24 Kasım 2013 13:02

Binler Rojava için Kadıköy'de buluştu

İstanbul’un çeşitli ilçeleri ve çevre illerden gelen kadını, erkeği, genci, yaşlısıyla binlerce kişi, Kadıköy Meydan’ında Rojava’da sürdürülen mücadeleyi sahiplendiklerini haykırdı.

Binler Rojava için Kadıköy\'de buluştu
Paylaş

Eda Yıldırım / Vedat Yalvaç

Binlerce kişi, barış ve özgürlük sloganlarıyla Rojava devrimini selamladı. BDP İstanbul İl Örgütü’nün çağrısıyla düzenlenen mitinge HDK ve HDP bileşenleri de katıldı. İstanbul’un çeşitli ilçeleri ve çevre illerden gelen kadını, erkeği, genci, yaşlısıyla binlerce kişi, Kadıköy Meydan’ında Rojava’da sürdürülen mücadeleyi sahiplendiklerini haykırdı. Haydarpaşa Numune Hastanesi önünden Kadıköy İskele Meydanı’na yapılan yürüyüşte sık sık “Diren Rojava İstanbul seninle”, “Katil el Nusra, işbirlikçi AKP” sloganları atıldı. Kadınlar mitingde farklı renklerdeki kıyafetleriyle korteje renk katarken, erbanelerle çekilen halaylarlar da coşkuyu arttırdı. Mitinge BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Milletvekilleri Sırrı Sakık, Demir Çelik, Halkların Demokratik Partisi Eş Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, HDP İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, HDK Yürütmesi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gençay Gürsoy da katıldı.

MAKUS TARİHE NEŞTERDİR
Yürüyüş boyunca Rojava’daki devrim selamlandı. BDP İstanbul İl Eş Başkanı Ertan Karabay mitingin açılış konuşmasını yaptı. On binlerin bir kez daha barışa, kardeşliğe ve özgürlüğe özlemini hakırmak için sokağa çıktığını söyleyen Karabay, “Özgürlük için direnen Rojava’yı selamlayacağız. Rojava, çetelere ve emperyalist güçlere karşı varoluş mücadelesi sürdürmektedir. Hiçbir koşul altında bu onurlu direniş bastırılamayacaktır” dedi. Rojava’nın Kürt halkının makus tarihine vurulmuş bir neşter olduğunu vurgulayan Karabay, “Bu direniş sadece Kürt halkının değil, diğer bölge halklarının kendi geleceklerini tayin etmesi için de mücadele yürütmektedir” diye konuştu.

KENDİ DEVRİMLERİMİZİ YEŞERTECEĞİZ
HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü de, “Bugün, Rojava’da gerçekleşen ve hergün kendini yeniden inşa eden devrimi selamlamak için buradayız” diyerek sözlerine başladı. Kürdistan’ın dörde bölünse de Kürt halkının daima eşitlik, özgürlük, barış ve kardeşlik için ayağa kalkma umudu taşıdığını söyleyen Kürkçü, bu umutların Rojava devrimiyle gerçekleşmeye başladığını kaydetti. “Kürdistan devrimi için çalışmak kendi devrimimiz için çalışmaktır” diyen Kürkçü, bunun için Rojava’yı sahiplenmenin önemli olduğuna vurgu yaptı. Hükümetin el Kaideyi destekleyerek Rojava’daki devrimini engellemek istediğini söyleyen Kürkçü, hükümetin de ABD’nin de elini Rojava’dan çekmesi konusunda uyardı.

ROJAVA BİR KADIN DEVRİMİDİR
HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise, Rojava’nın sadece Rojavalıların değil, tüm Ortadoğu halklarının devrimi olduğuna dikkat çekerek, “Rojava halklarının geleceği, Ortadoğu'daki halkların da geleceğini belirleyerecektir. Ortadoğu’daki halklar artık savaş istemiyor, barış istiyor, kardeşlik istiyor” dedi. Hükümetin Rojava devriminin önüne geçmek için utanç duvarları inşa etmeye çalıştığını hatırlatan Tuncel, Rojava’nın Kürdistan sorununun çözümü  ve Türkiye’deki Kürt halkının özgürleşmesi için önem taşıdığını vurguladı. Rojava’nın bir kadın devrimi olduğunu da belirten Tuncel, “Kadın devrimidir çünkü; Utanç duvarı, Ayşe Gökkan’ın açlık greviyle sona erdi. Rojava’da yaşamı şekillendiren, yeni kuran kadınlardır. Bu devrim o yüzden güzeldir. Kadınların olmadığı bir devrimin başarılı olma şansı yoktur” dedi.

ROJAVA’DAKİ GÜNEŞ HERKESİ ISITACAK
BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak da, Rojava’da yaşanan devrimin mimarının Abdullah Öcalan olduğunu söyledi. Rojava’da halkın kendini yeniden varettiğini belirten Kışanak, “Rojava'da insanlık, demokrasi ve özgürlük adına büyük bir devrim yaşanıyor” dedi. “Rojava Kürdistanı’nda yaşananları çok iyi anlamak ve değerlendirmek gerekir. Kürdistan’ı böldüler. Sınırlar çizdiler. Kürt halkını inkar ettiler. 21. yüzyılda şimdi güneş Rojva’da doğuyor. Bu güneş tüm Kürdistan'ı ısıtacak” diye konuştu. Kürt halkını yok sayanların Rojava devriminden korktuğunu dile getiren Kışanak, “Korksunlar. Kürdistan Ortadoğu'nun parlayan yıldızı olacak” diye devam etti. Öcalan’ın yıllar önce Ortadoğu'da stratejik bir çözüm ürettiğini belirten Kışanak, bu çözümün Ortadoğu’nun kurtuluşu olduğuna dikkat çekti. Rojava’ya sahip çıkmayanların insan içine çıkamayacağını belirten Kışanak, “Kadın özgürlüğünden, halkların kardeşliğinden söz edemeyecek” dedi. Başbakanın Diyarbakır,’daki konuşmalarına değinen Kışanak, “Bugünlerde birileri şunun siyasetini yapmaya çalışıyor. Bir başbakanın Kürdistan demesi önemli. Ancak buraya nasıl geldiğimizi unutmamalıyız. Bugün buraya geldiysek binlerce kahramanın mücadelesiyle geldik” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İran\'la nükleer müzakereler anlaşmayla sonuçlandı

SONRAKİ HABER

Kadınlar, AKP\'ye meydan okudu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...