25 Kasım 2013 08:47

Ankara'da siber dava

Redhack'le bağlantılı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan ve aralarında Oyuncu Barış Atay'ın da bulunduğu 14 kişi Ankara Adliyesi'ne getirildi. 5 kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilirken Atay dahil 9 kişi serbest kaldı.

Ankara\'da siber dava
Paylaş

Hasan AKBAŞ
Ankara

Ankara Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 22 Kasım tarihinde ‘Redhack’ ve ‘Anonymous’ soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve aralarında  oyuncu Barış Atay’ın da bulunduğu 14 kişi, emniyetteki ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi. Adliyede uzun süre gözaltında bekletilen 14 kişinin neden bekletildiği sorusuna cevap olarak, “Savcının dosyayı yeni incelediği ve incelemesinin ardından ifade alınacağının” bildirildiği iddia edildi. Öte yandan Emniyet sorgulamalarında da polisin bu kişileri itham ederek “Kimlerden talimat aldıklarına” dair cevap istediği öğrenildi.

‘HER YER TAKSİM HER YER DİRENİŞ’

Sabah saat 09.00 sularında Emniyet araçlarıyla adliyeye getirilen oyuncu Barış Atay ve beraberindeki 13 kişi “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları atarak adliyeye giriş yaptı. Zafer işaretleriyle dışarıdakileri selamlarlarken, Barış Atay da kelepçeli elleriyle öpücük yolladı.

‘SİBER’ YAZILI POLİS YELEKLERİ

Gözaltına alınanlar Adliyeye getirilirken dikkat çekenlerden biri de, polisin üzerinde ‘Siber suçlar’ı ifade etmek üzere ‘Siber’ yazılı yeleklerin bulunmasıydı.  
Oyuncu Atay’ın eşi ve annesi ile gözaltında bulunanların yakınları ve avukatlar da nezarethane önünde bekleyişini sürdürdü. Burada zaman zaman polislerin birbirlerine çay servisi yapması da dikkat çekti. Gözaltında bulunanların destekçileri bu duruma, “Su vermeyenler şimdi basını görünce ‘insan’ oldular” diyerek tepki gösterdi. Avukatlar da çayların nezarethaneye girmesinin yasak olduğunu bu nedenle oradaki polislere verildiğini söyledi.

SAVCILIK JET HIZIYLA YARGILIYOR

Nezarethanede saat 12.00’ye kadar tutulan 14 kişi daha sonra buradan alınarak başka bir odaya götürüldü. Yine adliye koridorlarından “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları atan kişiler, ‘Biz onurumuzla dimdik buradayız’ dedi. Saatlerce adliyede tutulan 14 kişinin neden bekletildiğine ilişkin de “savcının dosyayı yeni incelediği, incelemesinin ardından ifadeleri alacağı”nın iletilmesi şaşkınlık yarattı.

HANİ GEZİ’YLE İLGİSİ YOKTU?

Öte yandan edindiğimiz bilgilere göre, 14 kişiye Emniyette, “Gezi eylemlerinde halkı sokağa dökmeye çalışmak, eylemleri büyütmekteki amacınız neydi, kimlerden talimat aldınız?​” sorularının da aralarında bulunduğu 30 dolayında soru soruldu.

Emniyet sorgusunda doğrudan itham niteliği taşıyan şu soruların da yöneltildiği bildirildi: “RedHack Merkez Komite, Siyasal Büro, Basın ve İnformasyon Bürosu, Teknik Büro, Enternasyonal Büro, Hack Grubu, Askeri Komite ve Alt Grup Komitesinin hangisinde görev yapıyorsun?, Örgüt içindeki görevin nedir, talimatları kimlerden alıyorsunuz?​”.  
Yine sorguda polisler tarafından, Redhack’in sosyalist bir ülke kurmak istediğini açıkladığı belirtilerek 14 kişiden bazıları için “Bu faaliyetin neresindesin, görevin ne” şeklinde soruların yöneltildiği de iddialar arasında.  

DOSYA TERÖR SAVCILIĞINDA

Gözaltına alınanlar sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi. Ancak öğle saatlerinde yeni bir gelişme oldu. Bilişim Suçları Savcılığı görevsizlik kararı vererek dosyayı Terör Savcılığına gönderdi. Terör Savcısı Hüseyin Şahin dosyaya bakmakla görevlendirildi. İlk soruşturmayı da terör savcılığı yapmış, dosya daha sonra Bilişim Suçları Savcılığına gönderilmişti.

5 KİŞİ TUTUKLANMA TALEBİYLE MAHKEMEYE SEVK EDİLDİ

Savcılık ifadeleri sonrası 5 kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilirken aralarında Barış Atay'ın da olduğu 9 kişi serbest bırakıldı.

ÖNCEKİ HABER

Arınç: TMK kaldırılabilir ama...

SONRAKİ HABER

İzmir su altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...