22 Kasım 2013 10:33

Redhack operasyonu: Barış Atay dahil 14 gözaltı

İstanbul'da, aralarında oyuncu Barış Atay'ın da bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin "Redhack" soruşturması kapsamında gözaltına alındığı belirtiliyor.

Redhack operasyonu: Barış Atay dahil 14 gözaltı
Paylaş

İstanbul'da aralarında oyuncu Barış Atay'ın da bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. Atay bu sabah saatlerinde havaalanından gözaltına alındı, eş zamanlı olarak evinde de arama yapıldı. Bütün bu yaşananları Avukat Efkan Bolaç Twitter hesabından duyurdu. Bolaç soruşturmanın Ankara merkezli olduğunu aktardı. Barış Atay ilk olarak İstanbul Vatan Caddesi’nde bulunan Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Atay'ın öğleden sonra Ankara’ya sevk edileceği öğrenildi.

Gezi eylemlerinin ardından yaklaşık 5 aydır yürütülen soruşturma sonucunda bugün düğmeye basıldı. Başta İstanbul, İzmir ve Ankara olmak üzere 30 adrese baskın yapıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu talimatı yapılan operasyon kapsamında İstanbul, İzmir ve Ankara'nın da aralarında olduğu birçok ilde oyuncu Barış Atay ile birlikte 16 kişi gözaltına alındı.

Barış Atay muhalif kimliği ile dikkat çeken oyuncular arasında yer alıyor. Gerek Gezi direnişine verdiği destek gerek Hükümet karşıtı tutumu Atay’ın söylemlerine de yansıyordu. Son dönemlerde Gezi’ye destek veren oyuncuların dizilerinin yayından kaldırılması, eylemlere katılanların oyuncuların dizi film setlerinde kendilerine yer bulamaması, tiyatrolara desteğin kesilmesi akıllara Barış Atay’ın gözaltına alınmasının nedeni ‘Gezi olabilir mi?​’ sorusunu getirdi.

Öte yandan Barış Atay’ın Redhack ile bağlantısı olduğu iddialarına Redhack’ın Twitter adresinden de yalanlama geldi.  (MEDYA SERVİSİ)


TWITTER'DA TEPKİ YAĞDI

Twitter’da Barış Atay’ın gözaltına alınması #BarışAtayYalnızDeğildir hashtagi ile TT listesinde bir numaraya yükseldi. Tepkilerde Barış Atay’ın muhalifliğinden kaynaklı, Gezi eylemlerine verdiği destekten dolayı gözaltına alındığı dile geldi. Bir an evvel de serbest bırakılması istendi.

RedHack: Öfkemizi bileyenler; ne @barisatay’in ne de diğer aldıklarınızın bizimle bir alakasi yok. 14’ümüz de yerimizde duruyoruz. Korkun bu halktan.
Efkan Bolaç: Ulan Hepimiz gezideydik bizi de gözaltına alsanıza. Özgürlüğümüz iki dudağınız arasında kellemiz kelamınız da mı?#BarışAtayYalnızDeğildir
Selin Şekerci: Sanatçılara saldırınca gözdağınızın tatlılığı daha mı şerbetli oluyor? #BarışAtayYalnızDeğildir
Cem Uslu: #BarışAtayYalnızDeğildir Arakadaşımızdır, meslektaşımızdır, kardeşimizdir. Ha bir de korkusuzdur, nafile uğraşıyorsunuz!
Engin Alkan: Barış Atay demokrasi için sözünü sakınmayan cesur bir sanatçıdır.Ona isnat ediecek suçlamaların takipçisiyiz.#BarısAtayYalnızDeğildir
Yiğit Sertdemir: ‘Barış’ yalnız olmaz. Üstelik, #BarışAtayYalnızDeğildir. Hem biz de değiliz. E kim yalnız? Göreceğiz. Ağzınızdaki kanı temizleyin artık. 

 


BARIŞ ATAY’IN İLACINI VERMEDİLER

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Mehmet Ali Ethemoğlu namında bir savcı biz milletvekillerinin Barış ve arkadaşlarıyla görüşmesine karşı çıkıyor, Barış ve arkadaşları psikolojik baskı altında, Barış'ın ilacı Otrivini vermeyi de reddediyorlar. polisler 'sabah 6'dan beri ayaktayız, yorgunuz' diyor! Durum bu arkadaşlar” ifadelerinde bulundu.

 

EMNİYET’TEN REDHACK AÇIKLAMASI

Gözaltı operasyonunun ardından Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesinden şu açıklama yapıldı:

“Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı koordinesinde, 22.11.2013 günü RedHack isimli organize suç örgütüne yönelik 8 ilde eş zamanlı operasyon düzenlenmiştir.

RedHack isimli suç örgütünün mevcut yapısının, örgüt liderinin, örgüt yöneticilerinin, örgüt üyelerinin ve örgüte yardım eden şahısların kimlik bilgilerinin tespit edilerek örgütün faaliyetlerinin sonlandırılması ve sorumluların adli mercilere sevk edilmesi amacıyla 2012 yılında başlatılan çalışmalar kapsamında düzenlenen eş zamanlı operasyonda; İstanbul’da 6, Mersin’de 2, Bursa’da 1, Kahramanmaraş’ta 1, Muğla’da 1, Diyarbakır’da 1, Ordu’da 1 ve Denizli’de 1 kişi olmak üzere toplam 14 şüpheli yakalanarak gözaltına alınmıştır.

Bu suç örgütünün, kamu kurumlarının, şirketlerin ve şahısların bilgisayar sistemlerini hedef alan, sistem veri tabanlarında bulunan gizli bilgilerini ele geçirip ifşa ettiği, sistemleri çalışamaz hale getirdiği, eylemlerde ele geçirilen bilgi ve belgeleri örgüt adına oluşturdukları twitter hesabından ve çeşitli internet sitesinde yayınladıkları tespit edilmiştir.

RedHack isimli suç örgütünün ayrıca, birçok kamu kurumu da dahil olmak üzere 1200’ün üzerinde web sitesinin çökertilmesi, kişisel hesapların ele geçirilerek kişisel verilerin çalınması, bilgi ve belgelerin silinmesi, yasa dışı toplumsal olaylar da aktif rol alarak kişi ve kurumların hedef gösterilmesi eylemlerini gerçekleştirdiği de değerlendirilmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.”

ÖNCEKİ HABER

Mayınlar bu hızla 500 yılda temizlenir

SONRAKİ HABER

Mağduriyet yaratmak yanlış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...