21 Kasım 2013 06:02

Viyana'da Gezi ve sanat

Viyana, Graz Üniversitesinde festival kapsamında, Verein Jukuc’un öncülüğünde bir dizi söyleşi ve panel gerçekleşti. Panelde Türkiye’den konuşmacı olarak Nuray Sancar, Cenk Gündoğdu, Zeynep Köylü yer aldı.

Viyana\'da Gezi ve sanat
Paylaş

Viyana, Graz Üniversitesinde festival kapsamında, Verein Jukuc’un öncülüğünde bir dizi söyleşi ve panel gerçekleşti. Panelde Türkiye’den konuşmacı olarak Nuray Sancar, Cenk Gündoğdu, Zeynep Köylü yer aldı. Dinleyicilerin büyük çoğunluğunu Avusturyalı üniversiteliler ve ilgililerin oluşturduğu panele yoğun ilgi vardı.

Moderatörlüğünü Alex Karlo Otto’nun yaptığı panelde izleyiciler konuşmayı çift dilli metin ve Ali Özbaş, Candan Balcı’nın spontane çevirisine aktif katılarak paneli takip etti. Türkiye’de hızla değişen gündem, demokrasi, sanat ve  Gezi direnişi ile şairlerin şiiri üzeri soruların sorulduğu, şiirlerinin okunduğu panellerde Sıcak Haziran adlı Gezi direnişine odaklanan kitabı hazırlayan yazar Nuray Sancar, direnişin yurt dışında da neoliberal politikaları eleştiren farklı kültürlerdeki ülkelerde de yankısının, yansımasının olduğunu kaydetti.
Cenk Gündoğdu, #dirensanat başlığıyla Gezi direnişi özel sayını ayırdığı editörlüğünü yaptığı Üç Nokta dergisindeki yaklaşımları değerlendirdi ve Gezi ruhunun önemini, bu ruhun sanata nasıl yansıdığını, gençliğin hareketteki aktif aktör olduğunu ortaya konulan yeni dili, sloganları, ironi ve mizahı örneklerle dile getirdi.

‘ERDOĞAN HÜKÜMETİ ESKİSİ GİBİ RAHAT DEĞİL’

Baskı, sansür ve sosyal hayata ağır müdahaleler karşısında halka cesaret ve özgüven geldiğini vurgulayan Nuray Sancar konuşmasını ‘‘Gezi direnişi sırasında ortaya çıkan mizahi söylem hükümeti sarsak, bereceksiz ve alay edilmeye layık bir erk haline getirmeyi başardı. Önümüzde yerel seçimler var. Bu seçimlere Gezi direnişine katılan farklı kesimler, ittifaklarla giriyor ve yerel yönetim anlayışının çatışacağı bir seçim olacak bu. Direnişin sonuçlarının oy olarak alınacağı bu seçimler Türkiye için hayati önem taşıyor... Sonuç olarak Gezi Parkı’na AVM yapılması şimdilik sakıya alındı. Ama dalış tünelleri yapılarak Taksim’in yayalaştırılması adı altında hızlıca işlemden geçirildi. Ama artık halk bir özgüven ve cesaret kazanmıştır ve Erdoğan Hükümeti de eskisi gibi rahat değildir’’  diye sürdürdü.

‘DEVLETSİZ GÜVENLİYİZ, MUTLUYUZ’

Sürrealist Ressam Magritte’e vurgu yaparak ‘bu bir eylem değildir’ diyen Cenk Gündoğdu ‘‘Antiotoriter, komünal nezaket, dayanışma, insancıllığın önemi ile Gezi, parayı ve ilişkilerini kovmuştur. En azından şunu göstermiştir. Devletsiz güvenliyiz, parasız mutluyuz ve yaşıyoruz. Korkunun korkunç bir yaratıcılığa dönüşmesi onu öldürerek Andre Gide’in ‘sanat baskıdan doğar’ sözünün sağlamasını aldı. Küfür bile sahada yenilikti, söylenme biçimi, söylenilen ve söyleyen olarak. Bu ülkeye en büyük zararı veren 12 Eylül diktatörlerine bile söylenmeyen sözler, örgütsüz ve kendiliğinden bir biçimde hemen her yerde tek bir isme yöneltilmişse, durup bir daha düşünmeli. Bu tablonun sağlıklı bir zihinle okunması ve sebebe varılması için aynaya bakılması gerekir; pervane olanların şaşalı sözlerine değil. Cesaretle aynaya bakamayanlar gerçeği bulamaz. Çünkü çıplak ve ürkütücü olan gerçektir. Şimdi usta, eğer anlamıyorsan modern sanat iktidardır artık. Çünkü anlamayan ve anlamaya çalışmayandır artık o’’ sözleriyle sürdürdü konuşmasını.

KÖYLÜ VE GÜNDOĞDU’NUN ŞİİRLERİ ALMANCA OKUNDU

Zeynep Köylü; Bahman’ın, Celan’ın üniversitesinde, şehrinde sanatı, şiiri konuşmak, şiir okumak son derece değerli bizler için dediği konuşmasında güncel sanata ilişkin sorulara yanıt verdi. Panelin son bölümünde Zeynep Köylü ve Cenk Gündoğdu’nun şiirleri İngilizce, Almanca okundu, imza ve sohbetle söyleşi tamamlandı. (Viyana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

80 yaşındaki Varlık dergisine mektup

SONRAKİ HABER

Başbakan konuştu baskılar daha da arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...