21 Kasım 2013 21:28

‘İnfazlar merkezi kararla yapılıyor’

QAMİŞLO-Nusaybin sınırında 3 Rojavalı’nın infaz edilmesinin, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik bakışını ortaya koyduğunu belirten İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, infazların merkezi kararla yapıldığına dikkat çekti.

‘İnfazlar merkezi kararla yapılıyor’
Paylaş

Mehmet Şah ORUÇ

QAMİŞLO-Nusaybin sınırında 3 Rojavalı’nın infaz edilmesinin, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik bakışını ortaya koyduğunu belirten İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, infazların merkezi kararla yapıldığına dikkat çekti.
Türkiye ile Rojava sınırında son bir ay içinde askerler tarafından açılan ateş sonucu 4 sivil yurttaş yaşamını yitirdi. Şenyurt-Dirbesiye sınırında örülen “utanç duvarı”nı protesto gösterileri sırasında sınırda görev yapan bir askeri komutan tarafından kameralar önünde silahıyla Rojavalı bir yurttaşı yaralamıştı. 17 Kasım’da özel harekat polisleri sınırı geçmek isteyen Mihemed Zahir Amir, Ehmed Ebdullah ve Yasir Ehmed Ebdullah isimli Rojavalıları  infaz etmişti.
İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, Suriye ve Rojava’da iç savaş koşullarının oluşmasının ardından sınır hattında sivil insanların geçiş yaptığını ve bunun da herkes tarafından bilindiğini hatırlattı. Kuzu, son bir ayda 4 Rojavalı’nın yargısız infaz edildiğini hatırlattı. Yargısız infazların merkezi bir karar doğrultusunda yapıldığını düşündüklerini ifade eden Kuzu şöyle konuştu: “Yargısız infazların, Rojava’ya uygulanan ambargonun farklı bir uygulama biçimi olduğunu düşünüyoruz. Merkezi bir karar değilse buna ilişkin valinin en azından sivil yurttaşlara yönelik bu yargısız infazlara ilişkin son derece inandırıcı bir açıklama yapması ya da bu yargısız infazları işleyenler hakkında soruşturma açması gerekirdi. Ama Mardin Valiliği inanılmaz bir şekilde yargısız infazları, üstü kapalı cümlelerle basite indirgeyerek geçiştirmektedir. Bu da bu tür yargısız infazların devam edeceği anlamına gelmektedir. Bu da çok açık bir şekilde, devletin Rojava’daki mücadeleye karşı olan bakış açısının yansımasıdır. Rojava’yı sınırlar üzerinde mahkum etmek istemektedir. Bu şekilde cezalandırma yoluna gitmektedir.”  

İKİ FARKLI UYGULAMA 

“Hatay sınırında rastlamadığımız bu yargısız infazlara Rojava sınırında rastlıyoruz. Bunun ayrımcılık olarak algılanmasını istemiyoruz. Hatay’da yapılan geçişlerde silahların kullanılmaması doğru bir şeydir. Aynı uygulamanın Rojava sınırında uygulanması gerekirken, muhtemelen ideolojik ve sınırdaki kamu görevlisinin husumetli olma düşüncesiyle silah kullanımına gidilmektedir” diyen Kuzu, bu uygulamanın merkezi kararın dışında yapılan bir uygulama olduğunu düşünmediklerini söyledi. Kuzu, yargısız infazları gerçekleştirenlerin yargı önüne çıkarılması gerektiğini belitti.
Kamu görevlilerinin yargılandığı davada ya da işlemiş olduğu suçlarda Türkiye’nin sicilinin temiz olmadığına dikkat çeken Kuzu, İHD olarak olayın takipçisi olacaklarını belirtti. (MardinDİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yurtlarda çalışanlar ne olacak peki?

SONRAKİ HABER

‘Bachelet’e inananlar kaybedecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...