28 Kasım 2013 08:53

Hükümet güvenoyu aldı ancak eylemler sürüyor

Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra, başkent Bangkok'ta hükümet karşıtı eylemler sürerken parlamentoda yapılan güven oylamasını geçti. Ancak bu güvenoylamasının eylemleri sona erdirmesi beklenmiyor.

Hükümet güvenoyu aldı ancak eylemler sürüyor
Paylaş

Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra, başkent Bangkok'ta hükümet karşıtı eylemler sürerken parlamentoda yapılan güven oylamasını geçti. Muhalefetteki Demokrat Parti'nin güvensizlik önergesi, parlamento üstünlüğünü elinde bulunduran Yingluck'un lideri olduğu Pheu Thai Partisi'nin oylarıyla reddedildi.

Günlerdir eylemlerin dinmediği, 4 bakanlık binasının basıldığı Tayland, 2010'dan bu yana en büyük halk eylemlerine ev sahipliği yapıyor. Bangkok'ta Pazar günü başlayan gösterilerde hükümetin istifasını talep eden eylemciler, kamu binalarına yürüdü.

Protesto gösterileri, eski Başbakan Thaksin Shinawatra’nın ülkeye geri dönüşünü sağlayacak olan af yasasına karşı başlamıştı.

Demokrat Parti'den eski muhalif milletvekili Suthep Thaugsuban liderliğini yaptığı, muhalefetteki merkez sağ Demokrat Parti'nin desteklediği protesto hareketi, Yingluck'un hükümetinin aslında darbeyle devrilen kardeşi eski Başbakan Thaksin Shinawatra tarafından yönetildiğini söylüyor. Yingluck sokağa çıkma yasağı ve yolların kesilmesine izin veren özel yetkilerine başvurdu ve protesto hareketinin liderinin tutuklanması emri verdi. Ancak polis şu ana dek bu yönde bir adım atmadı. Thaugsuban, "Thaksin'in rejimi ortadan kalkmadan eylemler sürecek" diyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da ülkedeki durumdan kaygılı olduğunu söyledi ve itidal çağrısı yaptı. Yüzlerce protestocu dün de ülkenin başlıca güvenlik kurumunun etrafını sararak, binanın tahliye edilmesine neden oldu.

THAKSİN SHİNAWATRA KİMDİR?

2001'de iktidara gelen milyarder iş adamı Thaksin Shinawatra 2006'daki askeri darbeyle görevden alınmıştı. 2010'da Thaksin'in taraftarları başkentin önemli noktalarını işgal etmiş, iki ay süren oturma eylemi sırasında çıkan çatışmalarda çoğu sivil eylemci 90'dan fazla kişi ölmüştü. Shinawatra özellikle ülkenin kuzey ve kuzeydoğusundaki kırsal kesimlerde yaşayanlar tarafından seviliyor. 2006'dan bu yana sürgünde olan Shinawatra daha önce İngiltere Premier Lig temsilcisi Manchester City'i de satın almıştı. Shinawatra'nın çoğunlukla Dubai'de ikamet ettiği belirtiliyor. Shinawatra çok sayıda yolsuzlukla suçlanıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

THY uçağına yıldırım çarptı

SONRAKİ HABER

James’e evinde Şükran Günü hediyesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...