26 Kasım 2013 17:20

Özel maden ocakları Çinli işçilere göz dikti

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Başkanı Salih Demir, kentte faaliyet gösteren özel maden şirketlerin Çinli işçi çalıştırmak istediğini söyledi.

Özel maden ocakları Çinli işçilere göz dikti
Paylaş



Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Başkanı Salih Demir, kentte faaliyet gösteren özel maden şirketlerin Çinli işçi çalıştırmak istediğini söyledi.

Ülkelerinde yaşanan savaş ya da işsizlikten Türkiye’ye göç etmiş olan, Suriyeli, Çinli mültecilerin ucuz iş gücü olarak ve kölece koşullarda çalıştırılabilinmesi nedeniyle patronların iştahını kabartıyor. Ege’deki mermer ocağı sahiplerinin ocaklarda Suriyeli işçileri çalıştırmak istemesinden sonra şimdi de Zonguldak’taki özel maden ocaklarının Çinli işçilerle çalışmak istediği ortaya çıktı.

(ZTSO) Başkanı Salih Demir, kentte faaliyet gösteren özel maden şirketlerindeki toplam 2 bin 500 madenci açığı yaşandığını öne sürerek, yasaların izin vermesi durumunda Çinli işçilerle gidermek istediklerini, bunun için çalışma yapacaklarını söyledi.

Aynı zamanda maden şirketi sahibi ZTSO Başkanı Salih Demir, kentte 22'si küçük, 5'i büyük toplam 27 özel maden şirketinin faaliyet gösterdiğini söyledi. Bu şirketlerin yer altında çalıştırmak üzere toplam 2 bin 500 maden işçisine ihtiyacı olduğunu söyleyen Demir, her türlü çabayı sarfetmelerine rağmen yer altı için işçi bulamadıklarını iddia etti.

Türkiye’de işsizlerin madenlerde çalışmak istemediğini iddia eden Demir şunları söyledi: "Bu gösteriyor ki bizim işsizimiz yer altında çalışmak istemiyor, başka işlere yöneliyor. Onun için yer altında çalışacak olan insanlara ihtiyacımız var. Bu Çinli olur veya başka ülkeden olur. Bu bizim işsizimizi engellemez. Yasalar izin verirse, yer altı yatırımlarında ve kömür üretiminde Çinliler'i çalıştırmak istiyoruz. Hem dışarıdan gelen kömür ile rekabet edebilmek, hem ucuz kömür üretmek, hem de yer altındaki kömürü daha hızlı çıkarıp ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Daha ucuza çalışıyorlar, daha kaliteli ve daha hızlı iş yapıyorlar. Bunun için çalışmalar yapacağız."

ZTSO Başkanı Salih Demir, şu anda özel maden şirketleri ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan Çinli madencinin bulunmadığını da sözlerine ekledi. (ZONGULDAK)

ÖNCEKİ HABER

Daha kaç kapıdan kovulacağız

SONRAKİ HABER

Hasan Ferit Gedik’in dedesine özel güvenlik saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa