27 Kasım 2013 17:39

107 örgüt sordu: Anayasa'da masayı kim devirdi?

Yeni anayasa çalışmalarının Mecliste tıkanmasına, aralarında Hak-İş, Ehl-i Beyt Vakfı, Kafkas Dernekleri Federasyonu, İHD’nin de bulunduğu 107 kurumdan tepki geldi.

107 örgüt sordu: Anayasa\'da masayı kim devirdi?
Paylaş

Yeni anayasa çalışmalarının Mecliste tıkanmasına, aralarında Hak-İş, Ehl-i Beyt Vakfı, Kafkas Dernekleri Federasyonu, İHD’nin de bulunduğu 107 kurumdan tepki geldi. Komisyon çalışmalarına katılan partilerin birbirlerini suçlamalarını eleştiren kurumlar, masanın kimin tarafından devrildiğini öğrenmek istediklerini vurguladı.

Aralarında çok sayıda vakıf, dernek, insan hakları örgütü ve sendikanın bulunduğu Denge ve Denetleme Ağı, Ankara’da Midas Otel’de düzenlediği basın toplantısında, “Yeni Anayasa süreci bizim açımızdan bitmedi” mesajı verdi. Toplantıya Demokratik Anayasa Girişiminden Ayhan Bilgen, Alevi Vakıfları Konfederasyonu Başkanı İsmet Erdoğan, Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Hasan Seymen katıldı.

‘ŞEFFAF YÜRÜTÜLMEDİ’

Kurumlar adına açıklamayı yapan Hasan Seymen, anayasa yapım sürecinin yeterince şeffaf yürütülmediğini söyledi. Sivil toplumun anayasa yapım sürecine katılımının sadece öneri sunmaktan ibaret olmaması gerektiğini belirten Seymen, sürecin her aşamasında yer almak istediklerini kaydetti. “Anayasa yapımının kendisi bir uzlaşma becerisidir” diyen Seymen, çoğulcu ve demokratik bir anayasanın ancak çoğulcu ve katılımcı yöntemlerle hazırlanabileceğini kaydetti. Anayasa Uzlaşma Komisyonu tutanaklarının İnternet üzerinden yayınlanmasını isteyen Seymen, komisyonda yaşananların toplum tarafından denetime açılması gerektiğini belirtti. Seymen, sivil toplumdan yeni anayasa hakkında alınan görüş ve önerilerin Meclisin yeni anayasa sitesinden kaldırıldığını hatırlatarak, alınan görüşlerin yeniden siteye konulmasını talep etti.

‘TOPLUM UZLAŞTI, PARTİLER UZLAŞAMADI’

Anayasa Girişimi Üyesi ve Gazetemiz Yazarı Ayhan Bilgen de toplumda taban tabana zıt fikirlere sahip olduğu düşünülen kesimlerin bile bir araya gelip ortak paydada uzlaşabildiğini belirtti. Bilgen “Ancak siyasi partilerde bu uzlaşma becerisini göremiyoruz maalesef” diyerek toplumdaki uzlaşma kültürünün siyasi partilerden daha yüksek düzeyde olduğunun altını çizdi. Birbirinden farklı inanç, mezhep, etnik köken ve düşünceye sahip olan 107 kuruluşun yan yana gelerek ortak hareket edebildiklerini belirten Bilgen, siyasi partilerin toplumdaki bu talebi görmesi ve ona göre davranması gerektiğini belirtti. Anayasa Uzlaşma Komisyonunda tıkanan sürecin kendileri açısından devam ettiğini söyleyen Bilgen, “Toplum olarak yeni bir anayasa talebimizin arkasındayız. Yeni anayasa talebini toplumsal zeminde tartışmaya devam etmeliyiz” diye konuştu.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TEM\'de trafik felç

SONRAKİ HABER

Kızıl Meydan’da ilk defa Noel panayırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...