25 Kasım 2013 06:00

Hemşireler bitkin hastalar tehlikede

Türkiye’nin sayılı üniversite hastanesinden biri olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde uzatılmış mesailerle ve angarya çalışmaya maruz kalan hemşireler tükenmişlik sendromuyla karşı karşıya kalıyor.

Hemşireler bitkin hastalar tehlikede
Paylaş

Nuray Öztürk
İzmir


Türkiye’nin sayılı üniversite hastanesinden biri olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, bünyesinde çocuk, yetişkin ve onkoloji olmak üzere 3 hastane barındırıyor. Hastanelerin toplam yatak kapasitesi 1850 ve bu sayı yeni eklenen ünitelerle giderek artıyor. Sadece İzmir’e değil bölge illerine de hizmet veren üniversite hastanesi aynı zamanda yoğun bir poliklinik işlevi de görüyor. Ancak çalışan sayısı, özellikle hemşire sayısı yerinde sayıyor. Hal böyle olunca uzatılmış mesailerle ve angarya çalışmaya maruz kalan hemşireler tükenmişlik sendromuyla karşı karşıya kalıyor.

YETERSİZ PERSONELŞİDDETİ ÇAĞIRIYOR

Sağlık sistemindeki genel sorunlarının üzerine bir de performans sisteminin eklenmesiyle hemşirelerin iş yükünün arttığını söyleyen SES İşyeri Temsilcisi Şenay Vara, “Yeni sistemle hasta sayısı 3-4 katına çıktı. Çalışan sayısı kapasiteyle doğru orantıda artmayınca nöbet sayılarımız, mesailer ve bir kişiye düşen hasta sayısı arttı. Serviste çalışan hemşireler ortalama 20-22 hastaya bakıyor. Örneğin, yeni doğan birimlerinde bir hemşireye düşen hasta sayısının 3’ü geçmemesi lazım ancak hasta sayısı 6-7’yi buluyor. Çocuk acil serviste toplam 10 kişi çalışıyor, her nöbete 2 hemşire düşüyor, 7 gün 24 saat çalışılıyor. Fazla mesai aydan aya değişse de, günde 3-4 saat fazla mesai yapılıyor. Hasta sayısı 200, kış aylarında 300 civarında, hastanın takibi, tedavisi zamanında olmadığında kapıda yığılmalar oluyor. Hasta yakınları panikle başvuruyor bize ve ihtiyacı olan sağlık hizmetini zamanında almak istiyor haklı olarak. Ama az hemşire ve yoğunluğu karşılamayacak donanım yüzünden psikolojik, fiziksel şiddete maruz kalıyoruz”  dedi.

‘DÜŞÜK YAPANHEMŞİRELER VAR’


İşyeri Temsilcisi Gülsüm Yiğit ise “Politikaları, az personel çok iş. Ellerindeki sayı ile bu işe devam ettiler. Mesela bizim kliniğimizde genç hemşire sayısı çok fazla. İçlerinde hamile olanlar vardı. 2 arkadaşımız düşük yaptı. Yoğun çalışma temposu, uzun çalışma saatleri ve stresin etkili olduğunu düşünüyoruz. Hastanenin kapasitesi artırılıyor. Ancak hemşire sayısı artırılmıyor” şeklinde konuştu.

ANTİDEPRESAN KULLANIMI FAZLA

Resmi tatilleri dahi kullanamadıklarını belirten İşyeri Temsilcisi Ezgi Onuroğlu ise “Özel hayatımızı yürütmekte çok zorlanıyoruz. Dinlenmeden işe geliyoruz, ailelerimizle, arkadaşlarımızla vakit geçiremiyoruz. Zihin dolu, beden yorgun, bu tempo yüzünden psikolojik tedavi gören ve ilaç kullanan arkadaşlarımız var. Antidepresan kullanımı çok fazla. Bu durumu başhemşiremiz idarecilerimize iletti, gelen cevap, ‘depresyon çağın hastalığı’ şeklinde oldu” dedi.

ANKET HER ŞEYİ ORTAYA KOYDU

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilciliğinin 376 hemşireyle yaptığı son anket çalışmasına göre karma çalışan hemşireler haftada ortalama 48 saat mesaiye kalıyor. Sürekli gece çalışanlarda ise bu oran 51 saate çıkıyor. Araştırmaya göre; hemşirelerin servislerde sorumlu oldukları ortalama yatak sayısı 15 ve yüzde 33’ü hiç mola vermeden çalışıyor. Hemşirelerin yüzde 66’sı sağlık sorunu yaşıyor ve sorunlarının çalıştıkları birimle ilişkili olduğunu düşünüyor. Bu rakamlar 2012 yılına ait ve durum şimdi daha da vahim.

HASTA GÜVENLİĞİ DE TEHLİKEDE

Yaptıkları anketin sonuçlarını rapor halinde yönetime sunduklarını aktaran Şenay Vara, şunları söyledi: “Yönetimle 2 toplantı yapıldı bu rapor üzerinden. Orada şunu fark ettik: Yönetim, bizim çalışma koşullarımızın ne kadar kötü olduğunun, bu durumdan nasıl etkilendiğimizin farkında değil. Sistem yürüyor mu yürüyor, para akışı oluyor mu oluyor, onun farkındalar. Personel yetersizliğinin farklı sonuçları olacağı konusunda uyardık. Tıbbi hatalarda artış olacak, hatta sorunlar büyüyecek diye uyardık.”

FORUM YAPACAKLAR

SES işyeri temsilciliği, hemşirelerin yaşadığı sorunlarla ilgili 28 Kasım Perşembe günü saat 12.00’de Üniversitedeki 20 Mayıs Amfisi’nde bir forum düzenleyecek. Foruma çok sayıda hemşirenin katılması bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Yenibosna Lisesi\'nde Genç Hayat var

SONRAKİ HABER

Ortalığı veleveleye vermeyin, ortalığa Velvele verin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...