23 Kasım 2013 06:03

Madenin kara kutusu istifa etti

Bergama köylülerinin yaşam alanlarını korumak için yıllarca mücadele etmelerine rağmen, siyasi iktidarların yargı kararlarını uygulamaması sonucu Türkiye’de siyanürlü altın işletmeciliğinin önünü açan Bergama Ovacık’taki altın madeninde yeni gelişmeler yaşanıyor.

Madenin kara kutusu istifa etti
Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir


Bergama köylülerinin yaşam alanlarını korumak için yıllarca mücadele etmelerine rağmen, siyasi iktidarların yargı kararlarını uygulamaması sonucu Türkiye’de siyanürlü altın işletmeciliğinin önünü açan Bergama Ovacık’taki altın madeninde yeni gelişmeler yaşanıyor. Gümüşhane, birçok yerde de altın madeni işletmeleri olan, Koza Altın Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, geçtiğimiz günlerde görevinden istifa etti. Öğüt, madenin ilk sahibi Eurogold zamanından istifa ettiği güne kadar hep üst düzey yöneticilerinden birisi oldu. Yaşam savunusu mücadelesi verenlere karşı saldırgan tavırları ve şirket çalışanlarını çevrecilere karşı kışkırttığı suçlamalarıyla hakkında pek çok dava açılan Öğüt’ün istifa gerekçesi henüz netleşmedi.

Öğüt, geçtiğimiz ay Koza Şirketi istişare kuruluna gönderdiği 12 ekim tarihli bir e-posta ile görevinden istifa ettiğini duyurdu. Şirket Genel Müdürü İsmet Sivrioğlu da 21 Ekim’de 2013 tarihinde Öğüt’ün görevinden istifa ettiğini açıkladı.

HER DAVADA ADI VAR!

Bergama Ovacık’taki altın madeni ülke kamuoyunun gündemine geldiği günden bu yana adı hep tartışmaların içinde yer alan Öğüt, 5 Haziran 2005’de Çamköy’de Çevre Günü’nü kutlamaya giden çevrecilere altın madeni çalışanlarının saldırısını organize etmekle suçmanmıştı. Olayların üzerinden 5 yıl geçtikten sonra açılan davada aralarında Öğüt’ün ve Şirket Patronu H. Akın İpek’in de bulunduğu çok sayıda kişinin yargılanmasına devam ediliyor.

Öğüt'ün adının geçtiği bir başka olay ise, bu saldırıdan bir yıl sonra Dikili’deki, siyanürlü altın ve çevre paneline altın şirketi çalışanlarının yaptığı baskın oldu. Panelin yapıldığı çay bahçesine ellerinde pankart sopaları ile gelen çok sayıda maden çalışanının neden olduğu olaylar, polisin havaya ateş açması ile önlenebilmiş, Öğüt ve birçok kişi olayların ardından gözaltına alınmıştı. Öğüt’ün adı, altın madeni ile ilgili bir haberin de olduğu gazetemizi dağıtan Emekli Öğretmen Gani Oğuz’un şirket çalışanları tarafından Kasım 2002 tarihinde darp edilmesinde de geçiyor.

FEDAİNİN İTİRAFLARI MI SONUNU HAZIRLADI?

Başka birçok davada adı geçen ve hakkında çeşitli şikayetler olan Öğüt’ü istifaya götüren sürecin, Öğüt’ün 3 yıl 4 ay korumalığını ve şoförlüğünü yapan Ersan Var’ın itiraflarının olduğu dile getiriliyor. Gazetemizde 4 gün boyunca “Bir fedainin itirafları” başlığı ile çıkan yazılarda Ersan Var, çalıştığı süre içerisinde madende gördüğü hukuksuzluk ve usulsüzlükleri bir bir sıralarken, tüm bu kirli işlerde Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt’ün parmağı ve bilgisi olduğunu ileri sürmüştü. İddialarla ilgili ulaşmaya çalıştığımız Öğüt, telefonlarımıza ve mesajlarımıza yanıt vermezken, iddialarla ilgili de Ersan Var’ı hedefe koyan bir iki cümlenin dışında bir açıklama getirmemişti.

ÖĞÜT HAKKINDAKİ BAZI İDDİALAR

Ersan Var’ın Hayri Öğüt ile ilgili son derece önemli iddialarından bazıları şunlardı; * Şirketin Kozak’ta yaptığı ağaç katliamı, dere yataklarının değiştirilmesi ve ilaçlarla fıstık çamlarının kurutulması gibi konular Hayri Öğüt’ün bilgisi dahilinde yapıldı.
* Dikili’deki panel baskınını Öğüt organize etti.
* Öğüt’ün talimatıyla maden hakkında olumsuz haberler yapan Bergamalı Gazeteci Ahmet Üneroğlu’nun önünü kestim. Konuşmalarından ve köşe yazılarından dolayı rahatsız oldu Hayri bey.
* Bir mahkeme çıkışında Hayri Öğüt’ün talimatı ile madenin Eski Kamu İlişkileri Müdürü Hasan Gökvardar’ın arabasını ve evini yumurta yağmuruna tuttum. Gökvardar, madenin kirli ilişkilerini deşifre eden açıklamalar yapıyordu.
* Dikili’den CHP’li Meclis Üyesi Ali Demirel’e, Belediye Başkanı Osman Özgüvenle ilgili bilgi, belge getirmesi karşılığı, Öğüt’ün bilgisi dahilinde içi para dolu zarflar götürdüm.
* Öğüt’ün talimatı ile, Bergama’ya gelen Başbakana Kozak’ın sorunları ile ilgili dosya vermek isteyen Yukarıbey Köyü Muhtarı İlhan Çakır’ın elindeki dosyayı, Çakır’ı tartaklayarak aldım.
* Altın şirketinin Kozak’taki fıstık işleme ve süt kooperatifindeki usulsüzlükler Hayri Öğüt’ün bilgisi dahilinde yapılıyordu.
* Altın madenine yemek sağlayan Bergamalı Esnaf Alpaslan Karakaya Öğüt’ün kendisinden fatura yolsuzluğu yapmasını istediğini ileri sürdü.

ÖNCEKİ HABER

Okulun temizlik işleri velilere ve öğrencilere kaldı

SONRAKİ HABER

Tetiği çektirenler açığa çıkarılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...