25 Kasım 2013 06:00

HÜDA PAR: Olayla ilgimiz yok, bu bir komplo

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Aydın Gök, Özcan Temel cinayetiyle ilgileri olmadığını söyleyerek “Bize karşı bir komplo var. Polis ve savcılık da bu komplonun parçası oldu” diyor.

HÜDA PAR: Olayla ilgimiz yok, bu bir komplo
Paylaş

Erdal İmrek / Cumhur Daş

Hizbullah yeniden mi devrede sorusunu gündeme getiren Özcan Temel cinayetinin izini sürdüğümüz dosyamızın, bugünkü konuğu tartışmaların odağındaki HÜDA PAR. Partinin Gülistan Caddesi’ndeki 3 katlı binanın 2. ve 3. katları partiye ait. Büyük bir demir kapıdan geçip yukarıya doğru çıkarken bir parti görevlisi bizi merdivenlerde karşılıyor. Davet edildiğimiz odadaki duvara monte edilmiş dev ekranda parti binasına çıkan sokaklara, merdivenlere ve binanın çeşitli yerlerine yerleştirilmiş güvenlik kameralarından yansıyan görüntüler var. BDP’deki hareketliliğin aksine burası oldukça sakin. Binada birkaç kişi var. Neden geldiğimizi izah ettikten sonra, İl Başkanı Aydın Gök’e haber veriliyor. Bu sırada belediye çalıştığını söyleyen bir HÜDA PAR’lıyla sohbet ediyoruz. Olayın HÜDA PAR’la ilgisi olmadığını anlatıyor. Bir diğeri söze karışıp, ‘Allah’ın izniyle arkadaşımızın suçsuz olduğu ortaya çıkacak’ diyor. Söz seçimlere geliyor. Belediye çalışanı belediye hizmetlerinin çok kötü olduğunu ve bu seçimi BDP’nin kaybedeceğini öne sürüyor. Yarım saatlik bekleyişin ardından yanımıza gelen ve partinin merkez ilçe başkanı olduğunu söyleyen kişi bizi İl Başkanı Aydın Gök’ün üst kattaki odasına davet ediyor. Sorularımızı yanıtlayan Gök, kendilerine yönelik bir komplo hazırlandığını belirterek, “BDP, emniyet ve savcılık bu komplonun parçası” diyor.

Yoğun olarak BDP tabanının yaşadığı mahalledeki düğüne düzenlenen silahlı saldırıyı HÜDA PAR üyelerinin gerçekleştirdiği belirtiliyor. En başa dönüp sorarsak; ne oldu o gün? Nedir BDP’yle aranızdaki gerilimin arka planı?

Bizim parti olarak 11 aylık geçmişimiz var. Bu kısa süre içinde hamdolsun yaklaşık 48 ilde teşkilatlanmamızı bitirdik. Önümüzde bir yerel seçim var ve ona da şu anda hazırız. İşin doğrusu parti kurulalı beri bu malum camiadan (BDP’yi kastederek) bizlere sataşmalar, taşlı, sopalı, molotoflu saldırılar oldu. Bundan önce de İslami STK’lere yönelik 12 yıldır devam eden saldırılar vardı. Fakat biz her zaman sadece aklı selime, itidale davet ettik. O hadiseden önce Petrolkent Mahallesi’nde de broşürlerimizi dağıtan arkadaşlarımız BDP’li olarak bildiğimiz 100-150 kadar şahsın saldırısına uğradı. Arkadaşlar fitne çıkmasın diye dağılıyor. En son İpragaz Mahallesi’nde birbirinden bağımsız iki hadise yaşanıyor. Sadece aralarında bir tevafuk (tesadüf) var. 30-40 kişilik BDP’li cenahtan insanlar o gün de parti broşürü dağıtan arkadaşlarımıza engel olmaya çalışmışlar. Sataşma taşlı sopalı kavgaya dönmüş. Arkadaşlarımız olay büyümesin diye dağılmışlar. Aradan yarım saat geçtikten sonra düğünde böyle bir hadise yaşanmış. Özcan Temel isminde gencin bir tanesi vurulmuş.  
Ama olayın faili olarak partinizin ismi telafuz edildi, sizin üyeleriniz gözaltına alındı?

Olaydan hemen sonra, ortada daha doğru dürüst bir şey yokken, 10-12 yıldır icabında arzuladıkları ortamı, fırsatı yakalamışlar gibi balıklama atlayıp, ‘bunu HÜDA PAR yaptı’ diye beyanatlar verdiler. Eş Başkanları ‘HÜDA PAR’a kan sıçradı’ şeklinde talihsiz açıklamalar yaptı. Bu tür beyanatlarla mahalle baskısı, hakikaten örgüt baskısıyla emniyet de emin olun bu işin bir parçası oldu. Emniyet tamamen ön yargılı, tek taraflı çalıştı. Saldıran taraftan gözaltına alınan hiçbir insan yok. Saldırıya uğrayan mağdur taraf ise tümüyle gözaltına alınıyor. Baskı arttıkça bir kurban seçildi ve Şura Meclisi üyelerimizden Veysi Gültekin arkadaşımız tutuklandı.

Emniyet, valilik, savcılık neden BDP’yle bir olup size komplo kursun?

Emniyet son zamanlarda bu cenahı incitmeme rahatsız etmeme, barış sürecini baltalamama adına etki altında kaldı. Barış sürecinden faydalannan BDP çevresi adeta cam bir kavanozun içine koymuş bu barış sürecini ve ‘yaklaşmayın, şöyle yapın yoksa kırarım’ diyor. Bu nedenle emniyet buna alet oldu.

Sonuç olarak bir düğüne silahlı saldırı düzenlendi ve 1 kişi öldü. Siz suçlamaları kabul etmiyorsunuz? Peki sizce kim yaptı bu saldırıyı?
Biz öteden beri Ergenekon’un fıratın doğusuna geçmediğini söylüyoruz. Yani fıratın doğusunda olanların hesabı sorulmadı. Bundan bizim camiada muzdarip. Kirli oyunlar, kumpaslar adına her şey olabilir. Buna müsait bir bölge. Bu bölgede düğünlerde silah sıkılır öyle de olmuş olabilir. Bu olayla ilgili, kız meselesi, esrar olayı gibi iddialardan da söz ediliyor. Yani her şey olabilir. Bunu açığa çıkarmak emniyetin işi. Bizi ilgilendiren tarafı şu: Biz kendimizden eminiz. Bizim böyle bir olayda kesinlikle dahlimiz yoktur.  Ve kesinlikle böyle bir yöntemi benimsemiyoruz. Bunu defalarca söyledik. Camiamız hep dikkat etti buna. Biz huzur istiyoruz. Bakın, Yüksekova’da Dernek Başkan Yardımcımız Ubeydullah Duran gündüz gözüyle öldürüldü. Silvan’da, Cizre’de, Silopi’de, Diyarbakır’da, Batman’da camiamıza yönelik yüzlerce saldırı oldu. Biz bunlara rağmen sağduyuyu elden bırakmadık. Bunu da devam ettireceğiz. Biz kirli komploların, karanlık senaryoların içinde olmayacağız. Bizim camiamızın kesinlikle zor kullanma, silah kullanma, kavga, kaos ortamı, puslu hava gibi düşüncesi olmadı.


HALK EMİN OLSUN, ŞİDDETE BAŞVURMAYACAĞIZ

Olayın ardından Hizbullah ismi sıkça telafuz edildi. PKK ve Hizbullah’ın  çatışmalarının, faili meçhul cinayetlerin yaygın olduğu karanlık, kanlı yıllar geldi herkesin aklına. Ve ortak soru şu oldu; Yeniden o günlere mi döneceğiz? Bu kaygılara ilişkin ne söylersiniz?


Biz kendi camiamız adına şunu söyleyebiliriz: O konuda halkımız da, karşı taraf da bizden emin olsun. Şiddet çatışma bizim mesleğimiz değildir. Biz kesinlikle böyle bir düşüncede değiliz. Biz istiyoruz halkımız rahat etsin. Barış ve huzuru yakalamışken veya en azından böyle bir hava hakimken onu devam ettirelim. Geçmişte hasbelkader PKK ve Hizbullah arasında çatışmalar oldu. Hepimizin bu konuda mağdur olan akrabaları olmuştur. Gerek cezaevine giren, gerek vurulan. Dost düşman herkes bilsin ki kesinlikle bizim çatışmayla bir işimiz yok. Gizli kapaklı planımız yoktur. Bi neysek oyuz. Programımız neyse onu yaparız. Biz siyasi bir partiyiz. Şiddete inşallah bulaşma durumumuz kesinlikle olmayacağız.

Olayla hiç ilginiz olmadığını söylüyorsunuz. Peki neden siz suçlanıyorsunuz?

Kurulduğumuz günden beri çok büyük bir teveccüh var HÜDA PAR’a. Bundan rahatsız oldular. Ve bunu kargaşa ortamı, gerilim ortamıyla engellemek istediler. Bunlar her seçimden önce gerilim çıkartmaya alışık zaten. Mutlaka seçim sandığının yanına bir de mühimmat sandığı koyacaklar. Yani bu olmazsa seçim alamayacaklarını çok iyi biliyorlar. Partimizi böyle bir ortamın içine çekmek için uğraşıyorlar. Ve bu tesadüfi meselenin ardından ‘yıllardır aradığımız fırsatı bulduk’ diyerek bir komployla camiamızı suçlama yoluna gittiler. Kesinlikle biz sadece ve sadece huzur, kardeşlik, barış istiyoruz, bunun mücadelesini veriyoruz. Bizim parti kurmamızın en büyük sebebi de bu zaten. Parti kurunca zaten bizim niyetimiz ortaya çıkıyor. Yani bizim böyle bir şeye tevessül etmemiz, böyle bir şey düşünmemiz ipimizi kendi elimizle çekmemizdir. İntihardan başka bir şey değildir bu.

BDP , ‘HÜDA PAR’a defalarca gelin olayı aydınlatalım dedik. Ama cevap alamadık’ diyor...

Yalan söylüyorlar.

'HİZBULLAHLA MUTABIK OLDUĞUMUZ KONULAR VAR AMA İLİŞKİMİZ YOK'

Partinizin ismi Hizbullah’la birlikte anılıyor. HÜDA PAR Hizbullah’ın yasal alandaki yansıması mı?
Bu camia içerisinde geçmişte Hizbullah’tan ceza yiyen insanlar var. Artı Hizbullah da biz İslami bir cemaatiz diyor. Bizim de parti olarak referansımız İslamdır. Yani dolayısıyla onların ve bizim mutabık olan bazı düşüncelerimiz mutlaka vardır. Ama Hizbullah illegal bir yapıdır. Bizim illegal yapılarla bir ilişkimiz yok, olmaz da. Ama dediğimiz gibi yani hayat felsefesi olarak birbiriyle çakışan, birbirine mutabık şeyler olabilir o ayrı bir olay.


SEÇİMDE BİRÇOK YERDE İPİ BİZ GÖĞÜSLEYECEĞİZ

Yerel seçimlere az kaldı. HÜDA PAR’ın Batman’da bir toplumsal tabanı olduğu anlaşılıyor. Seçime ilişkin hedefiniz nedir?

İşin doğrusu 3-4 aydır seçim çalışmalarına başladık. Bir Seçim Koordinasyon merkezi kurduk. Mahalle ziyaret ekipleri oluşturduk. Erkeklerden 400 ekip kurduk. Şahıs olarak demiyorum, ekip sayısı 400. Bayan ziyaret ekipleri de oluşturduk. Bu ekiplerin eğitimi için 8 seminer düzenledik. Ekiplerimiz ev ev dolaşarak 70-80 bin civarında broşürü halkımıza ulaştırdı. Onların sözüm ona ‘kurtarılmış bölge’ olarak ilan ettikleri bir iki sokak dışında hiçbir engelle karşılaşmadık ve çok güzel karşılandık. Hem Kürdi motifler barındırmamız hem de İslami söylemimiz nedeniyle Batman’da çok güzel bir teveccüh var bize. Seçime dönük oy oranı gibi açıklamaları erken görüyoruz. Fakat bizim ilerde mitinglerimiz olduğunda halkın teveccühü daha net şekilde ortaya çıkacaktır. Biz basın açıklamalarımızda dahi on binleri topluyoruz.

Batman’da iddialısınız yani?

Tüm bölgede iddialıyız. Allah’ın izniyle, inşallah birçok yerde ipi göğüsleyeceğiz.

Batman’da BDP’nin oy oranı yüzde 70’lerde. Burada ipi göğüsleyebileceğinize inanıyor musunuz?

Yani o yüzde 70 objektif bir sonuç değil. Çünkü bu bölgede maalesef sandık başı hileleri had safhada. Tabii en önemli etken tehdit unsurudur. Sandıklarda çekinmeden oy kullanılmadı şu ana kadarki seçimlerde. BDP dışındaki diğer partiler de bunu söyler size...

Ama bu sizinki bir iddia tabii...

Yok, ben eminim bakın en az yüzde 15 sandık hileleri ve tehdit olayıdır. Bunu sayımı yapan insanlar da söylüyorlar.

Yani BDP bunca oyu bu şekilde mi alıyor? Bu kadar yüksek oranla kazanmasını buna bağlamak gerçekçi mi sizce?

Kazandıran değil, yüzde 70 oranına itiraz ediyorum ben. Yani onların kemikleşmiş oranı bu değildir. Yarısıdır.

Seçime ilk defa gireceksiniz. Bundan önce HÜDA PAR’ın tabanı kime oy veriyordu?

İşin doğrusu camia serbest bırakılıyordu. Bizim hayata bakış açımız belli. Kendinize yakın gördüğünüz adaya, partiye oy verin deniliyordu. Serbest bırakılıyordu. Bu ne oluyordu, Saadet Partisi, Ak Parti gibi İslami referansları olan partilere veriyordu.

Bir süre önce genel başkanınızla, Başbakan arasında bir görüşme oldu. Batman başta olmak üzere bazı bölge illerinde AKP’yle seçim ittifsakı yapacağınız söyleniyor. Doğru mu bu?

Yok, kesinlikle. Bizim kimseye bir ittifak teklifimiz gitmedi, gitmeyecek. Ama tekliflere de açığız. Ancak şu anda öyle bir şey görünmüyor. Biz matematiksel orana çok odaklanmış durumda değiliz. Hiçbir belediye almasak da bu bizi depresyona sokmaz ama inşallah halkımızın bize büyük bir teveccühü olacak seçimlerde.

YARIN: Öldürülen Özcan Temel’in ailesi

ÖNCEKİ HABER

Kadına yönelik şiddetin karnesi

SONRAKİ HABER

Sıfır sorun Mısır sorun…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...