03 Haziran 2011 10:30

İnsan hakları ihlalleri tavan yaptı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, bir önceki yıla göre 2010 yılında insan hakları ihlallerinde artış olduğunu belirterek, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın şiddet ortamını engellemek yerine arttıracak söylem ve eylemlerde bulunduğunu söyledi.Türkdoğan düzenlediği basın toplantısıyla İHD’

İnsan hakları ihlalleri tavan yaptı
Paylaş

Türkdoğan düzenlediği basın toplantısıyla İHD’nin “2010 Yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu”nu açıkladı. Avrupa Birliği uyum sürecinde bahsedilen Kopenhag kriterlerinden “Ankara kriterlerine” geçiş yaşandığını belirten Türkdoğan, her geçen gün polis devleti uygulamalarının arttığına dikkat çekti.

Yaşam hakkı ihlallerinin, 2007’de değiştirilen Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu (PSVK) sonucunda arttığını bildiren Türkdoğan, cezaevlerinde ve gözaltı merkezlerinde ölümlerin devam ettiğini kaydetti. Adalet Bakanlığı’nın resmi verilerine göre 2010’da 413 tutuklunun yaşamını yitirdiğini söyleyen Türkdoğan, “bu sayı bir önceki yıl 319 idi. Cezaevlerinde hasta mahpusların tedavi edilmemeleri nedeniyle artan sayıda ölüm iktidarın duyarsızlığı ve cezaevleri için özel bir çürüme politikası izlediğini ortaya koymaktadır. 160 kişi hastalığı tedavi edilmediği, 38 kişi ise intihar ettiği için hayatını kaybetmiştir” dedi.

263 HASTA TUTUKLU BEKLİYOR

Hapishanelerde hala 263 hasta tutuklunun tedavi edilmeyi beklediğinin altını çizen Türkdoğan, “hapishaneler imdat sinyali veriyor ancak siyasal iktidar ve Adli Tıp Kurumu’nun keyfi uygulamaları sürüyor. Her geçen hapishanelerdeki insan sayısı artıyor, ayda ortalama 500 ila bin kişi arasında insan cezaevine giriyor” diye konuştu.

‘GELİŞMELER KAYGI VERİCİ’

Kürt sorunundan kaynaklı ihlallerin arttığını da ifade eden Türkdoğan, 2010 yılında Kürt sorununun demokratik çözümü noktasında adım atılmadığını, PKK’nin tek taraflı ateşkesine karşın silahlı çatışmaların büyüdüğünü bildirdi. 2010 ve 2011’in ilk beş ayında profesyonel askerlikle ilgili Hükümetin çalışmalar yaptığını vurgulayan Türkdoğan, 2010 yılında çatışmalar nedeniyle ölen insan sayısının 141’den 244’e çıktığını söyledi. Türkdoğan, “acaba ülke savaşa mı hazırlanıyor? Niye bu güvenlik devleti yaratıldı? Gelişmeler bizim açımızdan kaygı vericidir” dedi.

‘İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE DE ARTTI’

Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2008 yılında işkence ve eziyet suçlarında 438 kişi sanık olarak yargılanırken bu rakamın 2009 yılında 707 sanığa çıktığını kaydeden Türkdoğan,  işkence ve kötü muamelenin muhataplarına dava açıldığını, işkence ve kötü muamelede bulunanların ise kovuşturmaya uğramadığını bildirdi. Adeta kötü muamele yapanlara “ceza” yerine “ödül” verildiğini ifade eden Türkdoğan, 2009 yılında güvenlik kuvvetlerine mukavemet ettiği gerekçesiyle 22 bin 195 kişiye dava açıldığını kaydetti.

‘GÖSTERİ HAKKI ADETA YOK SAYILIYOR’

Türkdoğan, yine Adalet Bakanlığı verilerine göre 2007’de 3 bin 294, 2008’de 3 bin 778 ve 2009 yılında 8 bin 521 kişiye 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefetten dava açıldığını aktardı. Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla göstericilere biber gazı, cop ve tazyikli suyla güvenlik güçlerinin müdahale ettiğini hatırlatan Türkdoğan, “ihlallerin 2011’de de arttığını biliyoruz ama bu da yetmez gibi son olarak Ankara’da gözaltına alınanlar terörle mücadeleden soruşturuluyor. Bunlar ileri demokrasi işaretleri değil, aksine geriye gidişi gösteriyor” dedi.

‘ÇOCUK TUTUKLULARIN DURUMU DAHA KÖTÜ’

2010 yılında cezaevlerinde 112 ağır hasta tutuklu bulunduğunu ve bu kişilerin tahliye beklediklerini bildiren Türkdoğan, tutuklu yargılama oranının ise 45.3 gibi yüksek bir rakama denk geldiğini söyledi. Buna karşın çocuklarla ilgili tutuklama oranının, yüzde 85.6 olduğuna dikkat çeken Türkdoğan, 2010’da bin 857 çocuğun tutuklu, 211 çocuğun ise hükümlü olduğunu belirtti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Billur Tuz'â sendika girecek başka yolu yok'

SONRAKİ HABER

Her kalede farklı bir yalnızlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa