04 Haziran 2011 07:09

'İzmir'de agitler ve efeler yan yana'

Emek Demokrasi Özgürlük Bloku’nun Bağımsız Milletvekili Adayları Mehmet Tanhan ve Erdal Avcı için yapılan mitinge on binler katıldı.16.00’da başlaması planlanan miting için halk erken saatlerden itibaren alanı doldurdu. Çalınan müziklere eşlik eden Blok destekçileri, eşitlik, özgürlük ve demokrasi tale

'İzmir'de agitler ve efeler yan yana'
Paylaş

16.00’da başlaması planlanan miting için halk erken saatlerden itibaren alanı doldurdu. Çalınan müziklere eşlik eden Blok destekçileri, eşitlik, özgürlük ve demokrasi taleplerini dile getirdi. Yöresel kıyafetlerini giymiş kadınlar, gençler, yaşlılar ve içlerinde 45 günlük bebeklerin bile olduğu çocuklar miting alanındaydı.

Gündoğdu Meydanı Blokun ve Blok bileşeni partilerin bayrakları ile renkli bir görüntü aldı. Kordon’da bulunan alandaki rüzgârdan yararlananlar sarı kırmızı renkli uçurtmalar uçurdu.

Alanda sık sık eşitlik özgürlük ve demokrasi taleplerini içeren sloganlar atıldı. Konuşmaların içinde Erdoğan’ın ismi her geçtiğinde halktan yuh sesleri ile aynı sloganlar yükseldi.

Platformda sık sık büyük boyutlu oy pusulaları açılarak adayların oy pusulasındaki yeri gösterildi ve hep bir ağızdan adayların isimleri haykırıldı.

Mitinge Bloku desteklediklerini açıklayan aydın, akademisyen, şair ve yazarlar ile sendikacılar da katıldı. Coşkulu bir havada geçen mitingde, söylenen şarkılara hep bir ağızdan eşlik edildi.

Mitingde Hopa’da yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun ölümü protesto edilirken, polis kurşunu ile yaşamlarını yitiren üniversite öğrencileri Aydın Erdem ve Şerzan Kurt da anıldı.

Miting emek, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu ile başladı. 

BAŞBAKAN İNKÂR EDİYOR

Mitingde BDP’nin eski Eş Başkanı Gültan Kışanak, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Varlı, EDP Genel Başkanı Ferdan Ergut ile bağımsız adaylar birer konuşma yaptı. Blok bileşeni partiler adına hazırlanan ortak metin Kürtçe ve Türkçe okundu.

İzmir’de Bloku desteklediğini açıklayan 300 aydın, yazar, akademisyen ve sendikacı adına Prof. Dr. Melek Göregenli bir konuşma yaptı. Göregenli, toplumun tüm farklılıkları ve renkleri ile TBMM’de temsil edilmesi için emek, demokrasi ve özgürlüklerden yana temsilcileri meclise göndermek istediklerini belirtti.

Mitingte Blok bileşenleri adına ilk konuşmayı yapan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Varlı, Blok’la birlikte Türkiye’nin geleceği olan emek ve demokrasi güçlerinin bir araya geldiğini belirtti. Blokun giderek güçlendiğini ve Başbakanı hırçınlaştıranın da bu olduğunu ifade eden Varlı, “Blokun oluşması yeterli değil, buradan kazançla çıkmalıyız. Blok adaylarının Meclise en az iki katı bir sayıyla gireceğini düşünüyoruz. Emek ve demokrasi güçlerinin sesini birlikte ve güçlü çıkması için bir çatı partisine ihtiyaç var” dedi.

Blokun 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Mehmet Tanhan, halka layık olmak için canla başla çalışacaklarını ifade ederek, “Başbakan bugün inkârcı bir söylem kullanıyor. Bu söylem, siyasi operasyon, gözaltı ve tutuklama demektir. Başbakan Diyarbakır’da demokratik çözüm çadırlarının yanında kılınan namaz caiz değildir dedi. Biz dini Erdoğan’dan öğrenecek değiliz” dedi.

‘AGİTLER VE EFELER YANYANA’

2. Bölge Adayı Erdal Avcı da, 3 Haziran’ın Nazım Hikmet’in ölüm yıldönümü olduğunu hatırlattığı konuşmasında AKP’nin İzmir’den milletvekili adayı Ertuğrul Günay’ı eleştirdi. Allianoi’nin gömülmesinde Günay’ın imzası olduğunu belirten Avcı, AKP’nin bugünkü mitingini kastederek, “Yarın burada yalan rüzgârları esecek. Çılgın projeler açıklanacak. Körfezin altına tüp geçit yapacağız diyorlar. Körfezi öldürecekler” dedi.

Mitingde son konuşmayı yapan BDP eski Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak’ın, “Barışın ve kardeşliğin kalesinde İzmir’de agitler ve efeler yan yana” sözleri halkın büyük alkışını aldı. Türkiye’nin kritik bir aşamadan geçtiğini belirten Kışanak, 80 yıllık asimilasyon, inkâr ve imha siyasetinin tükendiğini ifade etti. Kışanak, “Kürtler, Türkler el ele vererek demokratik bir cumhuriyet kuracağız” dedi. Başbakan Erdoğan’a, “Kasetçi Başbakan” tanımlaması yapan Kışanak, “Daha yayınlanmadan nereden biliyorsun kaset olduğunu. Özel savaşları, psikolojik savaşları iyi biliyor. Satın aldığı basın da habire psikolojik savaş yürütüyor” dedi. Bloku sadece seçim için kurmadıklarını belirten Kışanak, seçimlerden sonra Blokun demokratik bir anayasa için mücadele edeceğini vurguladı.

Miting, Özlem Bağlayan, Grup Kaçkar, Serhado, Agıre Zerdeşt ve Ahmet Aslan’ın müzikleriyle sürdü. (İzmir/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Leyla Halid'den Blok'a destek

SONRAKİ HABER

Halk toplantıları sokaklara taştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa