26 Kasım 2013 06:59

Hafıza testi

Galatasaray, yarın akşam Real Madrid karşısında kendi adına sezonun en önemli karşılaşmalarından birini oynayacak. Sarı-kırmızı temsilcimiz, her ne kadar Şampiyonlar Ligi gruplarındaki son iki maçı öncesi puan tablosunda ikinci sırada yer alsa da Mancini’nin de hafta sonu vurguladığı gibi fikstür ve Juventus’un maçları değerlendirildiği zaman dezavantajlı durumda.

Hafıza testi
Paylaş

Emre Çelik

Galatasaray, yarın akşam Real Madrid karşısında kendi adına sezonun en önemli karşılaşmalarından birini oynayacak. Sarı-kırmızı temsilcimiz, her ne kadar Şampiyonlar Ligi gruplarındaki son iki maçı öncesi puan tablosunda ikinci sırada yer alsa da Mancini’nin de hafta sonu vurguladığı gibi fikstür ve Juventus’un maçları değerlendirildiği zaman dezavantajlı durumda. Sonuçta Juventus, iki Real Madrid maçını da bir şekilde geride bıraktı. Dahası Real Madrid ve Cristiano Ronaldo, sezon başından bu yana en formda dönemini geçiriyor ama şu da bir gerçek ki ipler Galatasaray’ın elinde ve Real Madrid’e dair son 1 sene içinde oynanan üç karşılaşmanın verdiği önemli verilere sahibiz. Bu veriler ise bizlere açıkça gösteriyor ki Galatasaray’ın bu maçta ne yapıp edip Real Madrid’in kenarlarını işlemesi elzem.

DÖRT GOL DE KENARDAN

Hafızalarımızı biraz zorlayıp Galatasaray ve Real Madrid arasında oynanan üç karşılaşmayı hatırlayınca bariz olarak öne çıkan bir faktör var: Galatasaray’ın tüm golleri kenardan gelişen ataklar sonucunda...

Geçtiğimiz sezon Santiago Bernabeu’da oynanan karşılaşmaya 4-1-2-1-2 ile çıkan sarı kırmızılılar, her ne kadar iki santrforla sahada yer alsa da orta sahayı kalabalık tutup rakibi öncelikle durdurmayı düşünen bir anlayışla sahadaydı. Kanatların yükü ise hem ofansif hem de defansif açıdan Riera-Eboue ikilisindeydi. Bu ikili de önlerinde Di Maria ve Ronaldo gibi hata affetmeyecek iki ismin karşısında olunca da hücuma katkı veremedi. Ortada sıkışan Galatasaray, Burak’ın verilmeyen penaltı pozisyonu dışında da rakibi zorlayamadı.
Fatih Terim, bu sezon TT Arena’da oynanan karşılaşmada da sisteminden taviz vermedi ama kenarlarda görev alan Eboue ile Riera ikilisinin hücumu daha fazla düşündüğü bir anlayışla takımının oynamasını istedi. Savunma bloğu önündeki üçlü Engin-Melo-Selçuk’tan da kenarlara istenen katkı gelmeyince yaklaşık 110 metrenin sorumluluğu bu ikiliye kaldı. Galatasaray pozisyon buldu, hatta bulduğu pozisyonların tamamı da yan top ve kenar ataklarından geldi ama arkada verilen açıklar, özellikle de Eboue’nin bu sorumluluğu kaldıramaması pahalıya patladı. Galatasaray’ın tek golü ise formsuz ve vasat Amrabat’ın asisti sonucu sağdan gelişen bir atakla geldi.

Geçtiğimiz sezon TT Arena’da alınan galibiyette ise öne çıkan bir nokta var: Soyunma odasına 1-0 geride girildikten sonra gelen Amrabat değişikliği skoru eşitledi, Sabri’nin oyuna girmesinin ardından ise Galatasaray iki gol daha buldu. Ve tamamı kenar ataklarından geldi... Sneijder’in attığı gol bile merkezden gibi görünse de atağın başlangıcı sağdan, Sabri’nin olduğu kanattandı.

ÇÖZÜM: BRUMA VE SIFIR HATA

Şurası bir gerçek; Real Madrid’i savunma yaparak durdurmak imkânsız. Real Madrid’e saldırırken ise kesinlikle verimli bir şekilde oynamak şart. Yakaladığını atacaksın. Bunun için de rakibin en zayıf karnından saldırmak şart ki Ronaldo ve Di Maria’nın, doğal olarak, savunmaya katkı vermediği ve Arbeloa-Dani Carvajal-Marcelo-Coentrao dörtlüsünün savunma değil hücum yönleri öne çıktığı ortadayken kenarları kullanmamak bile bile lades olur.

Uzun lafın kısası Mancini’nin yapması gereken belli. Takımı 4-2-3-1 ile sahaya sürüp kenarları işlemek. Bunu da muhtemelen bir tarafta Burak diğer tarafta Bruma ikilisi ile deneyecek. Tutmaz ise, özellikle Burak’ın çizgide verebileceği katkının soru işareti olmasından dolayı, her ne kadar vasat bir durumda olsa da Amrabat kumarı bile denenmeli. Rakip zor, İspanya deplasmanında puan almak daha da zor ama en azından doğrularla maça başlayarak umutları sürdürmek Mancini’nin elinde.

ÖNCEKİ HABER

Aynı anda iki yerde olunabilir mi?

SONRAKİ HABER

Nakışçılar birlik için sahaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...