22 Kasım 2013 16:43

Kadınlara değil patronlara müjde

Kadın Emeği Platformu üyeleri kadın istihdam paketine karşı bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde buluştu. Platform üyeleri İstanbul'da da eylemdeydi.

Kadınlara değil patronlara müjde
Paylaş

Kadın Emeği Platformu üyeleri kadın istihdam paketine karşı bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde buluştu. “Kadınlara değil, sermayeye müjde” sloganları atan kadınlara işten atıldıkları için direnen Hacettepeli sağlık emekçisi kadınlar da katıldı. Basın açıklamasını okuyan KESK Merkez Kadın Sekreteri Canan Çalağan basında ‘kadınlara müjde’ ifadeleriyle yansıtılan yeni istihdam yasa taslağının erkek egemenliği ve sermayenin uyumu olduğunu söyledi.

AKP hükümetinin ucuz iş gücü sağlamak için nüfus politikalarını kadının bedeni ve emeği üzerinden şekillendirmesinin ilk işaretinin ‘en az 3 çocuk’ sözleri olduğunu belirten Çalağan, kürtaj tartışmalarıyla da bu çabanın sürdüğünü dile getirdi. Kadın istihdam paketinin de bu sürecin tamamlayıcısı olduğunu ifade eden Çalağan, paketin  esnek, kısmi, keyfi  çalışma kuralları ihtiyacına uyacak bir düzenleme olduğunu  söyledi.

‘KAPATILAN TÜM KREŞLER AÇILSIN’

Kadınların hamile oldukları için gündüz vardiyasında bile çalıştırılmadıkları, işten atıldıkları ve hamileliklerini gizlemek zorunda kaldıklarını ifade eden Çalağan, yıllardır kağıt üzerinde kalan kadın haklarının trajikomik bir devlet geleneği olduğunu dile getirdi. Çocuk bakım izinlerinin hiçbir hak kaybı ya da yarı zamanlı iş dayatması olmaksızın erkeklerle eşit bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Çalağan, “Çocuk bakım sürecine katılabilmeleri için çalışan babalara da minimum çocuk bakım izni verilmelidir. Kapatılan tüm kamu kreşlerinin de açılması gerektiğini belirten Çalağan, “Kadın veya erkek olmasına bakılmaksızın en az 50 işçi çalıştıran tüm işyerlerinde kreşler olmalıdır” dedi.

Yaptıkları eylem nedeniyle işten atılan Hacettepe Hastanesi sağlık emekçileri de eyleme katıldı. İşçiler adına konuşan Serpil Türkan, AKP hükümetinin politikalarından nasibini alarak işten atılan işçiler olduklarını söyledi. Taşerona karşı mücadele ettikleri için işten atıldıklarını ve direniş çadırını Hastane kampüsüne kurduklarını söyleyen Türkan, kadın istihdam paketine karşı da mücadele ettiklerini ifade etti. Türkan, bu paketin kadınlara güvencesizlik aşıladığını ve eve hapsettiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)


HÜKÜMETİN GÖZÜ KADININ EMEĞİNDE

İstanbul’da da kadınlar, Kadın İstihdamı Paketi’ni İstanbul Ticaret Odası önünde yapılan basın açıklaması ile protesto etti.

İstanbul Kadın Emeği Platformu üyesi kadınlar adına açıklamayı okuyan Sinem Çetinkaya, hükümetin ucuz iş gücü sağlamaya yönelik yeni nüfus politikalarını kadınların bedeni ve emeği üzerinden şekillendirdiğini, ilk işaretlerini de Başbakanın 2008’de dillendirmeye başladığı “en az 3 çocuk” söylemiyle verdiğini söyledi.

Kürtaj yasağı tartışmaları ile bu çabanın sürdürüldüğünü söyleyen Çetinkaya, kadının bedenine dönük bu saldırıların, 2011’de açıklanan Ulusal İstihdam Strateji Belgesi’nde ortaya konulan hedeflerle açıklık kazandığını ifade etti. Kadın İstihdam Paketinin bu sürecin tamamlayıcı bir parçası olduğuna vurgu yapan Çetinkaya, TİSK, TÜSİAD, TOBB gibi patron kuruluşlarının yıllardır talebi olan, zaman ve içerik olarak esnek/kısmi/keyfi çalışma kurallarına tabii olacak daha ucuz ve daha  güvencesiz çalışan ihtiyacının karşılayacak bir düzenleme olduğuna dikkat çekti. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlardan 25 Kasım çağrısı

SONRAKİ HABER

‘Başbakan temel atarken barınakları yakarız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...