23 Kasım 2013 11:25

‘Bombacı öğretmen’ haberi ellerinde patladı

Gaziantep'te 20 Ağustos 2012'de bomba yüklü aracın patlatılması sonucu 11 kişinin yaşamını yitirmesi olayına ilişkin "PKK'lı bombacı öğretmen" olarak günlerce gazete ve TV'lerde linç edilen öğretmen Mahmut Hamlan, ilk duruşmada serbest kaldı.

‘Bombacı öğretmen’ haberi ellerinde patladı
Paylaş

Gaziantep'te Şehit Kamil İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Karşıyaka Polis Merkezi yakınında Ramazan Bayramı'nın ikinci gününe denk gelen 20 Ağustos 2012 tarihinde bomba yüklü bir aracın patlatılması sonucu 4'ü çocuk 11 kişi yaşamını yitirdi, 70 kişi ise yaralandı. Türkiye'nin destek verdiği muhalifler üzerinden Suriye'ye dönük hesaplar içinde bulunduğu bir dönemde yaşanan bu olayla ilgili Suriye'deki müdahaleye meşruiyet kazandırmaya dönük bir iç operasyon iddiaları ortaya atılırken, olayın fail olarak PKK gösterildi. Olayın faili olarak medyada yargısız infaz edilenlerden biri ise Urfa'nın Siverek ilçesinde görev yapan Mahmut Hamlan isimli bir öğretmendi. Olaydan sonra Öğretmen Hamlan bombalı aracın çekiciyle Antep'e getirilmesi ve patlatılmasına ilişkin 24 Ağustos günü Mersin'de misafirliğe gittiği evde gözaltına alındı. Hamlan gözaltına alındıktan getirildiği Antep'te patlamanın faili olarak 6 kişiyle birlikte çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak, Antep H Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Misafirliğe gittiği evde gözaltına alınması ile birlikte emniyetin hedef yönlendirmesiyle ana akım medya olayın faili ve "PKK'lı bombacı" olarak tanımlanarak suçlanan Hamlan, gazete sayfaları ve TV ekranlarında yargısız infaz edildi. Emniyet kaynaklı bilgilerle dar ağacına çekilen Hamlan'ın yazıp-çizilen haberlerle de kamuoyu önünde ipi çekildi.
Milliyet Gazetesi "Gaziantep bombacısı okul müdür yardımcısı çıktı" başlığıyla Hamlan'ı hedef gösterirken, Hürriyet ise Hamlan'ı attığı "Bombalı aracı gönderen öğretmen çıktı" başlığıyla sayfalarına taşıdı. Söz konusu haberin ayrıntılarında da "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de Kırgızistan dönüşü uçakta gazetecilere 'organizatör sorguda' dediği ismin, bombalı aracın çekiciyle Gaziantep'e gönderilmesini sağlayan bir öğretmen olduğu ortaya çıktı. Polis, olaydan hemen sonra aracı taşıyan çekici sürücüsü ve tamircileri sorgulayarak bu kilit isme ulaştı. M.H.'nin aracın arızalanması üzerine dağ kadrosunun talimatıyla bombalı aracı çekiciyle yola çıkaran isim olduğu iddia edildi" bilgileriyle olayı tüm ayrıntılarına kadar okurlarıyla paylaştı!
Yine Doğan Haber Ajansı (DHA) da abonelerine diğer ana akım medya organı haber ajansları, gazete, TV ve radyolar gibi Öğretmen Hamlan'ı "Bombacı, okul başmüdür yardımcısı çıktı" başlığıyla geçti.
Geçmişte aynı şekilde yaklaşılan birçok benzer örnekte olduğu gibi olay sonrası emniyet ana akım medya üzerinden patlamanın faili olarak işaret ettiği Hamlan gibi kişileri, medya eliyle yargısız infaz ettirdi.
Kamuoyu önünde yapılan bu açık yargılama doğrultusunda Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı tarafından olayla ilgili hazırlanan iddianamede, 12 sanıktan saldırının planlayıcısı "Firaz" kod adlı firari sanık M.F'ye 82 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 923 yıl hapis cezasının yanı sıra Mahmut Hamlan, Mustafa Çetiner, Hurşit Filiz, Yusuf Aktoprak, Barış Tutuş, Yusuf Orçu ve Rüstem Filiz'e 82'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 912'şer yıl hapis cezası istenirken, tutuksuz yargılanan Hikmet Hamlan, Kadir Konuk ve Mustafa Aydın için ise 5 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası talebinde bulunuldu.
Hazırlanan iddianamenin Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmesi sonrasında söz konusu sanıklar hakkında dava açıldı. Açılan davanın iddianamesinde, firari sanık M.F'nin olayı planladığı ve bomba yüklü aracın patlatılmasına kadar geçen sürede eylemi organize ettiği ileri sürüldü. Patlayıcı yüklü aracın "arızalandığı" bahanesiyle çekici kullanılarak olay yerine götürüldüğü belirtilen iddianamede, ayrıca sanıkların mümkün olduğunca çok kişiyi öldürmeyi amaçladığı, seçilen aracın buna uygun olduğu ifade edilerek, "11 kişinin öldüğü, 70 kişinin yaralandığı, 153 ayrı kişiye ait ev, araç, işyeri ve mal varlıklarının zarara uğradığı, olay yerinde patlayıcı maddelerden RDX kalıntıları olduğu, RDX'in (Hekzogen) organik yapılı ve patlama enerjisi yüksek, kuvvetli patlayıcı olduğu, tek başına kullanılabildiği gibi farklı bağlayıcı ve plastikleştirici maddeler ile belirli oranlarla karıştırılarak da kullanılabildiği" belirtildi.

1 YIL SONRA KENDİNİ SAVUNABİLDİ
Söz konusu suçlamalarla birlikte davanın ilk duruşması ise, 1 Kasım 2013 tarihinde Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 7'si tutuklu toplam 10 kişinin yargılandığı duruşmaya tüm tutuklu ve tutuksuz sanıklar ve avukatları hazır bulundu. Ana akım medya tarafından linç edilmek istenilen ve hakkında 82'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 912 yıl hapis cezası istenilen öğretmen Mahmut Hamlan, ilk kez hakkındaki suçlamalara ve yargısız infaza karşı savunma yapabildi ve sonrasında da haksız suçlamalara rağmen mahkeme tarafından serbest bırakıldı.
Hamlan'ı sayfalarında ve ekranlarda linç eden ana akım medya ise, Hamlan'ın serbest bırakılmasını haber değeri olarak bile görmedi. (Gaziantep/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

\'1,5 yıl sonra siyaseti bırakıyorum\'

SONRAKİ HABER

\'Kürt kavgası değil, Arap-Kürt çatışması çıkabilir\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...