20 Kasım 2013 08:11

Marmaray'da makinistler risk altında!

Aceleye getirildiği için güvenlik açıkları bulunduğu eleştirisi sürekli gündemde olan Marmaray’da Makinist Yusuf Adalı’nın kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmesi yeni tartışmaları beraberinde getirdi.

Marmaray\'da makinistler risk altında!
Paylaş

Aceleye getirildiği için güvenlik açıkları bulunduğu eleştirisi sürekli gündemde olan Marmaray’da makinist Yusuf Adalı’nın kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmesi yeni tartışmaları beraberinde getirdi.
Marmaray’da görevli makinistler 10’ar dakika molayla sürekli ring yapıyor. 25 bin volt yüksek gerilim ve 3 baz istasyonu altında görev yapıyor. Tuvalet ihtiyacını gidermekte dahi güçlük yaşayor. Tüm bunlar, “Makinist Yusuf Adalı’nın kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmesininin sebebi midir?​” sorusunu gündeme getirdi.  
Konu hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle Meclise soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, güvenlik testlerini yapan TÜV SÜD raporlarının da neden açıklanmadığını sordu.

ÖLÜM SEBEBİ SORULDU
Marmaray ile ilgili yeni iddiaları gündeme getiren önergede yer alan sorular şöyle:
- Marmaray makinistlerinden Yusuf Adalı, 4 Kasım 2013 tarihinde iş çıkışında saat 23.00 sıralarında Yedikule’de otobüse binerken yaşamını yitirdi. Kalp krizi denilerek otopsi yapılmamasına karşın ölümünün ağır çalışma koşullarından kaynaklandığı iddiası doğru mudur?
- Yaşamını yitiren Makinist Yusuf Adalı, diğer meslektaşları gibi saat 15.00’te Kazlıçeşme’de mesaiye başlayıp gece 22.00’ye kadar Aydınlıkçeşme hattında sürekli ring yaptığı ve her ringde sadece 10 dakika mola verebildiği bilgisi doğru mudur?
Makinistlerin üst kattaki tuvaletler nedeniyle ihtiyaçlarını bile güçlükle karşıladığı duyumu doğru mudur?

TÜV SÜD RAPORLARI NİÇİN AÇIKLANMIYOR
- Marmaray’ın her etabında çalışan personel ve yolcu güvenliği açısından radyasyon değerleri bugüne kadar hiç ölçüldü mü? Bu tür ölçümler periyodik olarak yapılıyor mu? Yapılan radyasyon, SAR vb. ölçümlerin sonuçları ne olmuştur, bu alanda kabul edilebilir alt ve üst değerler nedir?

GÜVENLİK TESTLERİNİN SONUÇLARI NEDİR?
- Marmaray’daki lokomotif setleri, Aydınlıkçeşme’ye de yakın olan ve hür türlü olanağı bulunan Haydarpaşa’daki atölyelerde bakımdan geçirilmiyor da, halen inşaatı süren Sirkeci’ye her sabah 04.30’da götürülüyor? Bu durum makinistler için var olan ağır koşulları da daha yorucu hale getirmiyor mu?
- Haydarpaşa’daki bakım atölyelerinin kullanılmamasının gerekçesi bu bölgeye dönük imar değişikliği planınızdan mı kaynaklanmaktadır? TCDD’yi, Haydarpaşa’dan tamamen çıkartmayı mı planlıyorsunuz?

3 BAZ İSTASYONU VE 25 BİN VOLT ELEKTRİK
Marmaray tüp tünelinde 3 adet GSM ve bir adet de anklasman vericisi bulunduğu, ayrıca makinistlerin sürekli olarak üzerlerindeki 25 bin voltluk yüksek gerilim hattı ile birlikte çalışmak zorunda olduğu, tüm bu elektrik-elektronik donanımın makinistler için yoğun bir radyasyon ortamı, bitkinlik, halsizlik yarattığı duyumu doğru mudur?

KURTARMA LOKOMOTİFİ NEREDE?
Kazlıçeşme ve Aydınlıkçeşme’de bulunması gereken kurtarma lokomotifleri niçin halen Türkiye’ye getirilip kullanıma sunulmadı?
- Marmaray’da 18 Kasım 2013'te bütün gün seferlerin rötarlı olarak yapılması ve bazı lokomotiflere boş vagonlar bağlanarak kurtarma aracına dönüştürülmesinin gerekçesi nedir?

KUMANDA MERKEZİ GÖRMÜYOR MÜ?
- İstasyon ve vagonda imdat butonuna basıldığında bunun hangi ünitenin hangi kapısındaki düğmeden kaynaklandığını saptaması amacıyla 10 milyon avro bedel karşılığında Üsküdar’da kurulan geçici kumanda merkezi sağlıklı çalışmıyor mu? Üsküdar’daki merkezde bu acil durum çağrıları görülmesine ve her vagona görevliler konulmasına karşın neden her arızada “imdat kolunu çektiler” denilerek gerçekler saptırılıyor?
- Marmaray’ın Sirkeci’deki istasyonda durmaması, buradaki inşaatın halen seferlerin bittiği gece saatlerinden sabahın ilk saatlerine kadar devam ediyor olmasından mı kaynaklanmaktadır? (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Radyasyonlu malzeme TAEK incelemesinde

SONRAKİ HABER

Dicle’yi de kurutacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...