27 Kasım 2013 20:40

Berlusconi, Senato'dan ihraç edildi

İtalya Senatosu'nda yapılan oylamada, vergi kaçakçılığından hüküm giyen eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin üyelikten azledilmesi kararı çıktı.

Berlusconi, Senato\'dan ihraç edildi
Paylaş

İtalya Senatosu'nda yapılan oylamada, vergi kaçakçılığından hüküm giyen eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin üyelikten azledilmesi kararı çıktı. Parlamenterliğinin düşmesi, İtalyan siyasetinin son 20 yılına damga vurmuş olan Berlusconi'nin dokunulmazlığının da sonu oldu. 6 yıl boyunca kamu hizmetlerinden men edilen ve 'Şövalye' unvanını da kaybedecek olan Berlusconi, aktif siyaset yapamayacak, seçimlerde aday olamayacak.

Silvio Berlusconi'nin katılmadığı oylama, akşam saatlerinde Senato Genel Kurulu'nda yapıldı. Deneyimli siyasetçinin partisi Forza Italia'ya (FI) üye senatörlerin talebine karşın oylama gizli gerçekleşmedi. Uzun süren tartışmaların ardından yapılan oylamada, 77 yaşındaki siyasetçinin hemen uygulanmak üzere parlamenterliğinin düşmesi gerektiği sonucu çıktı.

Berlusconi, sahibi olduğu Mediaset Grubu'nun, Amerikan filmlerinin alım satımı sırasında yapılan vergi usulsüzlüğünden sorumlu tutularak, 2012'de 4 yıllık hapse mahkum edilmişti. Af Yasası'na göre cezası 1 yıla indirilen Berlusconi'nin bunu, ilerleyen yaşı ve cezanın kısa süreli olması nedeniyle sosyal hizmetlerde ya da ev hapsinde geçirmesi bekleniyor. Ağustos ayında Yargıtay tarafından da onanan karar sonrası Berlusconi'nin Senato'dan azli gündeme gelmişti.

TUTUKLANMASININ YOLU AÇILDI

3 dönem başbakanlık yapmış olan Berlusconi, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'dan af talebinde bulunmuş, ancak buna olumlu cevap alamamıştı. Merkez sağın lideri Berlusconi, oylamadan birkaç gün önce elinde yeni deliller olduğunu ve kesin hüküm verilmesine rağmen hakkındaki davanın yeniden görülmesini talep ederek, son anda bir manevra yaptı. Ancak uzmanlar, iç hukukta bunun artık mümkün olmadığını belirtti. Berlusconi'nin avukatları ise, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını açıkladı.

Dokunulmazlığı kalkan Berlusconi'nin, diğer davalardan aldığı cezalardan ötürü cezaevine girme yolu da açıldı. Ancak ilerleyen yaşı nedeniyle bu ihtimale zayıf bakılıyor.

Nitekim Berlusconi, reşit olmayan bir kızla para karşılığı cinsel ilişkiye girmek ve görevini kötüye kullanmak suçlamalarından da 7 yıl hapis ve ömür boyu kamu hizmetlerinden men cezasına da çarptırılmıştı. Bu dava ise halen Yargıtay'da.

ŞÖVALYE UNVANI DA GİDİYOR


İtalyan yasalarına göre, tüm kamu görevlerinden 6 yıl boyunca men edilen Berlusconi, 1977 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Giovanni Leone tarafından kendisine verilen ve artık lakabı haline gelen 'Il Cavaliere (Şövalye)' unvanını da kaybedecek. Berlusconi, bu unvana layık görülen en genç işadamı olmuştu.

'DEMOKRASİ İÇİN YAS GÜNÜ'

Oylama öncesi Roma'daki evinin önünde bulunan Plebiscito Caddesi'nde kendisine destek olmak için toplanan kalabalığa seslenen Berlusconi, “Demokrasi için çok acı ve yas tutulması gereken bir gün. Siyasi rakiplerim, hâkimiyet altına aldıkları Senato'yu bana karşı kullanıyor. Sol, benim kellemi istiyor" dedi.

Bunun bir siyasi kan davası olduğunu öne süren Berlusconi, parlamentoda olmasa da siyasete devam edeceğini ve kimsenin kendisini yıldıramayacağını söyleyerek, “Beni bitirmek için şimdiye kadar 52 dava açtılar. Bunların 41'inden aklandım. Bugüne kadarki desteğinize sonsuz teşekkür ederek, yeniden başbakanlık koltuğuna oturacağıma söz veriyorum. Kimse beni siyaset sahnesinden silemeyecek" diye konuştu.

Oylamayı protesto eden destekçiler ise, “Berlusconi bir kartal gibidir, hep yüksekten uçar" ve “O bir özgürlük kahramanıdır" gibi sözlerin bulunduğu pankartlar taşıdılar.

Berlusconi, dün partisi FI'nın geniş tabanlı koalisyon hükümetine verdiği desteği geri çektiğini de açıkladı. (Roma/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Tunus\'ta üç kentte genel grev; on binler ayakta

SONRAKİ HABER

Brezilya\'da Dünya Kupası stadında iş cinayeti: 2 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...