21 Kasım 2013 23:30

Hava kirliliği tahmini de yapılmalı

Dünya Sağlık Örgütünün ve Kanser Araştırmaları Derneğinin açıkladığı verilere göre hava kirli-liği kanser riskini artırıyor. Her gün 14 kilogramlık hava soluduğumuz dünyamızda içtiğimiz suyun miktarı ise 2 litreyi geçmiyor.

Hava kirliliği tahmini de yapılmalı
Paylaş

Dünya Sağlık Örgütünün ve Kanser Araştırmaları Derneğinin açıkladığı verilere göre hava kirli-liği kanser riskini artırıyor. Her gün 14 kilogramlık hava soluduğumuz dünyamızda içtiğimiz suyun miktarı ise 2 litreyi geçmiyor. Ciğerlerimize oksijenle birlikte kanserojen havayı da çekiyo-ruz. Rüzgarlarla hareket eden yalnız bulutlar değil, aynı zamanda karbonmonoksit ve diğer gazlar da yer değiştiriyor. Bundan dolayı hava durumunu hesaplarken, yalnız sıcaklık değerlerinin değil aynı zamanda hava kirlilik oranının da incelenmesi gerekiyor. Birçok ülke hava kirliliğini MACC 2 adı verilen bir sistemle öğreniyor.  Bu sistem uzun vadede hava kirliliği hakkında her kesimi bilinçlendirmeyi hedef-liyor.
MACC 2 Proje Müdürü Richard Engelen çalışmalarını anlattı:
MACC 2 Proje Müdürü Richard Engelen tüm verilerin bilgisayarın hafızasında depolandığı MACC 2 sisteminde hiçbir bilginin silinmediğinin altını çizdi:
‘‘Astım hastaları gibi hava kirlili-ğine duyarlı kişiler önümüzdeki beş günlük hava tahminleriyle yakından ilgileniyorlar. Trafik kontrol merkezlerinin de ihtiyaç duyduğu veriler çoğu ülke ve bölge tarafından titizlikle inceleniyor. Ulaşım araçları için önem taşıyor ve kayıt altına alınan hava kirliliği değerlerine kolaylıkla ulaşılabiliyor.’‘
Almanya Essen’de bulunan Doğal Yaşamı Koruma Ajans’ı da MACC 2’yi kullanıyor. Almanya’nın edüstri kentlerini yakından takip eden sistem, ortamdaki karbonmonoksit miktarının altını çiziyor.
Yeni teknolojiler ise insanları günlük yaşamlarında onları nelerin beklediği konusunda bilinçlendiriyor ve tüm proje ekipleri gelecek nesillerin daha rahat nefes alı-nabilir bir dünyada yaşaması için çalışıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İtalyan sineması Beyoğlu’nda

SONRAKİ HABER

Havuç vitamini eksikliği ölüm nedeni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...