.

2 üniversiteli hakkında ise soruşturma açıldı ve savcı 'kamu görevlisine aleni hakaret' suçundan 1 yıldan az olmamak üzere 2 yıla kadar hapis cezası istedi.

Samsun 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılanan 2 üniversiteli, başkaları tarafından düzenlenen eyleme destek amaçlı gittiklerini dile getirerek suçlamaları kabul etmedi.

Son kez hakim karşısına çıkan öğrencilerden Yıldırım Beyazıt, daha önce yaptığı savunmaları tekrar ederek, "Burada hazırlanmış olan ve üzerinde Başbakan'ın fotoğrafının bulunduğu darta atış yapıp yapmadığımı hatırlamıyorum. Kesinlikle bir hakaret kastı ile hareket etmedim" dedi.

Mert Deniz Özkaya ise "Başkaları tarafından hazırlanmış olan darta fotoğrafa bakmadan dikkat etmeden bir kez atış yaptım. Bunu demokratik bir hareketle eylem olarak gördüğüm için atış yaptım. Suç işleme kastım yoktur" diyerek beraatini istedi.

Mahkeme heyeti, avukatları da dinledikledikten sonra öğrencilerinin ikisinin de beaatlerine karar verdi. Açıklanan kararda şöyle denildi:

'Her iki öğrencinin Başbakan'a karşı görevinden dolayı hakaret suçundan ayrı ayrı cezalandırılmaları istemiyle mahkememize kamu davası açılması istenmiş ise de yüklenen suçun yasada tanımlanan unsurları itibariyle oluşmadığı ve bu haliyle eylemin yasada suç olarak tanımlanmadığı anlaşılmakla sanıkların ayrı ayrı beraatine.'

Duruşma çıkışında öğrencilerden Yıldırım Beyazıt yaptığı açıklamada, "Bugün bizim burada beraat etmemiz, hukuk sisteminin doğru işlediği anlamına gelmiyor. Gezi olaylarında ve Reyhanlı'da katedilen insanların hesabı sorulmadan adaletin ve hukukun varlığını kabul etmek mümkün değil. Bize böyle bir davanın açılması dahi bizi yönetenlerin demokrasiden ne anladıklarını gösteriyor" dedi. (Samsun/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Necmi Tanyolaç için TSYD\'de tören düzenlendi

SONRAKİ HABER

Kürkçü: Erdoğan, Cemaatin hangi taleplerde bulunduğunu açıklasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa