20 Kasım 2013 21:09

12 yılda 2.3 milyon kilometrekare orman yok oldu

ABD’li araştırmacılar, 2000 yılından bu yana dünyanın kaybettiği orman miktarını belirledi. Araştırma, 2000’den bu yana geride kalan 12 yılda 2.3 milyon kilometrekare ormanın yok olduğunu ortaya koydu. Orman kaybının en çok tropikal bölgelerde yaşandığı ortaya çıktı.

12 yılda 2.3 milyon kilometrekare orman yok oldu
Paylaş

ABD’nin Maryland Üniversitesi araştırmacıları, Google ile gerçekleştirdikleri çalışmada dünyanın 2000 ile 2012 yılları arasında kaybettiği orman miktarını gösteren harita hazırladı.
Uydu ve Google’ın verilerine dayanılarak hazırlanan ve dünyanın tümünü kapsayan interaktif harita, 30 metreye kadar doğru hesaplama içeriyor.

12 yıllık değişimi gösteren harita, ormansızlaşmanın yanı sıra, artan ve beliren yeşillikleri de ortaya koyu-yor. Dünya, kaybettiği 2.3 milyon kilometrekare ormana karşılık 800 bin metrekare orman kazanırken, 12 yıl içinde kaybedilen 200 bin metrekarelik alan yeniden ormana dönüştürüldü.

EN UFAK DETAYLAR BELLİ

Yıllar içindeki değişimi her bölgede detaylarıyla veren interaktif harita, araştırmacılar için de çok önemli bir görsel arşiv özelliği taşıyor.
Kuzey Amerika’nın batısında, yangın, ağaç kesimi ve haşerelerin etkisi net bir şekilde görülürken, 2009’da Fransa’nın güneybatısındaki fırtınanın; 2005’te ise İsveç’te yaşanan hortumun ağaçları dümdüz eden etkisi de görülebiliyor.
Harita, en çok orman kaybının Güney Amerika ülkelerinin sahip olduğu tropikal ormanlarda yaşandığını belirtiyor. Ancak başta Brezilya’nın gösterdiği çabalar, yaşanan yüzde 32’lik kaybı azaltacak gibi görünüyor.

DENGESİZ TABLO

Dünyanın orman haritası, geride kalan yıllarda bazı ülkelerin çevreyi koruma politikalarında başarı elde ettiğini gösterirken, bazılarının da istenen başarıya ulaşamadığını ortaya koydu.
Brezilya’nın yıllık orman kaybı yılda ortalama 1.300 kilometrekare azalırken, Endonezya’da orman kaybı arttı. Güneydoğu Asya ülkesinin 2003’teki kaybı 10 bin kilometrekare olurken, bu miktar 2011’de 20 bin kilometrekarenin üzerine çıktı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri\'de Vosvos sergisi

SONRAKİ HABER

HDP’den Punto işçilerine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...