24 Kasım 2013 16:27

Kadınlar, AKP'ye meydan okudu

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nün 60. yılında kadınlar Kadıköy’de sokağa döküldü. Kadınlar, Hükümetin kürtajı yasaklayan girişimlerinin, “3 çocuk doğurun” ve son olarak da “Öğrenci evlerinde kızlı-erkekli kalıyorlar” sözlerinin şiddeti artırdığını söyledi.

Kadınlar, AKP\'ye meydan okudu
Paylaş

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nün 60. yılında kadınlar Kadıköy’de sokağa döküldü.

Erkek şiddetine isyan eden kadınlar, Hükümetin kürtajı yasaklayan girişimlerinin, “3 çocuk doğurun” ve son olarak da “Öğrenci evlerinde kızlı-erkekli kalıyorlar” sözlerinin şiddeti artırdığını söyledi.   

İstanbul Kadın Dayanışmasının çağrısıyla bir araya gelen kadınlar şiddete karşı bir kez daha eşitlik ve adalet talebini haykırdı. Kadıköy Boğa Heykeli önünde toplanan yüzlerce kadın “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Tayyip susacak kadınlar konuşacak” sloganlarıyla Beşiktaş iskelesine yürüdü.

Kürtaj eyleminden sonra en kitlesel kadın eylemini gerçekleştiren kadınlar, rengarenk döviz ve pankartlarıyla kadınlara dayanışma çağrısı yaptı. Kadınlar, AKP Hükümetinin gerici, baskıcı, cinsiyetçi kadın politikalarına karşı tepki göstererek, mücadele edeceklerini duyurdu.

'GERİCİ ZİHNİYETİN VİTRİNİ OLMAYACAĞIZ'

Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan İstanbul Kadın Dayanışması Üyesi Nevin Kaplan, “AKP’nin kadınlar ve gençler üzerinde kurmaya çalıştığı ahlak baskısı, kadın bedeni üzerinden uygulanmak istenen gündelik hayatta özgürlükler devlet eliyle kısıtlanmak isteniyor. Biz İstanbul Kadın Dayanışmasından kadınlar olarak eşitlik ve adalet talebimizi yineliyoruz” diye konuştu. Konuşmasında açıklanan kadın istihdam paketine de değinen Kaplan, “Kadın istihdam paketi adı altında kadınlar evlere hapsedilerek, güvencesiz çalışmaya mahkum edilirken, kaç çocuk doğurulacağıyla ilgili talimatlar verilirken, kızlı erkekli aynı evde kalınıp kalınmayacağına Başbakan karar verirken, biz bunların aracı olmayacağımızı bir kez daha dile getiriyoruz” dedi.

Kadın dayanışmasından Çağla Aydın ise, “Biz Gezi direnişinin ön saflarında yer alan, direnen kadınlar olarak ‘AKP’ye ve kadın düşmanlığına karşı susmuyoruz, korkmuyoruz, meydan okuyoruz’ diyerek birleştik. Bizi yok sayanlara karşı bu dayanışmayı ve mücadeleyi büyüteceğiz” dedi.


KATILIMCI KURUMLAR

HDK-HDP İstanbul Kadın Meclisi, AKA-DER’li kadınlar, Anarşist Kadınlar, ÖDP’li kadınlar, Halkevci kadınlar, KESK’li Kadınlar, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Sosyalist Kadın Meclisleri, Üniversiteli Kadın Kolektifi, EHP’li Kadınlar, Gençlik Muhalefetinden kadınlar, İşçi Kadın Meclisi, Abbasağa Forumu, Avcılar Forumu, Yoğurtçu Forumu, Zeytinburnu Forumu, Bahçelievler Dayanışması, Gaziosmanpaşâ Forumu, Çekmeköy Halk Meclisi, Deniz Gezmiş Parkı Forumu, Koşuyolu Yaşam Parkı Forumu, Okmeydanı Dayanışması Forumu, Sarıgazi Forumu, Acıbadem Mahalle Dayanışması, Büyükdere Forumu, Beylikdüzü Forumu.


NOTLAR...

*Taşınan dövizlerde “Şiddete, tacize, tecavüze karşı kadınlar susmayacak” yazısı yer aldı.
*Basbakan’ın öğrenci evlerinde kızlı-erkekli kalınmasına ilişkin söylemlerine kadınlar “Kızlı-mızlı direniyoruz” diyerek cevap verdi.
*”Kampüs cadılarının” bir restaurantın camından pankart sallandırmak isterken, erkek çalışanlar tarafından tartaklandı. Kadınlar ardından “Tacize tecavüze karsı isyandayız” yazılı pankartı sallandırdı. (İstanbul/EVRENSEL)


Ankara'da kadınlardan '25 Kasım' etkinliği

Ankara Kadın Dayanışması, 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü'ne ilişkin etkinlik düzenledi.

Ankara Kadın Dayanışması, 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü'ne ilişkin Güvenpark'ta bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte, "Şiddete karşı kadınlar isyan ve dayanışmayı büyütüyor", "Karakolda sokakta polis tacizine şiddetine artık yeter", "Kadın istihdam paketi güvencesizlik demektir" pankartları açılırken, "Ar değiliz mal değiliz zar değiliz", "Şiddete tecavüze AKP'ye artık yeter" dövizleri taşındı. "Kadın yaşam özgürlük", "Jin jiyan azadî", "AKP'den hesabı kadınlar soracak" sloganlarının atıldığı etkinlikte, Gezi direnişinde yaşamını yitirenlerin annelerine ve cezaevlerindeki tutsak kadınlara selam gönderildi. Açılış konuşmaları ile devam eden etkinlikte Ankara Dayanışması adına Seven Ağır konuştu. Etkinlik, sanatçılar Yasemin Göksu, Feryal Öney ve İlkay Akkaya'nın verdiği konserle son buldu.

KADINLAR 25 KASIM'DA ŞİDDETE KARŞI ALANDA

İZMİR

İzmir Kadın Platformu, 25 Kasım gününde yapacakları etkinliğe ilişkin yazılı açıklama yaptı. Sokağa çıkıp devlet şiddetine karşı "#direnkadın" diyeceklerinin belirtildiği açıklamada, "31 Mayıs'tan beri sokakları dolduran ve barikatın en önünde duran kadınlar, kendi hayatında ve bedeninde tek söz sahibi kişinin kendisi olduğunu haykırmak için 25 Kasım'da sokakları dolduracak ve Gezi direnişi ile birlikte daha da görünür hale gelen devlet şiddetine karşı isyanın sesini haykıracak" denildi. Açıklamada, 25 Kasım günü saat 19.00'da Alsancak Garı önünden Gazi Ortaokulu önüne yürüyüş yapılacağına değinilerek, etkinliğe katılım çağrısı yapıldı.

SAKARYA

Sakarya Kadın Platformu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında basın açıklaması düzenledi. AKM önünde platform adına konuşan Neriman Aslantürk, Genç Pakistan Hakları Savunucusu Malala Yousafzai, arkadaşlık isteğini kabul etmediği için 47 bıçak darbesiyle öldürülen Çağla Arin, Mardin'de 10 yıldır devam eden utanç davası olarak bilinen  N.Ç. davasına değinerek kadına şiddetin yaşamın her alanında olduğunu belirtti. Aslantürk '' kendi oğlu tarafından bıçaklanan bir kadın olarak burada olduğunu belirterek tüm kadınları şiddete tecavüze karşı durmaya çağırdı. Sakarya Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Özgül Kahraman ise 23 Kasım'da Ankara'da gerçekleştirdiğimiz mitinge iktidarın polisinin saldırdığını belirtti. Bireysel şiddetin yanında devlet şiddetinin de her geçen gün artıyor diyen Kahraman '' her türlü şiddeti kınıyor ve taleplerimiz karşılanana kadar mücadelemizin devam edeceğini ilan ediyoruz'' dedi.

ELAZIĞ

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü dolayısıyla Elazığ’da bir araya gelen kadın “Cinsel, Ulusal, Sınıfsal Sömürüye Son” dedi. Postane Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar yaptıkları basın açıklamasıyla erkek şiddetine tepki gösterdiler. Elazığ Kadın Platformu adına basın metnini okuyan HDP İl Eş Başkanı Birsel Dağ “AKP iktidarının ayrımcılık  ve eşitsizlik üreten cinsiyetçi politikaları sonucunda bütün bir toplum şiddet  sarmalının içine itilmektedir” dedi.

TARSUS

BDP Tarsus Kadın Meclisi üyeleri, 25 Kasım gününe ilişkin parti binası önünden Yarenlik Alanı'na yürüdü. Çok sayıda kadının katıldığı yürüyüşte, "Rojava devrimi kadın devrimidir", "Güneşimizi karartamazsınız" dövizleri taşındı. Kadınlar, alkış ve zılgıtlar eşliğinde sık sık, "Jin jiyan azadî", "Kadına uzanan eller kırılsın" ve "Be serok jiyan na be" sloganlarını attı. Yürüyüşe katılan kadınlar adına basın metnini okuyan BDP Tarsus Kadın Meclisi üyesi Elif Karaman, dünyadaki bütün kadınların kendilerine yönelik baskı, zulüm, şiddete ve diktatör yönetimlere karşı mücadele ettiğini belirterek, "Kadınlar yaşamın her alanında, evlerinde, işyerlerinde, kamusal alanlarda, mücadelelerinde şiddetin çeşitli biçimlerine uğramaktadır" diye kaydetti. Günümüzde kadına yönelik şiddetin "katliam" boyutuna ulaştığını, kadınların buna karşı sesini çok güçlü bir şekilde yükseltmesi gerektiğini vurgulan Karaman, "Bizler de her yıl yaptığımız gibi bu yılda alanlarda, her türden şiddete karşı sesimizi yükselteceğiz" diye konuştu.

MERSİN

DÖKH aktivistleri, 25 Kasım gününde yapılacak olan eylem ve etkinlikler kapsamında, yarın saat 14.00'te İstasyon Meydanı'ndan Taşbina önüne kadar yapılacak yürüyüşe ilişkin Forum AVM önünde ve Hastane Caddesi'nde bildiri dağıttı. Akdeniz Belediyesi'nde çalışan kadın emekçiler, 25 Kasım'da izinli sayılacak. Geçtiğimiz yıllarda Akdeniz Belediyesi ve Tüm Bel-Sen arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi'nde (TİS) belediyede çalışan kadın emekçiler, 8 Mart ve 25 Kasım günlerinde resmi izinli olması kararı alınmıştı.

SİİRT

BDP Siirt Kadın Meclisi, 25 Kasım gününe ilişkin kentte bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. BDP Siirt il binası önünden erbaneler ve zılgıtlar eşliğinde bildiri dağıtımına başlayan kadınlar sık sık, "Jin jiyan azadî", "Kadına uzanan eller kırılsın" sloganları attı. Bildiri dağıtımı yapan kadınlar halkın yoğun ilgisi ile karşılaştı.


GÖLE

BDP Göle Kadın Meclisi ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), Ardahan’ın Göle ilçesinde 25 Kasım günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, BDP Kars İl Eş Başkanı Şengül Mehmetoğlu, BDP Göle İlçe Eş Başkanı Yeliz Çopur’un yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. İlçe meydanında yapılan açıklamada kadına yönelik şiddeti kınayan kadınlar, "Jin jiyan azadî", "Qirkirina jinê qirkirina cihane yê" dövizleri ve Pariste katledilen 3 Kürt kadın siyasetçisi Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın fotoğraflarını taşıdı. Kadınlar adına açıklamayı yapan BDP Göle İlçe Eş Başkanı Yeliz Çopur, Kürt kadınının direndikçe özgürleşeceğini belirterek, kadının özgürlük ideolojisinin temelini Kürt kadınlarının atacağını ifade etti. Çapur, kadına dayatılan şiddet ve istismarı asla kabul etmeyecek ve buna karşı her zaman direneceklerini söyledi. BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ise, 100 yılardan beri kadına dönük şiddeti kendisinde hak olarak gören erkek egemen zihniyetini, kadınların direnerek yıkacağını dile getirdi. Birtane, “Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın dediği gibi ‘Kadını özgürleşmeyen bir toplum özgürleşemez.’ Kürdistan özgürlük mücadelesine kadınlar öncülük ederek, baskıcı erkek egemen zihniyetini boşa çıkaracaktır. Bizim bedenimiz üzerinden sürdürülmeye çalışan her türlü politikayı boşa çıkaracak ve direneceğiz" diye konuştu. Konuşmaların ardından kadınlar zılgıtlar eşliğinde eylemini sonlandırdı.

BULANIK

Bulanık’ta Demokratik Özgür Hareketi (DÖKH) öncülüğünde 25 Kasım günü nedeniyel BDP ilçe örgütü binasında etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe DÖKH üyelerinin yanı sıra yüzlerce kadın katıldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan ve 2011 yılında bedenini ateşe veren Evrim Demir’in posterleri ile yeşil, sarı, kırmızı flamaların asılı olduğu salonda, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. “Jin jiyan azadî” sloganlarının atıldığı eylemde, 25 Kasım tarihçesi anlatılarak, Türkiye’de son yıllarda kadına yönelik artan şiddetin ve ölümlerin arttığına dikkat çekildi. Etkinlik kadına yönelik şiddetin Türkiye’de yaşanan olaylar ve katliamları anlatan bir sinevizyon gösterimiyle son buldu.

BİTLİS

Bitlis merkezde ise, Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) ve bileşenleri öncülüğünde yürüyüş düzenlendi. KESK Bitlis Şubeler Platformu binası önünde çok sayıda kadının katılımıyla başlayan kiltlesel yürüyüş, Ulu Cami’ye kadar devam etti. Yürüyüş esnasında sık sık, “Kadına uzanan eller kırılsın”, “Bê serok jiyan na be” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı. “Kadına şiddet devam ediyor, isyandayız örgütleniyoruz durduracağız” pankartının açıldığı yürüyüşün ardından Ulu Cami önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşan BDP Kadın Meclisi üyesi Seval Karaçelik, kadına karşı yapılan şiddeti kınandı. Kadına yönelik her türlü cinsel ve fiziksel şiddetin arttığını, çocuk istismarlarının korkunç boyutlara ulaştığını belirten Karaçelik, “2013 yılı bunların cezasız kaldığı ve devlet eliyle desteklendiği yıl olmuştur. Bu nedenle bizim sesimiz 25 Kasım’da daha güçlü çıkmalıdır” dedi. Açıklamanın ardından kadınlar şarkılar söyleyerek halay çekti. Kitle daha sonra BDP Bitlis İl Örgütü binasına doğru “Bijî Serok Apo”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” ve “Bitlis AKP’ye mezar olacak” sloganları eşliğinde yürüdü.

DURANKADIN EYLEMİ

İstanbul'da Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyesi kadınlar, İstiklal Caddesi Ağa cami önünde  “#durankadın” eylemi yaptı. Şiddete uğramış kadın makyajı da yapan kadınlar, “Benim bedenim, benim kararım”, “Şiddet savaşı doğurur barışı değil”, “Erkek, devlet, koca şiddetine son”, “Kimsenin namusu değiliz” dövizleri ve Fotoğraf sanatçısı Ümit Karalar’ın şiddet fotoğraflarıyla canlı sergi oluştururken temsili kefen giyerek caddeye uzanan kadın  da cinayetleri simgeledi.

SARAY

Van'ın Saray’da Demokratik Özgür Kadın Hareki (DÖKH) ve BDP Kadın Meclisi meşaleli yürüyüş düzenlendi. BDP Saray İlçe Örgütü binası önünde biraraya gelen yüzlerce kadın, "Jin jiyan azadî", "Kadına uzanan eller kırılsın", "Askeri ve siyasi operasyonlara son", "Kadın siyasi tutsaklara özgürlük" ve "Dest ne de irada me" dövizleri taşıyarak, Cumhuriyet Caddesi'ne yürüdü.

Yürüyüşün ardından konuşma yapan DÖKH aktivisti Hamide Yeni, kadın mücadelesinin verilen bedeller sonucunda bu aşamaya geldiğini belirterek, kadınların her gün her yerde şiddete maruz kaldığına dikkat çekti. Yeni, artık kadınların bu durum karşısında susmayacağını söyleyerek, "Bêrîtanlarla doğan, Zilanlarla büyüyen ve Sakinelerle özgürleşen kadın özgürlük mücadelesinin daha iyi aşamalara gelmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.
 

NUSAYBİN

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde belediye tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle 'Kadınlar sınırları tanımıyor' konferansı düzenlendi. Konferansta konuşan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, "Bugün kutlanacak bir gün değildir" diyerek, kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını söyledi. Konferansın sona ermesinin ardından, BDP'li Ata ve beraberindeki kadınlar, zılgıt ve sloganlar eşliğinde Suriye sınır hattına yürüdü.

ŞANLIURFA

 Şanlıurfa’da, KESK Kadın Platformu tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle, 'Erkek Şiddetine ve Devlet Şiddetine Karşı İsyandayız' yürüyüşü düzenlendi.

 Şanlıurfa KESK Kadın Platformu öncülüğünde Atatürk Bulvarı üzerinde toplanan kadınlar, zılgıt ve alkışlar eşliğinde yaklaşık 1 kilometre yürüdü. Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde son bulan yürüyüşte konuşan platform sözcüsü Gıriye Yorgun, erkek egemen toplumun kirli yüzünü kadınlara yönelik, şiddet, taciz, tecavüz, istismar ve cinayetler ile gösterdiğini belirterek, "Kadına yönelik her türlü şiddetin sona ermesini istiyoruz" dedi.

 


 

ÖNCEKİ HABER

Binler Rojava için Kadıköy\'de buluştu

SONRAKİ HABER

25 Kasım\'a bir kala bir kadın daha katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...