23 Kasım 2013 06:00

Fi Yapı inşaatta işçilere esir hayatı!

Kırıkkale’de “Fi Yapı” inşaat şirketi tarafından yaptırılan “Fi Yaka” adı verilen lüks konutların inşaat işlerini yapan işçiler, maaşlarının iki aydır ödenmemesi ve sigortalarının yapılmaması nedeniyle iş bıraktı.

Fi Yapı inşaatta işçilere esir hayatı!
Paylaş

Kırıkkale’de “Fi Yapı” inşaat şirketi tarafından yaptırılan “Fi Yaka” adı verilen lüks konutların  inşaat işlerini yapan işçiler, maaşlarının iki aydır ödenmemesi ve sigortalarının yapılmaması nedeniyle iş bıraktı. Maaşlarını alamadıkları için memleketlerine dönemeyen işçiler kaldıkları şantiyede, yemekhane, yatakhane ve tuvaletlerinin sağlıksız olması nedeniyle de mücadele ediyor.  Yerinde gördüğümüz işçiler, “Fi Yapı adeta bize esir hayatı yaşatıyor” dedi.

Ankara'ya 45 km uzaklıkta Kırıkkale Irmak beldesine bağlı bir arazide yapımı uzun zamandır devam eden Fi Yaka evleri için 7 bin konut inşa ediliyor. Verilen reklamlar da çoğu dairenin satıldığı ve en geç  Nisan 2014 yılına kadar teslimatın yapılacağının söylendiği inşaat bölgesinde ancak, iş durmuş durumda. İşçilerin anlatımına göre işçilere para ödenmemesi nedeniyle işler geçikti. Ayrıca işçiler, inşaatta gelinen aşamada evlerin Nisan 2014’e yetişemeyeceği kanısında. İşlerin neden durduğunu ve inşaatın ilerlemediği sorusuna cevapise dün maaşlarının ödenmemesi sonucu iş bıraktıklarını açıklayan işçilerden geldi.

‘MÜFETTİŞLER ÇAY İÇMEYE Mİ GELDİ?​’

2 aydır maaşlarını alamadan  ve şantiyede iş yapmadan beklediklerini belirten işçiler, son çareyi eylem yapmakta buldu. Bugüne kadar şirket yetkilileri tarafından, “bugün, yarın” denilerek oyalandırıldıklarını kaydeden işçiler, ayrıca 2 günlük sigorta primlerinin yatırıldığının ortaya çıktığını söyledi. Bunun üzerine durumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirdiklerini belirten işçiler, bakanlıktan müfettişlerin geldiğini ancak kendileriyle hiç görüşmediğini, şatış ofisinde şirket yetkilileriyle çay içip, sohbet ettikten sonra gittiklerini söylediler.

‘İÇERİDE MÜŞTERİLER VAR, EYLEM YAPMAYIN’

İşçiler yaşananların ardından, dün sabah, şirketin satış ofisi önünde toplandı. Ofisin önünde şirket güvenlikleriyle karşılaşan işçilere zaman zaman güvenlikler sözlü sataşmada bulundu. Ortamın gerginleşmesi üzerine şantiye şefi  dışarı çıkarak işçilere “içeride müşteriler var. Daire alacaklar.  Eyleminizi şimdi yapmayın” dedi. Basın açıklaması yapmakta ısrarlı olan işçiler bu kez de Jandarma ile karşılaştı. Jandarma ekibindeki bir astsubay şantiye şefi ile görüştükten sonra işçileri ikna etmeye çalıştı.

ASTSUBAY ŞİRKET YETKİLİSİ GİBİ...

Astsubayın,” arkadaşlar biz de burayı biliyoruz, tanıyoruz. Paraları olsa verirler. Biraz daha bekleyin sonuçta bizimkiler paranızı vermemezlik yapmazlar” demesi de dikkat çekti. İkna olmayan işçiler paraların ödeneceği sözünün verilmesini istedi. Bunun üzerine şirket yöneticileri telefonla arandı. Yanıtta işçilere paraların bugün (dün) saat 18.00’e kadar yatırılacağı sözü verildi. Sigortaların yatırılmaması konusunu da doğrulayan şirket yetkilileri daha sonraki günlerde bu konuya ilişkin karşılıklı görüşmeler yapılarak ‘çözüm’e kavuşturalacağını anlattı. Bunun üzerine işçiler açıklama yapmadan koğuşların bulunduğu şantiye bölgesine döndü.

SAĞLIKSIZ KOŞULLARDA BARINIYORLAR

Gazetemize açıklamalarda bulunan işçiler, yaşadıkları alanları gezdirerek daha vahim bir tabloyu ortaya koydular. İşçilerin kaldıkları tuğla ile örülü barakalarda ranzalarda kalınıyor. Henüz sıvası bile yapılmayan duvarlardan içeriye soğuk giriyor. Çatıların kimi kısımları açık. Soğuk nedeniyle sürekli hastalandıklarını belirten işçiler, sadece elektrikli bir ısıtıcı ile ısınmaya çalışıyor. Tuvalet ve banyoların ise çatısı açık ve kapıları yok. Sağlıksız bir şekilde yemek ve barınma ihtiyaçlarını giderdiklerini belirten işçiler ücretlerini alamadıkları için memleketlerine de dönemediklerini söylediler.

‘BURADA ESİR HAYATI YAŞIYORUZ’


İşçilerin en genç olanı Sefa Avcı, “1 aydır burada çalışıyorum. Her seferinde paranızı yarın ödeyeceğiz diyorlar. Geri de dönemiyorum. Burası hiç yaşanacak bir yer değil. Ne yapacağımı bilemiyorum. Tam olarak bizim durumumuz esir hayatı...” diye konuştu. Van’dan gelen Erkan Akkuş da, çaresiz olduklarını,  hiçbir yetkilinin şantiye alanına dahi gelmediğini, burada kendilerini kaderleri ile başbaşa bırakıldığını söyledi. “Biz de insanız” diyerek yaşananlara tepki gösteren Akkuş, Çalışma Bakanlığı’nı da duyarlı davranmaya çağırdı. İşçileri Anti Kapitalist Müslümanlar da Hz. Muhammed’in  “İşçinin ücretini alın teri kurumadan önce ödeyiniz” sözünün yer aldığı pankartla ziyaret ederek işçilerin yanında olduklarını belirttiler. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Skandal: Barış Atay dahil 3 kişinin arama kararı yasadışı

SONRAKİ HABER

Okulun temizlik işleri velilere ve öğrencilere kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...