22 Kasım 2013 16:18

Emekçilerden Bakanlık önünde bütçe protestosu

BES, 2014 Mecliste merkezi bütçe görüşmelerinde Maliye Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü saatlerde Bakanlık önünde eylem yaptı.

Emekçilerden Bakanlık önünde bütçe protestosu
Paylaş

BES, 2014 Mecliste merkezi bütçe görüşmelerinde Maliye Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü saatlerde Bakanlık önünde eylem yaptı. Bütçe görüşmeleri sırasında maliye emekçilerinin taleplerinin göz ardı edildiğini belirten BES üyeleri fazla mesailerin kaldırılmasından kaynaklı yıllık kayıplarının 5 bin TL’nin üzerinde olduğunu belirtti.

Maliye Bakanlığı önünde Merkez Yürütme Kurulu adına basın açıklaması yapan Genel TİS ve Hukuk Sekreteri Metin Tatar, ek ödeme ve ikramiyelerin ödenmemesi nedeniyle yaşadıkları kaybın giderilmesini talep ettiklerini bildirdi. Tatar, Memur-Sen ile hükümet arasında imzalanan toplusözleşmeye tepki göstererek, 2014 yılında kamu emekçilerinin maaşlarına sadece 120 TL zam yapılacağını söyledi. Dolaylı vergilerle maaşlarının sürekli eridiğinin altını çizen Tatar, yapılan artışın maaşlarının bir üst vergi dilimine girmesine neden olması dolayısıyla yapılan zammın geri alındığını ifade etti. Enflasyon nedeniyle de kayıp yaşadıklarını vurgulayan Tatar, kayıpların giderilmesi için Büro Emekçileri Sendikası olarak maliye emekçilerinin taleplerini içeren dosyalarını Mecliste grubu bulunan partilere ilettiklerini anlattı.

GREVLE YANIT VERECEKLER

“Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine çektiğimiz fakslarla taleplerimizi öne çıkartmaya çalıştık” diyen Tatar, Maliye Bakanlığının bütçesinin maliye emekçilerinin talepleri göz ardı edilerek görüşülemeyeceğini söyledi. Tatar, ek ödemelerin emekli aylığına esas kazanca dahil edilmesini isteyerek “Eşit işe eşit ücret talebimizin karşılanmasını istiyoruz” dedi.

Kamuda en düşük maaşın KESK’in açıkladığı yoksulluk sınırı rakamı olan 3 bin 741 TL’ye çıkarılmasını isteyen Tatar, yoksulluk sınırı rakamının en alt vergi diliminden vergilendirilmesini talep etti. Tatar, “Kamuda istihdam edilen 4-b, 4-c, 50/d, taşeron, kapsam için, kapsam dışı vb. gibi farklı statülerdeki kamu emekçileri 4-a statüsüne geçirilerek güvenceli olarak çalıştırılmalı, taşeron ve sözleşmeli çalışma yasaklanmalıdır” dedi. Ek ödeme ve ikramiyeleri için mücadele etmeye kararlı olduklarının altını çizen Tatar, 2014 yılı bütçesinin Meclis Genel Kuruluna geldiğinde yapacakları grevle kararlılıklarını ortaya koyacaklarını vurguladı.

YOKSULLUĞUN BELGESİ

BES İzmir Şubesi de 2014 bütçesini protesto etti. İzmir Vergi Dairesi önünde bir araya gelen BES üyesi memurlar 2014 bütçesinin AKP’nin emekçi karşıtı ve kazanılmış hakları ortadan kaldıran bir bütçe olduğunu söylemek amaçlı basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Basın açıklamasını okuyan BES İzmir Şube Başkanı Ramis Sağlam, “Maliye Bakanı Şimşek’i rakamlarla oynayarak kamuoyunu yanıltmaya değil, gerçekleri açıklamaya davet ediyoruz” dedi. Maliye Bakanı Şimşek’in 2014 yılı bütçe sunumunda Türkiye ekonomisinin düzeldiğini, eğitime, sağlığa bütçeden yüksek pay ayrıldığını, IMF’ye olan borcun bittiğini hatta IMF’ye borç verecek duruma gelindiğini ifade ettiğini söyleyen Sağlam, “Maliye Bakanı gerçeklerin farkında değildir. Günümüzde işçi ve emekçilerin kazanılmış hakları ellerinden alınmakta, maaşlar daha cebimize girmeden yapılan zamlarla buharlaşmaktadır. BES olarak buradan Maliye Bakanını gerçekçi olmaya davet ediyoruz” dedi.


SİMİDE YÜZDE 50 ZAM VAR MEMURA NEDEN YOK?

Maliye Bakanlığı bütçe görüşmelerinin devam ettiği dakikalarda, SES Aksaray Şubesine üye sağlık emekçileri de, görüşmeleri protesto etti. En yüksek bütçeye sahip olan Maliye Bakanlığının kamu emekçilerini açlık sınırında yaşamaya mahkum ettiğini söyleyen sağlıkçılar, Çapa’da bulunan İstanbul Tıp Fakültesinde bir araya gelerek açıklama yaptı. Sağlık emekçileri, hastalara ve çevredekilere simit dağıtarak, emekçilerin de simide yapılan yüzde 50 oranında zammı istediklerini söyledi. Sağlıkçılar adına ortak açıklamayı okuyan SES Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel, Memur-Sen ile yapılan toplusözleşmenin tek kazananının AKP olduğunu vurgulayarak, “2.5 milyon kamu emekçisinin 1.5 milyonu için brüt 175 liralık zam, net 125 TL olarak maaşlara yansıyacaktır. Bu rakamın oransal karşılığı hükümetin ilk teklif ettiği toplam yüzde 6’lık zammın ancak yarısına ulaşmaktadır” diye tepki gösterdi. 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle kamuda yönetici ve üst düzey kamu görevlilerinin ücretlerinde ciddi artış yapılırken, öğretmen, akademisyen ve sağlık emekçileri gibi toplam 1.5 milyonu bulan kamu emekçisine hiçbir ek ödeme yapılmadığını hatırlatan Adıgüzel, hükümetin 2014’te kamu istihdamında daralmaya giderek emekçileri angarya işlerde ve daha yoğun çalıştırmayı hedeflediğine dikkat çekti.

Öte yandan İstanbul Üniversitesinde çalışan sağlık emekçileri ek ödemelerin kesilerek  1 kuruşa kadar indirilmesine tepki göstermek için 27 Kasım Çarşamba günü iş bırakacak.  (HABER MERKEZİ) 

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de kent sempozyumu düzenlenecek

SONRAKİ HABER

Van \'KCK\' davasında tüm sanıklara tahliye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...