24 Kasım 2013 22:56

Eğitimden uzaklaştırmak mı amacınız

İstemediğim dersleri seçmek ve onlar hakkında bir şeyler öğrenmek istemiyorum. İsteseydim bu seçmeli derslerin ana ders olduğu okullara gidebilirdim. Seçmeli dersleri gerçekten öğrencilerin seçtiği bir lise istiyorum

Eğitimden uzaklaştırmak mı amacınız
Paylaş

Can Kaylan
Maltepe


Liseliler güncel politikaya da elbette ilgi duyuyor. Özellikle kendilerini doğrudan ilgilendiren konularda konuşup tartışıyorlar. Biz de çeşitli liselerden arkadaşlar ile bir araya geldik ve ‘nasıl bir lise’ istediklerini sorduk. Onlar da akıllarındaki lise profilini bize anlattılar.
Şehit Er Çağlar Mengü Lisesi’nden bir arkadaşımız, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, eğitim sisteminde yaptığı değişiklikler ile gençleri eğitime çekmek yerine onları eğitimden uzaklaştırdığını söylüyor. Eğitimin öğrenmek amaçlı değil tamamen ezbere dayalı ve bilimsel eğitim yerine hükümetin hedefi olan dindar-kindar bir nesil yetiştirmek üzere verildiğini düşünüyor. Okulunda kendisine verilen gerici eğitimi kabul etmediğini ifade ediyor ve bilimsel eğitim verilen bir lise istiyor.

ADI DÜZ AMA...

M. Saffet Anadolu Lisesi’nde okuyan arkadaşımız da sorunlarını ve taleplerini anlatıyor. İçinde bulunduğumuz eğitim sisteminde, öğrencilerin asıl yeteneği olduğu alan doğrultusunda bir meslek edinemediklerini, bu yüzden öğrencilerin kişisel yeteneklerine göre değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Eğitimde kullanılan kitapların bilimsel nitelikte olması ve özel okulların kaldırılması gerektiğini belirtiyor. Eğitimde eşitlik sağlanabilmesi için yoksul aile çocuklarının kırtasiye, ulaşım gibi gereksinimlerinin karşılandığı bir lise istediğini aktarıyor.
Hasan Şadoğlu Lisesi’nden bir arkadaşımız ise liselerinin düz lise olmasına rağmen imam hatip öğrencilerine ders verenler tarafından eğitim aldıklarını anlatıyor. “İstemediğim dersleri seçmek ve onlar hakkında bir şeyler öğrenmek istemiyorum.” diyor ve ekliyor; “İsteseydim bu seçmeli derslerin ana ders olduğu okullara gidebilirdim. Seçmeli dersleri gerçekten öğrencilerin seçtiği bir lise istiyorum.”


 HERKES YETENEKLERİ DOĞRULTUSUNDA EĞİTİM ALMALI


Alparslan Anadolu Lisesi’nden bir arkadaşımız, geleceğimizi her yönüyle bizim psikolojimiz ve aldığımız eğitim ışığında belirleyen bir sınav olmasının gerektiğini düşünüyor. Bunun için de yetenek, ilgi ve bilgi ışığında her bölüm için ayrı ve ince ince düşünülmüş gerçek eleyici bir sınav olması gerektiğini bildiriyor. Arkadaşımız son olarak; “Kişiler ilgi, yetenek ve fikirler ışığında uzman kişiler olma yolunda daha emin adımlarla yürür. Ve yaptıkları bütün işler birer eser değerinde saygı duyulası ve sanatsal bir yapıya sahip olur. Bunun yanında ek olarak bilinmesi gereken siyasal, ekonomik, bilimsel ve sanatsal her bilginin de öğretilmesi fakat bunlardan eleyici bir sınav yapılmaması gerektiğidir.” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Daha önce solunmadık bir hava

SONRAKİ HABER

‘Yaptığımız gazetecilik değil’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...