25 Kasım 2013 17:11

Yatağan'da işçilere polis müdahalesi

Yatağan Termik Santralleri ve kömür ocaklarının özelleştirilmesini protesto eden işçiler AKP İl Başkanlığı'na yürümek isteyince polis engeliyle karşılaştı. Polisin, biber gazı ve TOMA ile su sıkarak müdahale ettiği işçilerden 8'i yaralandı.

Yatağan\'da işçilere polis müdahalesi
Paylaş

Muğla'da, Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ve kömür ocaklarının Özelleştirme İdaresine bağlanmasını protesto eden yaklaşık 500 enerji ve maden işçisi, AKP İl Başkanlığı'na yürümek isteyince polis engeliyle karşılaştı. Polisin, biber gazı ve TOMA ile su sıkarak müdahale ettiği işçilerden 8'i yaralandı. Barikatı aşmayı başaran işçiler, basın açıklaması yaptıktan sonra dağıldı.

Bugün saat 17.00'de otobüslerle Muğla Valiliği önündeki Cumhuriyet Meydanı'na gelen enerji ve maden işçileri, termik santralleri ve kömür ocaklarının özelleştirilmek istenmesine tepkilerini yürüyüş yaparak gösterek istedi. Grup, özelleştirme karşıtı sloganlar atarak, Marmaris Bulvarı'nı takip ederek, Zihni Derin Caddesi'ndeki AKP Muğla İl Teşkilatı'na yürüşe geçti. İşçiler, yol boyunca sık sık oturma eylemi yaptı. AKP İl Binası'na yaklaşık 100 metre kala TOMA ve çevik kuvvet ekibiyle barikat kuran polis, işçilerin yürüyüşüne izin vermedi. Grup, yüklenerek polis barikatını geçmek istedi. Bunun üzerine polis, işçilere biber gazı, tazyikli su sıkıp, copla müdahale etti. Yaşanan arbedenin ardından barikatı aşmayı başaran işçiler, parti binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama öncesinde burada polis ile işçiler arasında kısa süreli bir arbede daha yaşandı. Yaşanan arbede sırasında yaralanan 8 işçi, Muğla Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ayakta tedavi edildi.

Polisin, daha sonra izin vermesi üzerine Tes-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, grup adına yaptığı basın açıklamasında, "İşyerlerimizin özelleştirme adı altında peşkeş çekilmesine karşı yaklaşık 1 yıldır sürekli eylemdeyiz. 71 gündür de direniş çadırındayız. Siyasi iktidarın bizi görmesi ve duyması için bugüne kadar her türlü demokratik ve meşru eylemler gerçekleştirdik. 50 bin imza topladık, tabutlara yattık, dağlara çıktık, Ankara'ya yürüdük, halkımızdan ve yerel siyasilerden destek istedik. Haklı olduğumuz ve mücadeleye devam etmemiz konusunda, Yatağan'da, Milas'ta, Muğla'da, tüm ülke sathında çığ gibi büyüyen bir destek aldık. Bunlardan sadece AKP Muğla İl Başkanı bizi muhatap almadı. Enerji ve Maden İşçileri adına, yani sizler adına sıkıntılarımızı, sorunlarımızı dile getirmek ve Hükümete iletmesi için görüşme talep ettik. Ancak bu talebimize yanıt bile verilmedi. Termik Santral ve kömür işletmeleri nedeniyle tarımdan uzaklaşan ve ölümcül hastalıklara yakalanan bölge halkı hangi siyasi partiye oy verirse versin 7'den 70'e özelleştirmeye karşıdır. Çünkü özelleştirme vatana ihanettir. Emeğe, demokrasiye ve ülkenin bağımsızlığına saldırıdır. Pahalılıktır, karanlıktır, hava kirliliği ve bölge ekonomisinin çökmesi demektir. Devlete sürekli kar getiren Santral ve Kömür ocaklarımızın özelleştirme kararı ülke menfaatlerine aykırıdır. Bu özelleştirmeler ile ülkemiz değil yerli-yabancı tekeller kazanacaktır" dedi.

ÖZELLEŞTİRME DUYURUSU SİTEDEN KALDIRILDI

Öte yandan, Yatağan’daki termik santrallerin özelleştirilme duyurusu, Özelleştirme İdaresinin İnternet sayfasından kaldırıldı. Duyurunun kaldırılmış olmasının nedeni özelleştirme kararından vazgeçilmesi değil. Duyurunun kaldırılmasının sebebi, Başbakanının ayın 30’unda Muğla’ya yapacağı ziyaret öncesi tepkileri dindirmek!

27 Ağustos’ta işyerlerinin Özeleştirme İdaresine bağlanmasından bu yana çeşitli eylem ve açıklamalarla kararı protesto eden işçiler özelleştirme kararından vazgeçilmesini istiyor.  
Seslerinin duyulması için maden ve enerji işçilerinin Yatağan Santrali önünde kurdukları direniş çadırı 70 günü geride bıraktı.  

İşçilerin sesine kulak vermeyen hükümet santrallerin ihaleye çıkartılacağı günü Özelleştirme İdaresinin İnternet sayfasından ve Resmi Gazete’den duyurmuştu. Yayımlanan duyuruya göre, Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin ihalesi 24 Ocak, Termik Santralinin ihalesi ise 10 Şubat’ta gerçekleştirilecek.

HOŞ KARŞILAMAYACAKLAR!

Önceki gün santral önünde toplanan işçiler yaptıkları eylemle yayınlanan karara tepki gösterdi. Açıklamanın yapıldığı gün Özelleştirme İdaresi İnternet sayfasından duyuruyu kaldırdı.
Duyurunun kaldırılmasının sebebi olarak, Başbakanın Muğla gezisi öncesi tepkilerin azaltılması olduğu düşünülüyor.

Çadırda bekleyen işçilerle yaptığımız görüşmelerde işçiler, 30 Kasım’da Muğla’ya gelecek olan Başbakanı hoş karşılamayacaklarını ifade ettiler.
7 gün 24 saat nöbet tuttuklarını hatırlatarak sözlerine başlayan Nadir Güven, “İktidarın, sendika önderliğinde yaptığımız onca eylemi görmezden gelen tavrı bir taraftan tedirginliğe yol açarken diğer taraftan da mücadele azmimizi körüklüyor” dedi.

Muğla merkezinde yapacakları eyleme dikkat çeken Güven, bundan sonra mücadelenin daha da keskinleşeceğini ifade etti.


HOŞ GELDİN’ DEMEYECEĞİZ

Halil Karpuz (5 yıllık Enerji İşçisi): AKP iktidarı işçiye rağmen özeleştirme yapamayacağını anlayacak. Bu işçi bu birliktelikle hükümetçe hangi karar alınırsa alınsın onu ters çevirmesini de bilir. Ailelerimiz de direnişi yaşıyor. Ne biz ne de yöremiz bu düzenimizin bozulmasına asla izin vermeyecektir”
Mehmet Nuri Çam: 30 Kasım’da Başbakan Muğla’ya geldiğinde hoş geldin demeyeceğiz. 2000 yılında özelleştirme  kararını işçinin birliği ve mücadelesiyle nasıl geri aldırdıysak aynı şekilde bugün de mücadeleyi sürdüreceğiz. (Muğla/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar şiddete karşı alanlardaydı

SONRAKİ HABER

Ferdane Çöl davası görüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...