20 Kasım 2013 13:56

Çocuk istismarı devam ediyor

Her yıl 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanıyor. Türkiye de 1995’ten beri Çocuk Hakları Sözleşmesinin taraflarından. Ancak Türkiye’de çocuk işçilikten, çocuk gelin sorununa, cezaevlerinde tecavüze ve işkenceden, eğitim ve sağlık hakkından mahrum bırakılmaya kadar birçok yönden ihlaller sürüyor.

 Çocuk istismarı devam ediyor
Paylaş

Suat İnal

Her yıl 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanıyor. 20 Kasım 1989’da Çocuk Hakları Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edildi. Türkiye de 1995’ten beri bu sözleşmenin taraflarından biri durumunda. Ancak Türkiye’de çocuk işçilikten, çocuk gelin sorununa, cezaevlerinde tecavüze ve işkenceden, eğitim ve sağlık hakkından mahrum bırakılmaya kadar birçok yönden ihlaller sürüyor.

BİNLERCE ÇOCUK CEZAEVLERİNDE

Türkiye’de 2009-2010 yılları arasında yaklaşık 4 bin çocuk TMK kapsamında yargılandı ve yüzlerce çocuk hakkında da hapis cezası çıktı. Resmi rakamlara göre 15 Mayıs 2012 itibariyle, ceza infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlü çocuk sayısı toplamda 2 bin 206’ya ulaştı. Pozantı Cezaevi başta olmak üzere birçok cezaevinde tecavüz ve cinsel istismar olayları yaşandı. Hemen her gün basında, çocukların okullarda, sokakta, işyerlerinde de cinsel istismara ve tecavüze maruz kaldığına yönelik haberler yer aldı.

ÇOCUK İŞÇİLER, ÇOCUK GELİNLER...

TÜİK’in 2012 Çocuk İşgücü Anketi’ne göre, nüfusun yüzde 20.6’sını oluşturan 6-17 yaş grubundaki 15 milyon 247 bin çocuktan 893 bini çalışıyor. Anket sonuçlarına göre, çalışan çocukların yüzde 50.2’si okula gitmiyor. TÜİK verilerine göre, 181 bin de çocuk gelin bulunuyor.

ÜCRETSİZ EĞİTİM VE SAĞLIKTAN YOKSUNLAR

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre 2012 yılı itibariyle yaklaşık 76 milyonluk Türkiye nüfusunun yüzde 30’unu aşan bir kısmı 0-19 yaş grubu oluşturuyor. Türkiye’de henüz çocukların eğitim ve sağlık hizmetlerinden tam ve ücretsiz yararlanması dahi sağlanamadı. Verilere göre kırsal kesimde yaşayan çocuklardan hâlâ okula gidemeyenler oluyor ve özellikle 11-13 yaş grubundan kız çocukları okula devam edemiyor.

ÇOCUK HAKLARI MECLİS GÜNDEMİNDE
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Kars Milletvekili Mülkiye Birtane 20 Kasım’ın Dünya Çocuk Hakları Günü olması dolayısıyla Türkiye’deki çocukların yaşadıkları sorunların tespit edilmesi ve çözüm yollarının ortaya konması için Meclise araştırma önergesi verdi. Birtane, dünya üzerindeki tüm çocukların kanunen veya ahlaki olarak doğuştan eğitim, sağlık, barınma haklarına sahip olduğunu belirterek, çocukların fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunması için araştırma teklif ettiklerini belirtti. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Askeri konvoya bombalı saldırı: En az 10 asker öldü

SONRAKİ HABER

Alışveriş merkezi inşaatı çöktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...