21 Kasım 2013 10:15

Mehmet Ayvalıtaş davası kilitli kapılar ardında görüldü

Gezi Parkı direnişi sırasında 1 Mayıs Mahallesi TEM otoyolunda hızla gelen bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş ile ilgili açılan davanın ilk duruşması Kartal'daki Anadolu Adliyesi'nde bulunan İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mehmet Ayvalıtaş davası kilitli kapılar ardında görüldü
Paylaş

Gezi direnişi sırasında Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde TEM otoyolunda yapılan yürüyüşte bir aracın çarpması sonucu ölen Mehmet Ayvalıtaş davasının ilk duruşması görüldü. Duruşma salonuna girmek isteyen kitleye polis saldırdı.

Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesinde bugün görülen duruşma daha başlamadan mahkeme başkanı skandallara imza attı. Duruşmayı izlemek üzere gelen kitle yer olmadığı gerekçesiyle salona alınmak istenmedi. İzleyiciler salona girmek isteyince polis salon girişinde biber gazı kullandı. Milletvekillerinin de olduğu çok sayıda kişi gazdan etkilendi.
İlk arbedenin ardından duruşmaya az sayıda izleyici alındı. Salonda boş yer olmasına rağmen, yine yer olmadığı gerekçesiyle salon kapısı kapatıldı. Bu sırada çok sayıda avukat ve basın mensubu da dışarıda kaldı. Skandallar bununla da bitmedi salon kapısı içeriden kilitlenerek kilitli kapılar ardında yargılama yapıldı. Tüm itirazlara rağmen kapı açılmayınca avukatlar mahkeme başkanı hakkında tutanak tuttu. Avukatlar, basın mensupları ve dışarıda kalan izleyiciler duruma tepki gösterdi. Salon kapısının kilitlenmesi adliye dışında bekleyen kitlenin de tepkisine neden oldu.

Duruşma 5 Şubat 2014 tarihine ertelendi.


DURUŞMADAN NOTLAR

Avukatlar daha büyük bir salona geçilmesi için talepte bulunurken, sanığın ifadesi alınmaya başlandı.

Ahmet Saymadi’nin aktardığı bilgilere göre sanık ifadesinde şöyle dedi: “Altunizade’den Ataşehir’e evime ders notlarımı almaya gidiyordum. Yol çizgileri yanlış çizilmişti. Hava yağmurluydu. Önümdeki araç zikzak yapınca kaza oldu. 80-90 kilometre hızla gidiyordum. Olay kazaydı, bir kasıt yoktu”

Olayın görgü tanıklarından Seyit Kartal ise ifadesinde şunları söyledi: “Ortalık gayet aydınlıktı, görüş mesafesi 1 kilometreydi. Yağmur yoktu. Araçlara montlarımızı sallayarak uyarı yapıyorduk. Mehmet de yanımdaydı. Bir araç bana çarptı, yere yıkıldım. Yere düşünce az ilerde yerde kanlar içinde yatan Mehmet Ayvalıtaş’ı gördüm”

Müşteki Mustafa Kartal da “Olay yeri aydınlıktı. Binlerce insan eylemdeydi, herhangi bir aracın bu kalabalığı görmemesine imkan yoktu” ifadesini kullandı.

Duruşmaya verilen ara sonrası hakim kararını açıkladı. Sanıkların tutuklu yargılanması talebinin reddedildiği duruşma 5 Şubat 2014’e ertelendi.

Sanık Mehmet Görkem Demirbaş ve diğer sanık Taksi Şoförü Cengiz Aktaş hakkında ‘Taksirle adam öldürme ve yaralama’ suçlamasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.


AYVALITAŞ İÇİN ADALET

Duruşmaya Mehmet Ayvalıtaş’ın ailesinin yanı sıra yine Gezi eylemlerinde yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahap Korkmaz, Ethem Sarısülük’ün annesi, Taksim Dayanışması, park forumları, Halkları Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, CHP’li Vekiller Mahmut Tanal ve Hüseyin Aygün, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş,  İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, HDK ve HDP bileşenleri ve çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütü katıldı.

DURUŞMADAN NOTLAR

*Dünyanın en büyük adliye sarayı diye övünülen Kartal Anadolu Adliyesinde avukatların talebine rağmen 20 kişilik duruşma salonunda yapıldı.
*Duruşma salonunda boş sandalyeler  olmasına rağmen mahkeme başkanı az sayıda basın izleyici aldı. Buna karşın salon  resmi ve sivil giyimli polislerle doldu
*Adliye içinde mahkemelere giden merdiven inşa edilmediği için insanlar asansör kuyruklarında mahkeme salonuna ulaşmaya çalıştı.
*Mahkeme salonunun çevresi, adliye koridorları ve önü çok sayıda çevik ve sivil polisle kuşatıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

El Nusra\'ya yardım toplayan iki kişi halk tarafından engellendi

SONRAKİ HABER

Avukatlar Öcalan\'la görüşebilecek mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...