25 Kasım 2013 06:00

Restleşme Arap basınında

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır ile ilgili açıklamalarından sonra Türkiye Kahire büyükelçisinin istenmeyen adam ilan edilmesi büyük yankı uyandırdı. Mısır yönetimi, aldığı bu kararı “Türkiye’nin İhvan’ı desteklemesi ve içişlerine karışması” gerekçesine dayandırdı.

Restleşme Arap basınında
Paylaş

Ali Karataş / Yusuf Ertaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır ile ilgili açıklamalarından sonra Türkiye Kahire büyükelçisinin istenmeyen adam ilan edilmesi büyük yankı uyandırdı. Mısır yönetimi, aldığı bu kararı “Türkiye’nin İhvan’ı desteklemesi ve içişlerine karışması” gerekçesine dayandırdı.

SURİYE’DE KRİTİK ÇATIŞMA

Lübnan’daki İran büyükelçiliğine saldırı önemli bir diğer gelişmeydi. Patlama ile ilgili Lübnan’da yayımlanan Al  Ahbar gazetesinde yer alan haberde patlamanın nedeni “muhaliflerin Suriye’de mevzi kaybetmesi” olarak ifade edildi. Yine Lübnan’da yayınlanan Al Anwar gazetesi Lübnan sınırında bulunan Kalamun bölgesinde şiddetli çatışmalar yaşandığını ve iki binden fazla ailenin bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını yazdı. Haberde muhaliflerin etkin olduğu bu bölgede Suriye yönetiminin başarı kazanmasının stratejik olarak belirleyici bir rol oynayacağı yorumu yer aldı.
Suriye’deki diğer bir kritik gelişme İslamcı grupların birleştiği ile ilgili gelen haberler. Şark Al Awsat’ta yer alan habere göre Irak Şam İslam Devleti ve El Kaide dışındaki İslamcı gruplar “İslam cephesi” adıyla birleşti.

YEMEN’DE MİLLETVEKİLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Yemen’de Şiileri temsilen parlamentoda bulunan Husi Milletvekili Abdul Kerim Jidben, silahlı saldırıda öldürüldü. Yemen’in kuzeyindeki Demac bölgesinde, Selefiler ile Husiler arasında yıllardır devam eden çatışmalarda bugüne kadar çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Lübnan’da yayımlanan The Daily Star gazetesi, “Kuzey Yemen’de Sünni ve Şii savaşçılar arasında günlerdir devam eden çatışmaları durdurmaya yönelik hükümet arabuluculuğunda sağlanan ateşkes yürürlüğe girmesinden bir gün sonra ihlal edildi” diye yazdı.


RESTLEŞMENİN MEDYADAKİ YANKILARI

Arap basını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Darbeyle iktidar olmuş bir hükümete asla saygı duymam” sözlerini manşete taşıdı.  Bu açıklamalar üzerine Mısır hükümetinin Erdoğan’a “kışkırtıcı” demesi ve “Mısır’ın içişlerine müdahale ediyor” yönündeki değerlendirmeleri de geniş yer buldu.

Middle East Online, Mısır hükümetinin aldığı kararı, “Erdoğan’ın kışkırtıcı sözleri üzerine Mısır  Türkiye büyükelçisini sınır dışı etti” başlığı ile okurlarına duyurdu. Al-Arabiya, “Mısır ve Türkiye karşılıklı ilişkilerin düzeyini düşürüyor” manşetiyle haberi aktardı.  Al Ahbar gazetesi, “Erdoğan’ın kritik sözleri üzerine Mısır Türkiye Büyükelçisini sınır dışı etti” başlıklı haberin altında yer alan okur yorumlarından birisinde, “Erdoğan’ın tüm girişimleri toza döndü.  Bu ‘Ortadoğu’nun lideri’ olacak birisi için birçok yenilgiden sadece biri” yorumu yapıldı. Egypt Independent, Cumhurbaşkanı Gül’ün açıklamalarına dayanarak “Türkiye Cumhurbaşkanı Mısır’la ilişkilerin normale döneceğini umuyor” manşetini tercih etti. The Daily Star, “Mısır Türkiye Büyükelçisini sınır dışı etti, Türkiye misilleme yapacak” diye yazdı. Gulf Times, karşılıklı restleşmeleri, “Mısır ve Türkiye, Mursi üzerinden arka arkaya ilişki düzeylerini aşağıya çekti” başlığı ile haberleştirdi. Katar’dan yayın yapan haber sitesi Aşşark, Başbakan Erdoğan’ın, “Mısır’da darbe ile iktidara gelenlere saygı duymayız” sözlerini haberin başlığı olarak vermeyi uygun buldu. Mısır’dan yayın yapan Al Ahbar Al Yavm, “Türkiye Büyükelçisinin sınır dışı edilmesi dünyaya Mısır’ın içişlerine karışılmamaları için bir mesajdır” başlıklı haber yayınladı. Haberde İnsan Hakları Aktivisti İmad Hujab; “Hükümetin, Türkiye Büyükelçisini ‘istenmeyen kişi’ ilan etmesi kararı dış politikada olumlu bir değişimi temsil ediyor ve dünya devletlerine Mısır’ın içişlerine karışmamaları için bir mesaj veriyor” dedi.

İSTENMEYEN ADAM

BBC Arabic

BBC Arabic TV, Mısır’ın, Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı’yı “istenmeyen kişi”  ilan etmesi üzerine gün boyu canlı yayın bağlantılarıyla bu haberi izleyicilerine aktardı. Canlı yayın bağlantısına katılan Mısırlı Gazeteci İmadettin Hüseyin bu kararın Türkiye’nin Mısır’ın içişlerine müdahale eden dış politikasından kaynaklandığını söyledi. Canlı bağlantıda iki ülke arasında ilişkilerin kötüleşmesinden hangi ülke zarar görür sorusuna Mısırlı gazeteci İmadettin Hüseyin “Türkiye zararlı çıkar” cevabını verdi.

Geçtiğimiz günlerde Mısır Al Yavm’da çıkan bir haberde, Türkiye’nin son dönemde Mısır’da yaşanan siyasi olaylarda aldığı tavrı protesto eden bir grup Mısırlının, Hüseyin Avni Botsalı’nın Giza’daki evinin önünde gösteri düzenlediğini, göstericilerin, “Mısır halkı Türk büyükelçisinin gönderilmesini istiyor” ve “Türkiye’nin, Mısır’ın içişlerine karışmasını istemiyoruz” yazılı pankartlar taşıdığı belirtilmişti.


M. KARDEŞLER’LE GÖRÜŞMEK İÇİN İKİ KOŞUL

Middle East

MISIR Sosyal Dayanışma Bakanı Ahmed Borei, geçen Pazar günü yaptığı açıklamada, Müslüman Kardeşlerle görüşmek için iki koşul öne sürdü. Borei, “Birincisi,  İslamcılar hükümetin geçiş planını tanımadan ve şiddet eylemlerinden vazgeçmeden, ikincisi, Müslüman Kardeşlerin İslamcı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesini bir “devrim” olarak kabul etmeden” Müslüman Kardeşlerle görüşme olmaz dedi. Müslüman Kardeşler önceki hafta hükümete “ulusal diyalog” çağrısı yapmış ancak ilk kez Devrik Cumhurbaşkanı Mursi’nin görevine geri dönmesi talebinden söz etmemişti.

POLİSE ÜNİVERSİTELERE GİRME YETKİSİ VERİLDİ

Mısır al yavm

MISIR üniversitelerindeki öğrenci çatışmaları hız kesmedi. Mısır El Youm, Ezher Üniversitesinde, güvenlik güçleri ile öğrenciler arasında yaşanan çatışmalar sonrasında Perşembe günü erken saatlerde bir öğrencinin öldüğünü bildirdi.

Bu olayın ardından Al Ahram, “Mısır’da polise önceden izin almaksızın protestoları bastırmak için üniversite kampüsüne girme yetkisi verildi”  diye yazdı.


ESAD YANLISI İKİ ÜRDÜNLÜ YAZAR YARALANDI

Jordan Times - Ürdün

Suriye’den Ürdün’e doğru hareket eden Ürdünlü bir yazarlar heyetini taşıyan bir otobüs Perşembe günü Suriye’nin güneyinde yolun kenarına yerleştirilen bir bomba ile saldırıya uğradı. Yaralılardan biri Esad karşıtı savaşçıları, kendilerini ‘hedef almakla’ suçladı. Patlamada yaralanan iki kişiden biri olan Jihad Obeidat, Jordan Times’e telefonda, kendilerinin de içinde olduğu küçük otobüsün rejim karşıtı savaşçılar tarafından bilerek hedef alındığını söyledi. Obeidat, patlamanın Ürdün sınır kapısı Nasib’den 10 km uzaklıkta gerçekleştiğini sözlerine ekledi. Obeidat, “Hedef bizdik çünkü çok sayıda araç o alanı geçti fakat ne zaman ki bizim araç oraya ulaştı bomba uzaktan kumanda ile patlatıldı” ifadesini kullandı.

RADİKAL İSLAMCI GRUPLAR BİRLEŞTİ

Aşark Al Awsat

Haftalardır süren hazırlıkların ardından Suriye’de Beşar Esad rejimine karşı savaşan yedi büyük İslamcı radikal grup Cuma günü birleştiklerini açıkladı. Yeni İslamcı koalisyon İslam Cephesi adını aldı.

İnternet’ten yayınlanan açıklamaya göre İslam Cephesi, en az yedi isyancı grubu kapsayacak; Liwa Al-Tevhid, Ahrar Al-Şam, Sokour Al-Şam, Al-Hak Tugayları, Ansar Al-Şam, İslam Ordusu ve Kürt İslam Cephesi.

Gözlemciler, bu birleşmenin ardından İslami Cephe’nin zemindeki en büyük ve en güçlü muhalif gruplardan biri olacağına inanıyor.

Ancak, el Kaide bağlantılı el Nusra Cephesi ve Irak ve Suriye İslam Devleti’nin dışlanması Suriye içinde değişen İslamcı ve isyancı ittifaklarda önemli bir değişimi temsil etmektedir.
Radikal grupların her ikisi de, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve diğer İslamcı gruplar dahil diğer isyancı güçlerle savaşıyor.

The Daily Star gazetesi de grubun yaptığı bir açıklamadan, “İslami Cephe, Suriye’de Esad rejimini devirmeyi ve yerine İslamcı bir devlet kurmayı amaçlayan bağımsız bir askeri ve sosyal güçtür” sözlerini aktardı.


60 BİN GÖÇMEN SINIR DIŞI EDİLDİ

Saudigazette


Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Muhammed Bin Naif, 4 Kasım güvenlik kampanyasından beri 60 binden fazla ‘yasa dışı göçmen’in sınır dışı edildiğini açıkladı.
Bin Naif, “Krallığın çeşitli bölgelerindeki gözaltı merkezlerinde sınır dışı etme uygulamaları devam ediyor” dedi.
Prens Muhammed Salı günü kampanyayı yürüten güvenlik kurumlarının üst düzey yetkililerine başkanlık ettiği toplantıda açıklama yaptı. Onlara, kalıcı olarak işgücü piyasasının düzenlenmesinde istenilen hedefe ulaşmak amacıyla çalışmaların yoğunlaştırılması emrini verdi.


YEMEN’DE HUSİ MİLLETVEKİLİ ÖLDÜRÜLDÜ

The Daily Star

HUSİ Milletvekili Abdul Kerim Jidben, Cuma günü başkent Sana’da vurularak öldürüldü. Jidben ulusal diyalog görüşmelerinde Husi olarak bilinen Şii’leri temsil ediyordu.  Yemen’in kuzeyindeki Demac bölgesinde, Selefiler ile Husiler arasında yıllardır devam eden çatışmalarda bugüne kadar çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz haftaki dahil sayısız kez ateşkes ilan edilmesine rağmen bunların hiçbiri uzun süreli olamadı. The Daily Star, “Kuzey Yemen’deki çatışmaları durdurmaya yönelik hükümet arabuluculuğunda sağlanan ateşkes, yürürlüğe girmesinden bir gün sonra ihlal edildi” diye yazdı.

ÖNCEKİ HABER

Rengarenk döküleceğiz sokaklara

SONRAKİ HABER

Kadına yönelik şiddetin karnesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...