22 Kasım 2013 16:38

'KCK' İstanbul ana davasında 8 tahliye

"KCK" İstanbul ana davasında ara kararını açıklayan mahkeme heyeti 8 Kürt siyasetçinin tahliyesine karar verdi.

\'KCK\' İstanbul ana davasında 8 tahliye
Paylaş

"KCK" İstanbul ana davasında ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklardan Abdulmecit Yılmaz, Ahmet Sağnıç, Hikmet Kaymaz, Talip Mikailoğulları, İhsan Yiles, Übeyd Kutum, Galip Atış ve Erdal Özsekmez'in "uzun tutukluluk sürelerini göz önünde bulundurularak" tahliyesine karar verdi. Diğer 83 sanığın ise "üzerine atılı suçların mahiyeti ve kuvvetli suç şüphesi" gerekçesiyle tutukluğunun devamına karar veren mahkeme heyeti, avukatlardan, Sinan Zincir'in savunma sırasında "rehin tutuluyorlar" sözü ile Meral Hambayat'ın "Her celse piyango gibi tahliye çıkıyor" sözlerinden dolayı "savunma sınırlarını aşan ifadeler kullandıkları" gerekçesiyle haklarında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmayı ise, 9-20 Aralık tarihlerine erteledi.

TUNCEL VE KÜRKÇÜ DAVAYI İZLEDİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, Silivri’de KCK Davası'nı izledi. Duruşmaya verilen arada basın açıklaması yapan Tuncel, KCK ana Davası'nda bugün ara karar verileceğini söyleyerek, davayı en başından beri siyasi soykırım davası olarak ifade ettiklerini söyledi.

Hükümetin Kürt sorunun çözümü konusu müzakerelerin başladığını ve bu konunun devam edeceğini söyleyen siyasi iktidara çağrıda bulunan Tuncel, "Gerçekten bu konuda eğer söylediğiniz gibiyse o zaman bu mahkemelerin hala devam ediyor olması büyük bir problemdir. Bu mesele bir af meselesi falan değildir. Başbakan Diyarbakır'da 'Dağlar boşalacak, zindanlar boşalacak' diye ifade etti. Bu mesele tamda devletin Kürtlere uyguladığı politikasının bir yaklaşımıdır. Devlet aslında bu davadan dolayı özür dilemelidir Kürt halkından. KCK adı altında yürütülen bu siyasi soykırım davalarının siyasi bir mesele olduğunun altını çizerek, derhal arkadaşlarımız serbest bırakılmalıdır. Ve bu utanç yargılamalarına derhal son verilmelidir" dedi.

'BİZ ARTIK BU TİYATROYU İZLEMEK İSTEMİYORUZ'

Yargının bağımsızlığının hikâye olduğununun yargılama boyunca görüldüğünü dile getiren Tuncel, “2009'dan beri bu tiyatro sahneleniyor. Biz artık bu tiyatroyu izlemek istemiyoruz. Bugün burada tutuklanan arkadaşlarımızın çoğuyla biz birlikte çalıştık. Ben BDP İstanbul milletvekiliyken hepsiyle birlikte çalıştık. Eğer bugün milletvekili seçildiysek bu arkadaşlarımızın sayesinde onlarla birlikte şunu hep birlikte söyledik. Kürt sorunu savaş, çatışma zemininden çıkmasının tek yolu diyalog ve müzakerenin başlatılmasıdır. Bugün devlet bu diyalog sürecini en azından başlattı. Kürt halkı önderi Sayın Öcalan'la diyaloglar yapılıyor. İmralı'ya devlet heyeti gidiyor. BDP'den milletvekili arkadaşlarımız gidiyor geliyor. Aslında bu dava zaten baştan düşmüş durumdadır. Bu meselenin biran önce çözülmesi gerekiyor. Bu Türkiye'de gerçekten müzakerelere geçiş sürecinde de Kürt sorunun çözümüne de katkı sunacak. Bu sadece Kürtlerin meselesi değil bütün Türkiye halklarının meselesidir diye düşünüyorum. Biz bugün KCK adı altında yargılanan arkadaşlarımızın suçlu olmadığını, onların yaptığının suç olmadığını eğer öyle olsa zaten hepimizin şuan yaptığı devlet nezdinde suç olarak kabul ediliyor. Çünkü biz o arkadaşlarımızın söylediği şeylerin aynısını şimdi de söylüyoruz. Söylemeye de devam edeceğiz" diye konuştu (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Van \'KCK\' davasında tüm sanıklara tahliye

SONRAKİ HABER

Kadınlardan 25 Kasım çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...