21 Kasım 2013 23:04

'KCK davalarında bilgi bile yargılanıyor'

"KCK" adı altında yürütülen davaları izlemek üzere Türkiye'ye gelen Norveç PEN Heyeti içerisinde yer alan Kurmaca Olmayan Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Jorgen Loretzen, "KCK davalarında bilgi bile yargılanıyor" dedi.

\'KCK davalarında bilgi bile yargılanıyor\'
Paylaş

"KCK" adı altında yürütülen davaları izlemek üzere Türkiye'ye gelen Norveç PEN Heyeti içerisinde yer alan Kurmaca Olmayan Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Jorgen Loretzen, "KCK davalarında bilgi bile yargılanıyor" dedi.
Yargılamaları izlemek üzere Türkiye'ye gelen Norveç PEN heyeti, Türkiye PEN Merkezi ofisinde davalarda edindikleri izlenimlere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Norveç PEN Başkanı William Nygaard, Kurmaca Olmayan Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Jorgen Loretzen, Norveç PEN Temsilcisi Carl Morten Ivarsen ve Prof. Dr. Büşra Ersanlı katıldı.
Toplantıda ilk sözü Norveç PEN Temsilcisi Carl Morten Ivarsen aldı. Türkiye'de yaşanmakta olan bazı gelişmeleri bir taraftan olumlu gördüklerini, fakat diğer taraftan ise haksız yargılamaları izlemek için Türkiye'de olmalarının da kendilerini üzdüğünü ifade etti. Türkiye'de 60'ın üzerinde gazetecinin tutuklu olduğuna dikkat çeken Ivarsen, heyet olarak İstanbul ve Diyarbakır'da devam eden "KCK" davalarını ve gazetecilerin de yargılandığı MLKP ve Ergenekon davalarını takip ettiklerini söyledi. Silivri'de devam eden "KCK" İstanbul ana davasından edindikleri izlenimi "korkutucu" olarak nitelendiren İvansen, "Yargılamalarda endişe verici durumlar gördük. Çok basit nedenlerle insanlar bugün yargılanıyor ve uluslararası hukukta şiddet eylemi olarak tanımlanmayan deliler üzerine insanlar hapishanelere konuluyor. Siyaset Akademisi'nde ders veren insanlar suçlu konumuna düşüyor. Örneğin Büşra Ersanlı toplantı ve araştırma notları nedeniyle hapse atıldı. Bu gibi durumlar iddianamelere suç olarak yansıyabiliyor" dedi.

'MEDYA ÜZERİNDE KORKU YARATILIYOR'

Norveç PEN Başkanı William Nygaard, edindiği izlenimlerin iç açıcı olmadığını ve esas olarak endişe verici olanın hükümetin medya üzerinden korku yaratması olduğunu söyledi. Nygaard, "Medya üzerinde fazlasıyla otosansür hakim ve medya üzerinden tehdit kültürü yaratılmak isteniyor. Hükümet TCK ve TMK konusunda yorumlama hataları yapıyor. Bu toplumu kendi içinde çürümeye götürecektir. Neo-faşist bir zihniyet inşa ediliyor ve bu son derece tehlike oluşturuyor" dedi. Öte yandan AB'nin çifte standart uyguladığını ve uygulamanın da özünde ekonomik çıkarların olduğunu söyleyen Nygaard, Norveç Kraliyet Ailesi'nin Türkiye'ye ziyaret edecekken PEN olarak aileye insan haklarına saygı duyulmayan bir ülkeye gidilmemesi gerektiğine dair bir mektup yazdıklarını sözlerine ekledi.

'BİLGİ BUGÜN MAHKEMELERDE YARGILANIYOR'

Kurmaca Olmayan Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Jorgen Loretzen ise, Türkiye'de ilk defa bir duruşmaya katıldığını ve gördüğü manzara karşısında şaşkına döndüğünü belirtti. Loretzen, "Çok az delillerle insanlar yargılanıyor. Farklı alanlarda ders veren insanlar yargılanıyor. Bir sanık bugün hakime, 'siz burada bilgiyi yargılıyorsunuz' dedi. Ainstein den 'tanrı zar atmaz ' sözü bile iddianamelerde yer alıyor. Kuantum ve fizik konularında ders verenler yargılanıyor. Bilgi bugün mahkemelerde yargılanıyor. Duruşmalarda hakimlere de acıyorum. Eğitimli olmaları gerekirken bilgiyi kriminalize ediyorlar. Hakimler neden yargılanmıyor? Bugün karşımızda bir tiyatro oynanıyordu" dedi.

DAVADA ŞİDDET İÇERMEYEN EYLEMLER SUÇ GÖSTERİLİYOR


Prof. Dr. Büşra Ersanlı da, davada yargılanan tutuklu öğrencilerin durumlarına dikkat çekerek, kendisiyle beraber tutuklanan 10'a yakın gencin üniversitede öğrenci olduğunu ve çok yüksek düzeyde bilgi sahibi olduklarını söyledi. Ersanlı, "Öğrencilerin hakkındaki suçlamalarda toplantı ve gösteri kanununa istinaden şiddet içermeyen YÖK protestoları gibi eylemler suç olarak yer almakta. BDP'nin düzenlediği eyleme giderken içinde olduğumuz otobüse polisler gaz bombası attı ve az kalsın otobüs yanıyordu. Hepimizin hayatını riske attılar ama biz bu olayda bile suçlu olarak mahkemelerde yargılandık. Ayrıca gösterilere katılmayan öğrencilere bugün eylemlere girmiş olarak gösterilip yargılanmakta" dedi. (İstanbul/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Yalçın Akdoğan: Öcalan\'ı konuşmak süreci tıkar

SONRAKİ HABER

‘Biz katillerin kim olduğunu biliyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...