21 Kasım 2013 20:30

Cam silerken ölen ev işçisi Meclis gündeminde

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, ev işçisi Rukiye Şimşek’in bir apartman dairesinde, cam silerken dördüncü kattan düşerek yaşamını yitirmesini Meclis gündemine taşıdı.

Cam silerken ölen ev işçisi Meclis gündeminde
Paylaş

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, ev işçisi Rukiye Şimşek’in bir apartman dairesinde, cam silerken dördüncü kattan düşerek yaşamını yitirmesini Meclis gündemine taşıdı. Konuya ilişkin Mecliste soru önergesi veren Tüzel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten ev işçisi olarak çalışan kadınların yaşadığı sorunların çözümüne ilişkin ne gibi adımlar atıldığını sordu.
Her yıl pek çok ev işçisinin iş kazası geçirdiğinin altını çizen Tüzel, ev işçilerinin ev işine bağlı meslek hastalıklarına yakalandığını, taciz ve tecavüze maruz kaldığına dikkat çekti. Tüzel, ev işçilerinin, yıllardır ‘Toz bezi değil, ev işçisiyiz’ sloganıyla örgütlenme çabasında olduklarına da dikkat çekti. Ev işçilerinin 2011’de kurdukları Ev İşçileri Dayanışma Sendikasının (EVİD-SEN) kapatılması hakkında davanın devam ettiğini hatırlatan Tüzel, hükümet tarafından, ILO’nun 189 sayılı ‘Ev İşçileri Sözleşmesi’  henüz onaylanmadığının altını çizdi.
Önergede “İşçilerin mesleki ve iş risklerine yönelik eğitimleri, çalıştıkları evlerin risk analiz tespitleri yapılıp yapılmadığı Bakanlığınızca denetlenmekte midir?​” sorusuna yanıt isteyen Tüzel, şu soruların da Bakan Çelik tarafından yanıtlanmasını istedi:
* İşçi çalıştıran ev sahipleri hakkında, bu gibi kazalardan dolayı ceza verildiği bilinmektedir. Ev sahibine ceza verilmesi devletin yurttaşlara olan sorumluluğunu kaldırmakta mıdır?
* Ev işçisi kadınlar tarafından kurulan, Ev İşçileri Dayanışma Sendikası (EVİD-SEN) hakkında açılmış olan kapatma davaları devam etmektedir. Bu işçilerin örgütlenme ve toplu pazarlık haklarının teslim edilmesi ve yasal güvenceye kavuşturulması yönünde bir çalışmanız var mıdır? (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

\'Dershane konusunda eksikler giderilince adımı atacağız\'

SONRAKİ HABER

‘Kadına şiddete örgütlü mücadele’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa