22 Kasım 2013 10:18

Mayınlar bu hızla 500 yılda temizlenir

Sayısız insanın ölümüne veya sakat kalmasına yol açan mayınlı arazilerle ilgili trajikomik istatistikler açıklandı.

Mayınlar bu hızla 500 yılda temizlenir
Paylaş

Birkan BULUT
Ankara


Sıkça gündeme gelen ve sayısız insanın ölümüne veya sakat kalmasına yol açan mayınlı arazilerle ilgili trajikomik istatistikler açıklandı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz 1998’den bu yana döşeme faaliyetinin durdurularak temizliğe geçildiği söylediği mayınlı arazilere ilişkin bilgileri kamuoyuyla paylaştı.
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin soru önergesini cevaplayan Bakan Yılmaz, Türkiye ile Suriye sınır bölgesindeki döşeli mayın sayısının 613 bin olduğunu ifade etti. Yılmaz’ın yaptığı resmi açıklamalara göre 1998 yılından önce döşenmiş 1 milyon 3 bin 943 mayından yalnızca 26 bin 71’i temizlendi. 15 yılda 26 bin 71 mayını temizleyen devlet, bu hızla davranırsa geriye kalan 977 bin 872’i mayını ancak 577 yılda temizleyebilecek.

2009’DA TEK BİR MAYIN TEMİZLENMİŞ
2008 yılında 479, 2011 yılında 1254 mayının temizlendiğini belirten Yılmaz, 2009 yılında ise yalnızca 1 mayının temizlendiğini kaydetti. Türkiye İnsan Hakları Vakfının (THİV) verilerine göre tek mayının temizlendiği 2009 yılında çatışmalarda ölenlerin sayısı 141’den 244’e çıkmıştı. BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, mayınlı arazileri Başbakana sordu. Ottowa Sözleşmesi doğrultusunda mayınları temizlemek için kapsamlı bir yol haritası hazırlamadığına dikkat çeken Birtane, stoklardaki mayınların sayısı ve akıbeti hakkında net bir bilginin olmadığını ifade etti.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Devleti Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkındaki Kanun ise 2009 yılında çıkarılmasına karşın ihale işlemlerinin Suriye’deki gelişmeler sebebiyle iptal edildiğini belirten Birtane, “İhalenin neden iptal edildiğine dair kapsamlı bir açıklama yapılmamıştır” dedi. Başbakana yöneltilen sorular şöyle:
- Resmi bilgilere göre, yok edilmesi gereken 977 bin 872 adet mayın hâlâ varlığını korumaktadır. Suriye sınırında bulunduğu ileri sürülen 613 bin 715 adet mayın bu rakama dahil midir?
- Stoklardaki mayınların tamamı kesin olarak yok edilmiş midir?
- Türkiye, Suriye’deki gelişmelere bağlı olarak hangi tespitler kapsamında mayın temizleme faaliyetlerini durdurmuştur?
- Türkiye’de mayın temizleme faaliyetleri ne zaman başlayacaktır?
- Türkiye Ottowa Sözleşmesi kapsamında hangi yükümlülükleri yerine getirmiştir?

ÖNCEKİ HABER

Van\'da çocuklara bozuk aşı yapıldı

SONRAKİ HABER

Redhack operasyonu: Barış Atay dahil 14 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...