21 Kasım 2013 23:41

‘Biraz daha hızlanır mısın’

‘Biraz daha hızlanır mısın’
Paylaş

Her anne babanın birlikte yürüdüğü çocuğuna uyarı cümlesidir  ‘Biraz daha hızlanır mısın?​’  Meğer çocuklar haksız değilmiş. Zira dünya çapında yapılan bir araştırma, günümüz çocuklarının ebeveynlerinin çocukluk döneminde olduğu kadar hızlı koşamadıklarını ortaya koydu.
Araştırmacılar 28 ülkedeki 25 milyon çocuk üzerinde yaptıkları incelemede 46 yıl geriye gittiler.
Veriler bugün ortalama bir çocuğun  yaklaşık 1.6 kilometre mesafeyi 30 yıl önceki çocuklardan 90 saniye daha yavaş koştuğunu gösterdi.

OBEZİTE SORUNU

Araştırmaya göre, belli bir sürede çocukların ne kadar koştuğunun ölçüsü olarak kabul edilen kardiovasküler dayanıklılık bütün ülkelerde her on yılda yüzde 5 oranında düşüş gösterdi.
9-17 yaş arası kız ve erkeklerde kaydedilen bu düşüşün obezite ile bağlantılı olduğu ve bazı ülkelerde daha büyük bir sorun teşkil ettiği ifade ediliyor.
BBC’nin haberine göre, daha çok Batılı ülkeleri etkileyen sorun Asya’da da Güney Kore, Çin ve Hong Kong gibi ülkelerde etkisini hissettiriyor.
Uzmanlar, çocukların ve gençlerin sağlıklı kalmak için günde en az bir saat yürüme, koşma, bisiklete binme gibi fiziksel aktivitede bulunması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, aktivite türünün önemli olduğunu, kalp ve damar sağlığı açısından süreklilik arzeden, dinamik ve terletici bir etkinlik olması gerektiğini vurguluyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Peynir diyabeti tetikliyor mu?

SONRAKİ HABER

Galatasaray Odeabank - Sparta&K Moskova Region Vidnoje: 63 - 50

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...