27 Kasım 2013 06:00

Başbakana sürgün tepkisi

Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretiyle oluşturulan ortamın görünmeyen yüzü cezaevlerinde yaşanan sürgünler oldu. Diyarbakır, Mardin, Batman başta olmak üzere bölge cezaevlerinde bulunan yaklaşık 300 siyasi mahkûm apar topar, ailelerine dahi haber verilmeden Edirne’nin içinde yer aldığı uzak illerdeki cezaevlerine sürgün edildiler.

Başbakana  sürgün  tepkisi
Paylaş

Faruk AYYILDIZ
Diyarbakır


Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretiyle oluşturulan ortamın görünmeyen yüzü cezaevlerinde yaşanan sürgünler oldu. Diyarbakır, Mardin, Batman başta olmak üzere bölge cezaevlerinde bulunan yaklaşık 300 siyasi mahkûm apar topar, ailelerine dahi haber verilmeden Edirne’nin içinde yer aldığı uzak illerdeki cezaevlerine sürgün edildiler.
65 siyasi tutuklunun sürgün edildiği Diyarbakır’da tutsak aileleriyle görüştük. Yoksulluktan dolayı sürgün edilen yakınlarını ziyarete gidemeyeceklerini anlatan aileler, Başbakana soruyor; “Yeni tutuklamalar için cezaevlerini mi boşaltıyorsunuz?”

ERDOĞAN’IN CİĞERİ YANMIYOR MU?

Sürgün edilen Mesut Pehlivan’ın babası Garip Pehlivan,  sürgünün sorumlusu olarak Tayyip Erdoğan’ı gördüğünü belirtti. Pehlivan, “Başbakan her şey iyi gidiyor diyor ama ev baskınları devam ediyor” dedi. Sürgünü görüşe gittikleri zaman öğrendiklerini anlatan Pehlivan, “Bizim de, oğlumun da sürgünden haberi yoktu, apar topar sürgüne götürdüler. Ama Erdoğan bilsin ki çocuklarımızı yalnız bırakmayacağız” sözlerini kullandı. “Başbakanın bizi anlaması için illa ki oğlunun bu durumda mı olması gerekiyor” diyen Pehlivan, “Emine Erdoğan’da bir anadır, onun ciğeri hiç mi yanmıyor? Kendi evlatlarına bunlar yapılsın isterler mi?” dedi. Sürgünün üzerinden bir buçuk hafta geçmesine rağmen çocuğuyla telefonda dahi görüşemediğini söyleyen Pehlivan, cezaevini aradıklarını ancak görüştürülmediklerini anlattı. Tek maaş ile kirada oturduklarını ve evde yedi çocuk olduğunun altını çizen Pehlivan, “Edirne’ye nasıl gideyim ben?” diye sordu.

İKİ OĞLUNU DA SÜRGÜN ETTİLER

Fatma Haran, iki yıl önce bir oğlu Çankırı’ya, diğer oğlu da yeni Edirne’deki cezaevine sürgün edildi. Haran, “Çankırı’ya yılda bir defa gidebildik. İmkânımız yok. Çankırı, Edirne’den daha yakındı şimdi Edirne’ye nasıl gideceğiz” diye soruyor. Edirne’ye sürgün edilen ve 12 yıl ceza alan oğluyla sürgün edildikten sonra telefonla bir kez görüşebildiğini söyleyen Haran, “Onların da moralleri bozuk. Arkadaşlarını bile göstermiyorlarmış” dedi. Sürgünlerin nedenini sorduğumuz Haran şöyle konuşuyor: “Boşaltıp, yeni tutuklamalarla dolduracaklar herhalde. Bundan başka sebep aklımıza gelmiyor.”

YENİ TUTUKLAMALAR MI OLACAK?

Bir yıldır cezaevinde olan kardeşinin sürgün edildiğini anlatan Şener Atlı, sürgünlere karşı Kürtlerin birlikte karşı durmasını istedi. Atlı, “Edirne’ye gitme şansım yok. Üç kardeşim öğrenci, burada onlara bakıyorum. Babam köydedir” dedi. Kardeşiyle henüz telefonda dahi görüşemediğini anlatan Atlı, sürgünün şokunu yaşadıklarını belirtti. Başbakanın cezaevleri boşalacak sözüne inanmadığını da ifade eden Atlı, her seçim öncesi benzer vaatleri duyduklarını belirtti.

BEBEĞİYLE BİRLİKTE BEKLEYECEK

Sürgün edilen Mustafa Çelik’in eşi Ceylan Çelik ise sürgüne gittiğinden bu yana eşiyle görüşemediğini anlattı. Çelik, maddi imkânsızlıktan dolayı kısa sürede eşini görmeye gidemeyeceğini ve çocuğuyla birlikte beklemek zorunda olduğunu söyledi. Mustafa Çelik’in ağabeyi Mehmet Çelik, kardeşinin 18 yıl 8 ay ceza aldığını ve dosyanın Yargıtayda olduğunu belirtti. Başbakanın Diyarbakır’a geldiğinde sorunu çözeceğini ifade ettiğini hatırlatan Çelik, “Çözecekseniz bu çocukları neden Edirne’ye sürgün ediyorsunuz” diye sordu. “Artık neden KCK’den tutukladılar değil neden sürgün edildiler durumuna geldik” diyen Çelik, işçi olduğunu belirterek, Edirne’ye gitme imkanlarının olmadığını söyledi. Federasyonun araç temin etmesi durumunda Edirne’ye gidebileceğini söyleyen Çelik, “Onun dışında yılda bir belki gidebilirim” diye konuştu.

BU İNSANLAR NASIL ORALARA GİDECEK?

TUHAD-DER Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Demirkıran, Diyarbakır’da son 10 gün içerisinde 65 kişinin sürgün edildiğini söyledi. Demirkıran, “Muş 50, Siirt 71, Batman 16 ve Mardin’de 50 siyasi tutsak sürgün edildi” dedi. Devletin cezaevindeki örgütlülüğe dahi tahammül edemediğinin altını çizen Demirkıran, son zamanlarda 150 kişinin daha tutuklandığını söyledi. “Bir ana Diyarbakır’dan Edirne’ye nasıl gidecek” diye soran Demirkıran, “Geçen gün bir anne geldi diyor ki Bandırma nerede? Benim çocuğumu Bandırma’ya sürgün etmişler. Henüz Bandırma’nın yerini bilmiyor. O ana, çocuğunu nasıl görsün” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

50 milyarlık pasta!

SONRAKİ HABER

Beyazevler TOKİ istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...