24 Kasım 2013 08:30

Bu cinayet de karanlıkta kalır

Özcan Temel cinayetinin ardından Batman’a kaygının hakim olduğunu söyleyen gazeteci Mustafa Seven, bir kişi tutuklanmış olsa da olayın perde arkasının karanlıkta kalacağı görüşünde.

Bu cinayet de karanlıkta kalır
Paylaş

Erdal İMREK / Cumhur DAŞ

Belediye Başkanı, Kürt siyasetçilerin üzerine kara bir bulut gibi çöken KCK operasyonları kapsamında tutuklu olan Batman’da bir şantiye görünümü hakim. Şehri boydan boya kateden ve alış veriş merkezleri, iş hanları, lokantalar, kafeler, resmi dairelerin sıralandığı Gülistan Caddesi oldukça kalabalık. Gülistan... Kürdistan demenin başa büyük belalar açmasındandır ki; on yıllar boyu ne çok şarkıya, ne çok çocuğa Gülistan ismi verildi. Bu yaşanılan coğrafyanın bir nevi şifreli söylenişi ola geldi. Bütün kaldırımların yenilendiği ve iş makineleriyle dolup taşan Gülistan Caddesi’nden ilerleyerek ulaşıyoruz Batman’ın yerel gazetelerinden biri olan Batman Medya gazetesine. Gazetenin Yazı İşleri Müdürü Mustafa Seven bizim de çok iyi bildiğimiz ‘Gazeteyi matbaaya yetiştirme’ telaşıyla karışık karşılıyor bizi. Mustafa Seven uzun yıllardır gazetecilik yapıyor kentte. Batman FM’de radyoculukla başlamış mesleğe. ‘90’lı yılların o karanlık atmosferinde Batman’da ilk kez Kürtçe şarkıyı kendilerinin çalmış olmasından gururla söz ediyor. Batman’da iki kasımda işlenen cinayetin şifrelerini çözmek, olayın arka planına mercek tutabilmek ve olayın ardından kentte hakim olan havayı anlayabilmek için bir gazeteciyle konuşmanın ne kadar isabetli olduğunu anlıyoruz Seven’le konuşurken. Seven son olay nedeniyle kaygılı. “Hizbullah 14 yıl önce silah bıraktığını açıkladığından beri burada siyasi bir cinayet yaşanmamıştı” diyor. Bir kişinin tutuklanmış olmasının olumlu olduğunu söylese de geçmiş yıllar boyunca yaşanan yüzlerce cinayete ilişkin gazetecilik deneyimlerine de dayanarak, “Ben emniyetin bu olayı aydınlatabileceğini düşünmüyorum” öngörüsünde bulunuyor. Olayın halkta ciddi bir kaygı yarattığını da söyleyen Seven, “Batman kara yazgılı bir kent, biz artık huzur istiyoruz” diyor.
 
Yıllardır Batman gündemini yakından takip edeiyorsunuz. Özcan Temel’in öldürülmesi olayına ilişkin BDP ve HÜDA PAR’ın karşılıklı suçlamaları var. Bu olayın arka planı nedir?

Bu olay aslında bir süredir Batman’da süren gerginliğin patlaması. BDP ile Hizbullah arasındaki sürtüşme bu olayla çıkmadı. Olayın öncesi var. Son bir yıldır bölgede BDP ile Hizbullah’ın siyasi kanadı olarak görülen HÜDA PAR arasında bir gerginlik yaşanıyordu. Silopi’de Mustazaf Der üyesi bir kişinin öldürülmesi, Hizbullah’a yakın STK’lere saldırılar bir gerginlik yarattı. HÜDA PAR kurulduktan sonra teşkilatlanmasını hızla yaparak yerel seçimlere katılacağını açıkladı. HÜDA PAR’ın kurulmasıyla Batman’daki gerginlik yeniden başladı. Zaman zaman sokaklarda BDP yandaşları ile HÜDA PAR yandaşlarının karşı karşıya geldiğini, bazı arbedeler yaşandığını biliyoruz. Özellikle BDP’nin güçlü olduğu mahallerde HÜDA PAR’lıların bildiri dağıtması, afişler asması ciddi rahatsızlıklar yarattı. Bunun tam tersi de yaşandı. Yani Hizbullah’ın güçlü olduğu mahallere de BDP’lilerin girmesi istenmeyen bir şey. Bu gerilimin bir yansıması olarak 2 Kasım akşamı iki grup karşı karşıya geliyor. Taşlı sopalı bir arbedede yaşanıyor. Mahallelinin de araya girmesiyle ciddi bir şey yaşanmadan olaylar yatışıyor. Yaklaşık bir saat sonra da düğüne saldırı oluyor. Özcan Temel yaşamını yitirirken, 6 kişi yaralanıyor. Tabii bu kentte büyük yankı buldu. Kentin her tarafında polisiye tedbirler alındı. HÜDA PAR günlerce polisin ablukasında kaldı. Bunun akabinde de karşılıklı açıklamalar yapıldı. Ve en son bir zanlı tutuklanması oldu.

Tutuklanan bu kişinin siyasi kimliği de kaygıları arttıran en önemli etkenlerden galiba...
Tabii. Bu kişi 2009’da Batman’da Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Mustazaf-Der’in başkanlığını yapmış bir isim. Hizbullah davasından da 8 yıl ceza almış. Bu tutuklamanın ardından şimdilik ortalık biraz duruldu gibi. Sonra ne olur bilemeyiz. Ama yakalanan kişinin HÜDA PAR üyesi olması ve geçmişte Hizbullah davasından yargılanması kaygıları arttırıyor. Burada en büyük görev devlete düşüyor. Ne yapıp edilmeli ve bu olayın failleri açığa çıkartılmalı. Bunu yapacak olan da devlettir.

Bölge’de benzeri cinayetler çoğu zaman faili meçhul kaldı. Bu kez bir kişi tutuklandı. Arkası gelir mi bu soruşturmanın sizce?
Açıkçası ben emniyetin bu olayı çözebileceğini düşünmüyorum. Buna benzer yüzlerce olay karanlıkta kaldı. Olayın hemen ardından gazeteci arkadaşlarla bir araya gelerek yaptığımız değerlendirmede, ‘Emniyet birkaç kişiyi gözaltına alır, yasal gözaltı süresi sonunda hepsini serbest bırakır ve olayın üzeri örtülür’ dedik. Nitekim ilk etapta öyle de oldu.  Önce 5, daha sonra 6 kişi gözaltına alındı. Yasal gözaltı süresinden sonra mahkemeye bile çıkarılmadan serbest bırakıldılar. Fakat birkaç gün sonra yeni bir gelişme oldu ve savcılık tarafından bir failin yakalandığı duyuruldu.

BDP bunun ‘organize bir saldırı’ olduğunu söylüyor. Söylediklerinize bakılırsa siz bu ‘organizasyonun’ açığa çıkarılmayacağı ve bir kişinin tutuklanmasıyla olayın kapanacağını düşünüyorsunuz...
Evet, olayın bu şekilde kapatılacağını düşünüyorum. Biz burada doğduk, burada büyüdük. İki tarafı da çok iyi tanıyoruz. Ben en azından 3-4 cinayetin canlı tanığıyım. Buradaki her insan o dönemdeki cinayetlerin tanığıydı. Çünkü bunlar gündüz herkesin gözü önünde işleniyordu. Şimdi bu karanlık dönemi yeniden canlandırmanın kime faydası olur? Belki devlet içindeki karanlık güçlere yararı olur. Burada bunların hepsi konuşuluyor. Sokağa çıksanız 10 kişiden 5’i devlet içindeki karanlık kişilere değinecektir. Yani HÜDA PAR’la ilişkisi olmayan kesimler tarafından da organize edilmiş olabilir. Böyle bir durum varken devletin, polisin bunu açığa çıkartacağını kimse düşünemez.

Siz de belirttiniz, çatışmalardan, cinayetlerden en fazla acı çeken illerden biri Batman. Bu olay eski günlere dönülebileceğine dair ciddi bir kaygı yarattı mı kentte?
Tabii ki. Bu olay iki parti arasındaki gerilimi arttırdı ama halk on misli fazla gerildi. Bu insanlar o olaylardan çok çekti. Düşünün kapı komşusu olan iki insan bir birini vurdu. Aynı kanı  taşıyan insanların birbirini vurduğuna şahit olduk. Bu kaygı  halkta var. Hizbullah’ın 1999’da kendilerine yönelik bir saldırı olmazsa bir daha silah kullanmayacaklarını açıklaması ciddi bir rahatlama yaratmıştı halkta. Fakat bu olay endişe yarattı. Çünkü bu olay o karanlık günleri, ölümleri hatırlattı insanlara.


HİZBULLAH SİLAH BIRAKTIĞINDAN BERİ SİYASİ CİNAYET YAŞANMADI

Hizbullah ismi çoğunlukla Batman’la anılıyor. Nedir Batman’ı Hizbullah açısından önemli kılan?
Evet Batman çok ayrı bir yer Hizbullah için. Burada azımsanmayacak bir tabanları var. Hizbullah’ın Lideri Hüseyin Velioğlu Batmanlıydı. Ailesi halen Batman’da yaşıyor. Mezarı Batman’da ve her yıl azımsanmayacak bir kitle mezarını ziyaret ediyor. Biliyorsunuz ‘90’lı yıllar bölge için çok karanlıktı. Faili meçhul cinayetler bütün bölgeyi bir ağ gibi sararken en büyük acıları Batman, Diyarbakır, Mardin, Silvan gibi yerler çekti. Binlerce faili meçhul cinayet işlendi. Bunların önemli bir kısmı da PKK ile Hizbullah arasındaki çatışmalardan kaynaklıydı. Fakat son 14 yıldır bu iki güç arasında çatışma yaşanmıyordu. Özellikle 1999’da silah bırakma kararı alan Hizbullah’ın bu kararının ardından, 2 Kasım’daki olaya kadar siyasi bir cinayete tanık olmamıştık. Buradaki insanlar o eski günlere dönmek istemiyor. Çünkü çok büyük acılar yaşadılar.


‘TÜM PARTİLER BİRLEŞSE BİLE BATMAN’I BDP ALIR’

Batman’da AKP ve HÜDA PAR arasında bir seçim ittifakı olacağı tartışılıyor. Sizin buna ilişkin bir gözleminiz var mı?
Böyle bir tartışma yürütülüyor. Ama bana göre HÜDA PAR kesinlikle kendi partisiyle seçime girecek. HÜDA PAR için 2014 yerel seçimleri ilk seçim olacak. Bu açıdan kendileri açısından çok önemli. Yani bir nevi kendilerini sınayacaklar.

Peki bu durumda sizce seçimlerde nasıl bir tablo çıkar HÜDA PAR açısından?
HÜDA PAR’dan önce Hizbullah’a yakın STK’lerin Batman, Diyarbakır gibi yerlerde düzenlediği Kutlu Doğum etkinlikleri vardı. Bu etkinliklere azımsanmayacak bir kitle katılıyordu. Belki bu da HÜDA PAR’ın kurulmasında etkili oldu. Oralara katılımı göz önünde bulundurarak ‘Çok ciddi bir oy alırız’ diye düşünerek hareket etmiş olabilirler. Ben bir ziyarette görüştüğüm HÜDA PAR genel başkanı ve yardımcılarına şunu söyledim; Bu etkinlikler çok ciddi kitleleri bir araya getiriyor ama bu sizi yanıltmasın. Çünkü o etkinliklere sadece sizi destekleyen insanlar gitmiyor. Orada ilahiler, Kur’an-ı Kerim okunur. Ve kesinlikle Hizbullah’la, Mustazaf-Der’le ilgisi olamayan insanlar da gidiyor. Girdiğiniz seçimde aldığınız oy karşısında da şok yaşamayın.

Bundan önceki seçimlerde HÜDA PAR tabanı kime oy veriyordu? Buna ilişkin bir gözleminiz var mı?
Bu merak edilen bir konu. Büyük bir kesimi zaten sandığa gitmiyordu. Az bir kısmı da Saadet Partisine oy veriyordu. Ama Ak Parti ile bir ilgileri yoktu.

BDP açısından durum nedir sizce?
Batman, BDP için bir kale niteliğindedir. Yüzde 70 oranında oy alan BDP’den belediye almak çok kolay değil. Yani sadece Ak Parti ile HÜDA PAR değil, diğer tüm partiler de birleşse burayı BDP’den almaları çok zor. Fakat Diyarbakır gibi Batman’ın da Ak Parti için önemini biliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Başbakanın Diyarbakır’ın yanı sıra Batman’ın da alınması talimatı verdiği biliniyor. Seçimlerde çok ciddi yatırımlar da yapılıyor. Fakat bu güne kadar Ak Parti’nin yerel seçimlerde aldığı en yüksek oy yüzde 40’ı geçmedi. Yani BDP açısından burası öyle kolay kolay kaybedilecek bir yer değil. Bu seçimde büyük bir sürpriz olmasını beklemiyorum.


‘BATMAN ARTIK HUZUR İSTİYOR’

Batman hep çatışmalar, cinayetlerle anılmıştı. Barış sürecinde bile siyasi bir cinayetle gündeme geldi. Batmanlı bir gazeteci olarak bu sizde nasıl bir duygu yaratıyor?
Batman aslında geçmişten beri hep göz önünde olan bir il. Batman hep adından söz ettirmiş  şahsiyetleri çıkartmış bir il. PKK’nin öncü kadrolarından Mahsun Korkmaz Batmanlıydı. Benimde okuduğum Batman Lisesi mezunuydu. Tam karşıt görüşlü Hizbullah’ın yine çıkış merkezi Batman’dı. Faili meçhullerin ilk başladığı yer Batman’dı. 12 Kasım’da Edip Solmaz’ı andık. O sanırım Türkiye’de, PKK’nin belirlediği ilk belediye başkan adayıydı. Bundan 34 yıl önce bağımsız olarak belediye başkanı seçildi. Başkanlığının 29. gününde sokak ortasında katledildi. Hep böyle anılan bir kent oldu Batman. Kara yazgılı bir kent burası. O acılı dönemin en büyük acılarını burası çekti. Karanlık yıllarda hep faili meçhullerle anıldı burası. Ardından intihar olaylarıyla anıldı. Yani hep olumsuzluklarla. Batman insanı artık biraz olsun huzur istiyor. Ben diliyorum ki artık güzel günler gelsin Batman için. Burası acılı ama güzellikleri hak eden bir kent.


KCK: HİZBULKONTRA CİNAYETLERİ YENİDEN GÜNDEME GELEBİLİR

Batman Medya Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mustafa Seven’in dikkat çektiği tedirginliğin önemli dayanakları var. Öyle ki 2 Kasım’da BDP’li Özcan Temel’in yaşamını yitirdiği silahlı saldırının ardından KCK tarafından bir açıklama yapılmış ve “Bu saldırıların arkasında AKP ve yeşil Ergenekon’un varlığı görülmelidir” denilmişti. KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığının yazılı açıklamasında, saldırının tesadüf olmadığı ve benzer saldırıların ‘Seçim dönemi ve sonrasında yaygınlaşabileceği’ belirtilerek, “Son zamanlarda kendilerini HÜDA PAR olarak örgütleyen Hizbullah’ın yayın organlarında Kürt Özgürlük Hareketinin ve BDP’nin hedef alınması böyle bir saldırının psikolojik ortamının hazırlandığını gösteriyordu. 1990’lı yıllardaki kontra cinayet tecrübelerini bu yeni saldırı döneminde de kullanılacakları anlaşılmaktadır” denilmişti. Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verilmişti; “HUDA PAR denilen 1990’lı yıllarda devlet himayesinde Kürtleri katleden bu çevrelerin Rojava’daki çetelerle iç içe oldukları netleşmiştir. Şimdi AKP hükümeti ve yeşil Ergenekon, hem Kuzey Kürdistan’da hem Rojava’da İslam maskeli bu kontraları, Kürt Özgürlük Hareketine saldırtmaktadır. Halkımız ve demokrasi güçleri bu cinayeti protesto eden yaygın gösteriler yapmalıdır.”

HİZBULLAH: PKK GEÇMİŞTEN DERS VE İBRET ALSIN

Batman’daki cinayetin ardından Hizbullah davasından cezaevinde yatmış bir kişinin tetiği çeken zanlı olarak tutuklanmasının ardından ‘Hizbullah cinayeti’ tartışması yoğunlaştı. Geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin bir açıklama yapan Hizbullah’ın önemli isimlerinden İsa Bagasi oldukça sert ifadeler kullanmıştı. Örgüte yakın bir İnternet sitesine konuşan Bagasi, olayla bir ilgileri olmadığını iddia ettikten sonra, PKK’ye “Geçmişte yaşananlardan ibret alın” diye seslenmişti. “Batman’da yaşanan olayda Hizbullah yoktur. Gerginliğin artmaması için bugüne kadar olayla ilgili konuşmaktan imtina ettik. Olay Hizbullah veya HÜDA PAR’a yakın birilerine mal edilse ve bu şekilde kapatılmak istense bile, Hizbullah ve HÜDA PAR bunu reddettiği için herkesin bunu böyle kabul etmesi, olayı bir provokasyon veya tezgah olarak görmesi gerekir” demişti. Kürt hareketinin yaptığı açıklamaların çatışmaya davetiye çıkardığını söyleyen Bagasi, “PKK’nin geçmişte yaşanan olaylardan ders ve ibret alması gerekir. Denenmişi denemek akıl kârı değildir” diye konuştu.

HÜDA PAR GENEL BAŞKANI: HİZBULLAH YANIT VEREBİLİR

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ise 32. Gün programına yaptığı açıklamada, “Cinayetin arkasında PKK var” iddiasında bulunmuştu. Saldırının yerel seçim öncesi HÜDA PAR’ı tasfiye etmek için düzenlenmiş olabileceğini öne süren Yapıcıoğlu, “Hizbullah-PKK çatışmasının çok güçlü olmasa da sıfır ihtimal değil” demişti. Partilerine yönelik saldırılara Hizbullah’ın yanıt verebileceğini de söyleyen Yapıcıoğlu, “Hizbullah adına konuşmaya yetkili değilim ama mütemadiyen biri saldırırsa Hizbullah’ın cevap vermeyeceğinin garantisi yok” şeklinde konuştu.

YARIN: HÜDA PAR Batman İl Başkanı Aydın Gök

ÖNCEKİ HABER

Zerdüşt düğünü’nde ‘ruh çağırma’: Ey Ahmet Kaya..!

SONRAKİ HABER

Nihavend makamında strateji: Gökyüzünde yalnız gezen yıldızlar...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...