28 Kasım 2013 10:44

Güney Kore de Çin'in kurallarına riayet etmedi

Çin’in Doğu Çin Denizi’ndeki ihtilaflı bölgede ilan ettiği yeni havasahası kurallarına ABD’den sonra Güney Kore tarafından da riayet edilmedi.

Güney Kore de Çin\'in kurallarına riayet etmedi
Paylaş

Çin’in Doğu Çin Denizi’ndeki ihtilaflı bölgede ilan ettiği yeni havasahası kurallarına ABD’den sonra Güney Kore tarafından da riayet edilmedi. Bir Güney Kore uçağı söz konusu bölgede uçuş gerçekleştirdi.

Çin’in bölgede tek taraflı olarak ilan ettiği hava savunma bölgesi kurallarına göre hava sahasına girecek uçaklar, Pekin yönetimini bilgilendirmek zorunda. Söz konusu açıklamaya Japonya ve ABD anında tepki gösterirken, ABD önceki gün B-52 bombardıman uçağıyla tartışmalı bölge üzerinde “izinsiz” bir uçuş gerçekleştirdiğini açıklamıştı. ABD’den sonra Güney Kore de Çin’e “meydan okudu”. Güney Kore Savunma Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada uçuşun gerçekleştirildiği doğrulandı ve “Çin’i bilgilendirmedik” denildi.

Güney Kore'de bu sene iktidara gelen Park Geun-hye yönetimi, Pekin'le daha yakın ilişkiler geliştirmişti. Yaşanan bu gerginlik yeni dönemdeki ilk resmi anlaşmazlık olarak kayıtlara geçti. Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se dün yaptığı açıklamada, "Bölgede rekabet ve anlaşmazlıkların derinleştiğini görüyoruz. Bölgesel ihtilaflar ve tarihsel sorunlar milliyetçilikle birleşirse dramatik sonuçlara sebebiyet verebilir" demişti. Çin'in ilan ettiği havasahası kuralları, Güney Kore havasahasının da bir kısmını kapsıyor.

ABD'nin B-52 uçaklarıyla gerçekleştirdiği uçuşun ardından Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa "Tehdidin büyüklüğüne göre farklı tepkiler verebiliriz" denildi.

TARTIŞMALI ADALAR

Doğu Çin Denizi'ndeki gerginlik, Japonya'nın Senkaku ve Çin'in ise Diaoyu diye adlandırdığı adaların egemenlik hakkı konusunda iki ülke arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklanıyor. Adaların zengin denizaltı maden yataklarıyla çevrili olduğu belirtiliyor. Çin'in ilan ettiği hava savunma bölgesine Japonya ve ABD ''hiçbir geçerliliği yok'' diye tepki vermişti.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Önder: İttifak olacaksa ilkesel olmalı

SONRAKİ HABER

YAŞ kış dönemi toplantısı başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...