26 Kasım 2013 23:32

ABD Çin'e meydan okudu

ABD, Çin'in uçuşa yasak ettiği havasahasında bombardıman uçağı uçurdu. Çin'den ise henüz bir yanıt gelmediği ifade edildi.

ABD Çin\'e meydan okudu
Paylaş

ABD'nin iki B-52 bombardıman uçağının Pekin hükümetinin açıkladığı yeni hava savunma kurallarına meydan okuyarak tartışmalı Doğu Çin Denizi semalarında uçtuğu açıklandı. Geçen Cumartesi günü Doğu Çin Denizi üzerinde ''hava savunma bölgesi'' ilan eden Çin hükümeti yabancı uçakların yeni kurallara uyması gerektiğini, aksi takdirde ''olağanüstü savunma önlemleriyle'' karşılaşacaklarını söylemişti.

Amerikan Savunma Bakanlığı'ndan bir sözcü, B-52'lerin ''normal prosedürlere göre'' uçtuğunu belirtti. Doğu Çin Denizi'ndeki gerginlik, Japonya'nın Senkaku ve Çin'in ise Diaoyu diye adlandırdığı adaların egemenlik hakkı konusunda iki ülke arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklanıyor. Çin'in ilan ettiği hava savunma bölgesine Japonya ''hiçbir geçerliliği yok'' diye tepki vermişti.

Japonya'nın en büyük iki havayolu şirketi, Çin'in açıkladığı kurallara uymamalarını isteyen Tokyo hükümetinin bu talebi doğrultusunda hareket edeceklerini kaydettiler. ABD'li Albay Steve Warren, ''Senkaku adalarının bulunduğu bölgede operasyondaydık. Normal prosedürler neyse onu uyguladık.'' dedi. Albay Warren, uçuş planlarının önceden bildirilmesi, telsizle iletişime geçilmesi ve frekans kaydı gibi Çin'in öne sürdüğü kuralların ''normal prosedürlere dahil olmadığını'' vurguladı. ABD'li yetkililer henüz Çin'den bir yanıt gelmediğini söyledi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir\'de caddeler göle döndü

SONRAKİ HABER

Açlık sınırı bin 65 TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...