27 Kasım 2013 15:59

Nusaybin'de kadınlar cinsel istismarı protesto etti

Nusaybin Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Platformu, Nusaybin ilçesinde, 14 yaşındaki çocuğun, P.Ç. adlı bir şahısın cinsel istismarına maruz kalmasını protesto etti.

Nusaybin\'de kadınlar cinsel istismarı protesto etti
Paylaş

Mardin'in Nusaybin ilçesinde Nusaybin Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Platformu üyesi kadınlar, ilçesinde geçtiğimiz günlerde P.Ç. adlı şahıs tarafından 14 yaşındaki çocuğun cinsel istismara maruz kalmasını protesto etti.

Barış Parkı'nda yapılan açıklamaya çok sayıda kadının yanı sıra BDP Nusaybin İlçe Eş Başkanı Zinet Alğan, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan ve Barış Anneleri İnisiyatifi aktivistleri katıldı. Sık sık "Jin jiyan azadî" sloganlarının atıldığı açıklamada, "Tecavüzcüleri korumak tecavüzlere ortak olmaktır, taciz ve tecavüz inanlık suçudur suçluların yerine utanmayacağız" pankartı taşındı.

Platform adına açıklama yapan Nusaybin Belediyesi Gülşilav Kadın Merkezi Sosyologu Sadiye Aksoy, son dönemde bölgede artan çocuk istismarlarını hatırlattı. Kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz ile cinsel istismar olaylarının artmasının tesadüf olmadığının altını çizen Aksoy, "Binlerce yıldır kadın bedeni üzerinden geliştirilen tecavüz kültürünün savaş coğrafyasındaki sahnelerinden bir tanesidir. Taciz ve tecavüz, çeşitli alanlarda mücadele veren kadınları hedef alan sistematik bir şekilde bastırma ve cezalandırma aracı olarak kullanılıyor" dedi.

İlçede yaşanan cinsel istismar olayına sessiz kalmayacaklarını belirten Aksoy, kadına yönelik şiddetin artmasının hükümetin bu sorunu çözme noktasındaki yetersizliğini açıkça gösterdiğini ifade etti. Tecavüzlere sessiz kalmanın tecavüz suçuna ortak olma anlamına geldiğini söyleyen Aksoy, "Tüm halkımızı tecavüzleri ve tecavüzcüleri teşhir etmeye, fuhuş ve uyuşturucuya karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz" diye belirtti.

Ardından konuşan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan ise, cinsel şiddet ve tecavüzün bir insanlık suçu olduğunu belirtti. Gökkan konuşması sırasında, eylemi izleyen polislere dönerek, "Neden tecavüzcüleri yakalamıyorsunuz? Neden tecavüzcüler bu kadar ortalıkta dolaşıyor?" diye sordu. Basın açıklaması esnasında polislerin eyleme destek veren bir genci gözaltına almak istemesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Halkın tepki göstermesi üzerine genç, polislerin elinden kaçarak ara sokağa kaçtı. (Mardin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Barış Mitingine açılan dava görüldü

SONRAKİ HABER

Yatağan işçileri aşure dağıttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...