20 Kasım 2013 15:58

Grizu faciası davasında bilirkişi talebine ret

Zonguldak'ta, 17 Mayıs 2010 tarihinde 30 madencinin yaşamını yitirdiği grizu faciasıyla ilgili davanın 11'inci duruşmasında avukatların 6'ncı bilirkişi raporu talebini mahkeme heyeti reddetti.

Grizu faciası davasında bilirkişi talebine ret
Paylaş

Zonguldak'ta, 17 Mayıs 2010 tarihinde 30 madencinin yaşamını yitirdiği grizu faciasıyla ilgili davanın 11'inci duruşmasında avukatların 6'ncı bilirkişi raporu talebini mahkeme heyeti reddetti.
Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında, ocakta galeri açma çalışmalarını sürdüren taşeron firma Yapı-Tek'te çalışan 30 maden işçisi ölmüştü. Faciayla ilgili haklarında, 'birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan dönemin Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner ile Yapı-Tek ortaklarından Halim Köse ve şantiye şefi Kadir İpek'in de aralarında bulunduğu 28 tutuksuz sanığın yargılanmasına Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya, sanıklardan İsmail Güner, Doğan Özçelik, Taşkın Oruç, Hasan Karakaş ile ölen madencilerin yakınları ve avukatları katıldı.

YENİ BİLİRKİŞİ RAPORU TALEBİ

Ölen madencilerin yakınlarının avukatları, bir önceki duruşmada okunan 5'inci bilirkişi raporunun hüküm vermeye yeterli olmadığını belirterek, sadece İsmail Güner ve Halim Köse'nin kusurlu bulunmasına katılmadıklarını söyledi. Sanık İsmail Güner'in avukatı Ethem Malkoç da raporda müvekkilinin tali kusurlu gösterilmesini kabul etmediklerini ve yeni bir bilirkişi raporu alınmasını talep etti.

'YALVARIYORUM BABAMIN HAKKINI SAVUNUN'


Mahkeme Başkanı Hakim Cengiz Sayılgan'dan söz isteyen ölen madenci Hüseyin Arslan'ın kızı 25 yaşındaki Dilek Arslan, "Sizden tek bir şey diliyorum. Onlar orada yuvalarına ekmek götürmek için öldüler. Yalvarıyorum babamın hakkını, bu insanların hakkını savunun. Size yalvarıyorum" diyerek ağladı. Arslan'a, salondaki diğer madenci yakınları da alkışlarla destek verdi.

YENİ RAPOR TALEBİNE RET

Dosya kapsamı, mevcut delil durumu ve önceki 5 bilirkişi raporunu dikkate alan mahkeme heyeti, yeni bir rapor hazırlanmasının dosyaya yenilik katmayacağına hükmederek 6'ncı bilirkişi raporu talebini reddetti. Mahkeme heyeti, mütalaasını sunması için dosyanın Cumhuriyet Savcısı’na verilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

'30 CANIN ADALETİNİ İSTİYORUZ'

Duruşma sonunda ölen madencilerin yakınları sanıklara tepki gösterdi. Ölen maden mühendisi Ramazan Yavuz'un annesi Hatice Yavuz, sadece 30 canın adaletini istediklerini söyledi. Çocuklarını babasız büyüttüğünü ve çok zor şartlarda okuttuğu oğlunu faciada toprağa verdiğini anlatan Hatice Yavuz, "Ben çocuklarımı babasız büyüttüm. Benden başka çocuğumun arkasında duracak yok. Ben ancak adaletle ayakta durabilirim. 30 kişinin vebaliyle yaşamasınlar. Büyüklerimizden bize yardımcı olmalarını istiyoruz. 3.5 yıl geçti, artık bizi görsünler. Bize adaletimizi versinler" dedi. (Zonguldak/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Bağdat yine kan gölü: En az 28 ölü

SONRAKİ HABER

Hamaney: İran nükleer haklarından geri adım atmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...