27 Kasım 2013 23:51

Mısır'da yeni yasalar halk tepkisini artırıyor

Mısır'da gösteri ve toplanma hakkını polis iznine bağlayan yeni yasa hükümete yönelik tepkileri artırırken dün yapılan eylemde 79 kşi gözaltına alındı. Darbe sonrası alanlardan çekilen kesimler "Mübarek günlerine döndük" yorumlarında bulunuyor.

Mısır\'da yeni yasalar halk tepkisini artırıyor
Paylaş

Mısır’da 3 Temmuz’da ordunun darbesiyle sonuçlanan halk eylemleri sonrası roller değişmiş, alanlarda yalnızca Müslüman Kardeşler (İhvan) kalmıştı. Muhammed Mursi’nin devrilmesinin ardından Müslüman Kardeşler’in düzenlediği eylemlere cuntanın saldırıları sert olmuş, bine yakın kişi hayatını kaybetmişti.

Diktatör Hüsnü Mübarek’in devrilmesi sürecinde de rol oynayan İhvan dışında kalan laik kesimler son dönemde yeniden alanlara çıkmaya başladı. Geçtiğimiz hafta 2011 halk eylemlerinin başlangıcının yıl dönümünde yapılan eylemler, uzun süre sonra bir ilki teşkil ediyordu.

'MÜBAREK DÖNEMİNE DÖNÜYORUZ'

Guardian’a konuşan 29 yaşındaki Mühendis Cihad Yunus, “Yeniden Mübarek dönemine dönüyoruz. Hatta daha kötüsü” derken Mübarek’i deviren dönemde ön plana çıkan 2 gençlik önderi de darbe hükümetinin hedefinde: Ahmed Mahir ve Alaa Abd el Fattah. Her 2 isim için de yakalama kararı çıkartılırken, durumu değerlendiren Mahir: “Mübarek günlerine geri döndük. 2008’de, polisten kaçmaya çalıştığım dönemle aynı atmosferi hissediyorum” dedi.

SALI GÜNÜ 79 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Darbe hükümetinin sivillerin askeri mahkemede yargılanmasını olanaklı kılan yasasına karşı Salı günü başkent Kahire’de sokaklara çıkan eylemciler, polis saldırısıyla karşılaştı. 79 kişi gözaltına alındı. Gecenin bir yarısı Kahire’nin güneyindeki çöllük bir alanda serbest bırakılan 22 kadın, gözaltında darp edildiklerini dile getirdi. 24 kişi halen gözaltında.
Salı günkü polis müdahalesi, hükümetin miting, gösteri ve yürüyüşleri polis iznine bağlayan yeni kanununun ilk mağdurları olarak kayıtlara geçti. Söz konusu kanuna Birleşmiş Milletler, Uluslararası Af Örgütü ve Mısırlı 19 insan hakları örgütünden tepki gelmişti.

BAN Kİ-MOON'DAN UYARI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Mısır’ı gösteri yasasında yapmayı planladıkları değişiklik nedeniyle uyararak, “Anayasa referandumu, parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin güvenilirliği için toplanma ve ifade özgürlüğü hayati önem taşımaktadır” ifadesini kullandı.

'İHVAN'IN YAPTIKLARINI UNUTMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL'

İhvan dışındaki kesimler yine de Muhammed Mursi destekçileriyle aynı safta yer almayacaklarını belirtiyorlar. Kardeşi bir haftadır gözaltında olan aktivist Alaa Ghanen, "Onların yaptıklarını ve onlar yüzünden dökülen onca kanı unutmamız mümkün değil. 6 ay önce aynı zamanda İhvan'a karşı mücadele ediyorduk. Şu andaysa sadece halkla hükümet karşı karşıya" diyor.

14 MURSİ DESTEKÇİSİ KADIN TUTUKLANDI

Mısır’da bugün 14 kadın Muhammed Mursi destekçisi de devrik lideri savunan balonlar taşıdıkları ve insan zinciri oluşturdukları için tutuklandılar. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Real Madrid, Galatasaray\'ı 4-1 yendi

SONRAKİ HABER

Güneşe hiç bu kadar yaklaşan olmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...