27 Kasım 2013 00:41

Açlık sınırı bin 65 TL

Türk-İş'in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'na göre, Kasım ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 65 TL, yoksulluk sınırı 3 bin 470 TL oldu.

Açlık sınırı bin 65 TL
Paylaş

Türk-İş'in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'na göre, Kasım ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 65 TL, yoksulluk sınırı 3 bin 470 TL oldu.

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla 26 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın Kasım ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre Kasım ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı bin 65 TL oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise 3 bin 470.42 TL oldu.

Türk-İş tarafından “insana yaraşır geçim koşulları” tutarını hesaplamaya dönük olarak yapılan araştırmanın sonucuna göre; dört kişilik ailenin yaşam maliyeti yıl başına göre 262 TL artış gösterirken, gıda harcaması tutarına on ayın sonunda gelen ek yük ise 80 TL olduğu vurgulandı.
Çalışanların, haneye giren toplam gelirlerinin 2013 yılı itibariyle “yaşam maliyeti”ndeki artışın gerisinde kalması durumunda geçim koşullarının bozulmakta olduğu belirtilen araştırmada şunlar kaydedildi; “Örneğin Kasım 2013 itibariyle tek bir işçi için hesaplanan yaşama maliyeti bin 172 TL'dir ve yılbaşına göre 111 TL artış göstermiştir. Oysa tek işçi için belirlenen asgari ücret, yıl içinde iki kez artmasına rağmen sadece 64 TL artış göstermiştir. Asgari yaşam maliyetini karşılayacak ücret düzeyi belirlenmeden, mevcut ücretin enflasyon kadar artırılması yoksulluğu ortadan kaldırmamaktadır.” (Ankara/ANKA)

 

ÖNCEKİ HABER

ABD Çin\'e meydan okudu

SONRAKİ HABER

Kültür merkezinde yangın paniği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...