26 Kasım 2013 07:33

Öğretmenler Günü 5 Ekim’dir

Başlığa bakınca haklı olarak “tarihi karıştırdılar galiba” demiş olabilirsiniz. Hayır, tarihi karıştırmadık. 24 Kasım nedeniyle öğretmenlerimize verdiğimiz değeri farklı bir bakış açısıyla kaleme almak istedik.

Öğretmenler Günü 5 Ekim’dir
Paylaş

Kartal Öğrenci Veli Derneği

Başlığa bakınca haklı olarak “tarihi karıştırdılar galiba” demiş olabilirsiniz. Hayır, tarihi karıştırmadık. 24 Kasım nedeniyle öğretmenlerimize verdiğimiz değeri farklı bir bakış açısıyla kaleme almak istedik. Yıllar boyunca ezberlerle yaşadık. Öğrenciyken; şiirleri, formülleri, tanımları, kısaltmaları, sembolleri, çarpım tablosundaki sayıları ezberledik. Büyüyüp de anne baba olduğumuzda araç-gereçten, güvenlik önlemlerinden, fiziksel yeterlilikten yoksun kir pas içindeki okullarımıza dair “kaynak yok”, “her şeyi devletten beklememeliyiz”, “Batı’da da böyle” gibi söylemleri ezberlemeye başladık. Ezberleme eyleminde başkaları söyler biz tekrar ederiz. Tekrarladıkça bilginin kaynağından uzaklaşır, sorgulamayı, eleştirmeyi akıl edemez hale geliriz. Örneğin; devletin okullara ayıracak kaynağının neden olmadığını sormayı unutup kaynağın olmadığı bilgisi üzerinden çözüm üretme telaşı içine gireriz.
24 Kasım Öğretmenler Günü de maalesef böyle bir ezberin ürünü olarak karşımızda durmaktadır. 24 Kasım, Mustafa Kemal Atatürk’e “Başöğretmenlik” unvanının verildiği tarihtir. Ancak bu tarihin Öğretmenler Günü’ne dönüşmesi; 12 Eylül derbecilerinin verdiği emirden kaynaklanmaktadır. Ezberci anlayışı eleştiren, eğitim sistemindeki çarpıklıklara ve haksızlıklara karşı mücadele yürüten öğretmenleri; tutuklayan, işkence yapan, tüm demokratik örgütlerini bir günde kapatarak seslerini soluklarını kesmeye çalışan yine aynı generaller ve aynı darbeci anlayıştır. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün tarihçesini bilen öğretmenler bu ikiyüzlü yaklaşımı reddetmekte ve “öğretmenler günü” olarak tüm dünyanın UNESCO’nun tavsiyesiyle kabul ettiği 5 Ekim tarihini esas almaktadırlar.
Veli-Der çatısı altında “daha iyi eğitim, daha güzel bir gelecek” için çabalayan bizler; gerçekçi bir mücadele yürütebilmek için; sistemin ezberlememiz için bize sunduğu kalıpların dışına çıkabilmeli, sorunların asıl kaynağına işaret eden yeni ve ortak bir dil geliştirmeliyiz. Büyük çoğunluğu aynı zamanda veli olan öğretmenlerimizle aynı paydada yer alıyoruz. Gerçek öznesi öğrenci-öğretmen-veli olan eğitim sisteminin ortak mağdurları olduğumuzu, eğitim sisteminin bu çarpık yapısını ancak ortak bir söylem ve eylem yaratarak değiştirebileceğimizi unutmamalıyız.
Öğretmenlerimize diyoruz ki; mesleğinizin değerini ve önemini biliyor ve koşullarınızın zorluklarını görebiliyoruz. Nitelikli bir eğitimin ancak mutlu öğretmenler ile mümkün olacağına inanıyoruz. Sizleri mutsuz edecek çalışma koşullarına mahkum eden politikaların, mesleki saygınlığınızı zedeleyen söylemlerin karşısında, parasız, bilimsel, demokratik ve laik bir eğitim için sizin yanınızda olacağımızı bilmenizi isteriz.  Çocuklarımıza verdiğiniz emekler için sizlere teşekkür eder bugün ve her gün mesleğinizi kutlarız…

*İSTANBUL

ÖNCEKİ HABER

Afgan kadınları: Nerede demokrasi, nerede haklar?

SONRAKİ HABER

Protestoculuk da bir yere kadar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...