27 Kasım 2013 16:42

Sağlık emekçilerinden eşitlik ve adalet grevi

İstanbul Üniversitesine bağlı hastanelerde çalışan sağlık emekçileri, düşük ek ödemeler ve ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle iş bırakarak İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü önünde yürüyüş gerçekleştirdi.

Sağlık emekçilerinden eşitlik ve adalet grevi
Paylaş

İstanbul Üniversitesine bağlı hastanelerde çalışan sağlık emekçileri, düşük ek ödemeler ve ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle iş bırakarak İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü önünde yürüyüş gerçekleştirdi.

Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde çalışan sağlık emekçileri uzun süredir performans ödemelerinde yaşanan sorunlara dikkat çekmek için birçok kez eylem gerçekleştirmişti. Uzun çalışma saatlerine, esnek çalışma biçimlerine rağmen haklarını alamayan sağlık emekçileri SES Aksaray Şubesinin çağrısı ile greve çıktı. Sağlık emekçileri, İstanbul Üniversitesinin öne sürdüğü ‘Hastane zarar ediyor, tasarruf tedbirleri alıyoruz’ gibi iddiaları kabul etmeyeceklerini bir kez daha dile getirdi.

HASTANEDE POLİS ABLUKASI

Çapa Tıp Fakültesinde erken saatlerde bir araya gelen sağlık emekçileri, hastanede polis ablukası ile karşı karşıya kaldı. Çok sayıda çevik kuvvet polisi ve TOMA’nın hastanede bekliyor olması sağlık emekçilerinin tepkisine neden olurken yapılan görüşmeler sonrası polisler ve TOMA hastane önünden geri çekildi.

EŞİTLİK VE ADALET İSTİYORUZ

Çapa Tıp Fakültesi içinde yürüyüş yapan sağlık emekçileri daha sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi çalışanları ile buluşarak Beyazıt’ta bulunan İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne yürüdüler. Eyleme SES üyesi sağlık emekçilerinin dışında hastanelerde çalışan taşeron işçileri de destek verdi. Beyazıt’a kadar yolun bir kısmını trafiğe kapatarak yürüyen emekçiler sık sık “Eşitlik ve adalet istiyoruz” sloganları atarak ek ücretlerin ödenmemesini protesto etti.

EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ

Rektörlük önünde basın açıklamasını okuyan SES Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel, sağlık çalışanlarının yıllardır düşük ücretle çalıştırıldığını dile getirdi. Ek ödeme, performans, döner sermaye gibi güvencesiz ücretlere mahkûm edildiklerini belirten Adıgüzel, emekliliğe yansıtılmayan bu ücretler nedeniyle emekli ikramiyelerinin de emekli maaşlarının da kuşa döndüğünü söyledi. Hastane yönetiminin ‘zarar ediyoruz, tasarruf tedbirleri uyguluyoruz’ diyerek bahaneler ürettiğini ifade eden Adıgüzel, hastanelerde yaşanan eleman eksikliği, malzeme eksikliği fiziki yetersizlik gibi durumların sorumlusunun kendileri olmadığını kaydetti. Adıgüzel, üniversite yönetimine bir kez daha seslenerek, emeklerinin karşılığını isterken, emeklerini alamazlarsa üretimden gelen güçlerini kullanmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Taşeron İşçileri Dayanışma Derneği adına konuşan Güneş Cengiz ise taşeron işçilerinin 1.5 yıldan beri yol ücretlerini alamadığını söyleyerek, “Dünyanın en iyi 500 üniversitesinden biri olmak ile övünen üniversite yönetiminin vizyonu bu mudur?​” diye sordu.

SORUMLU PİYASACI AKP HÜKÜMETİ

Grevde aynı zamanda HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de bir konuşma yaptı. Tüzel AKP Hükümetinin sağlıkta dönüşüm adı altında gerçekleşen saldırılar ile son 10 yıldır yoğun bir hak gasbı yaşandığına dikkat çekti. Tüzel, sağlık hakkının ticari bir piyasaya dönüştüğünü, sağlıkta özelleştirme ile birlikte yatırımların ve bütçenin sanayi tekellerine, özel şirketlere peşkeş çekilmesinin herkesin alın terinden çalınması sonucu olduğunu dile getirdi. Tüzel “Sağlıkta gelinen nokta tam bir çöküş” derken sağlık emekçilerinin performans adı altında daha çok çalıştırılması ve rekabete sokulmasının asıl sorumlusunun AKP Hükümeti olduğunu ifade etti.


GÖRÜŞMEDEN SONUÇ ÇIKMADI

Yapılan  eylemin ardından Hastanelerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Kamil Adalet ile görüşen SES Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel görüşmenin ardından gazetemize şu bilgileri verdi, "Kamil bey hastanenin çok borcu olduğu bu borcu ödemek üzere bir yapılanmaya gittiklerini o nedenle ek ödemelerde sıkıntı olduğunu söyledi. Biz de bu durumu inandırıcı bulmadığmızı çünkü hastanenin ne hasta sayısınde ne işlem sayısında bir azalma olmadığını söyledi. Kamil bey bu durumu ilk toplantıda değerlendireceklerini, ek ödemenin çalışanlara dağıtımı konusunda bir formül arayacaklarını söyledi."


SAĞLIKÇILARIN TALEPLERİ

* İnsanca yaşayacak bir temel ücret,
* Güvenceli iş,
* Ek ödemelerin ve performansların emekliliğe yansıtılması,
* Performans uygulamasına son verilmesi,
* Tedavide katkı ve katılım paylarının kaldırılması. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir\'de dershanecilerden kapatmaya tebeşirli protesto

SONRAKİ HABER

\'Katilin eline bıçağı veren savcıdır\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa