19 Kasım 2013 18:29

Tam günde geri vites

Kamu ve üniversite hastanelerinde hekimlere özel muayenehane yasağı getiren tam gün yasası, Meclis Genel Kuruluna gelmesi beklenirken Sağlık Komisyonuna geri gönderildi.

Tam günde geri vites
Paylaş

Kamu ve üniversite hastanelerinde hekimlere özel muayenehane yasağı getiren tam gün yasası, Meclis Genel Kuruluna gelmesi beklenirken Sağlık Komisyonuna geri gönderildi. Üzerinde “kapsamlı değişikliklerin” yapılacağı gerekçesiyle komisyona geri gönderilen tasarıya göre sağlık personeli, mesai saatleri dışında da hastane ya da sağlık kuruluşuna çağrılabilecek. Sağlık örgütlerinin tepkisini çeken tasarı bu haliyle oldukça eleştiriliyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) gibi meslek örgütleri de tasarı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve taleplerinin duyulmadığından şikayetçi.

TASARI NELERİ İÇERİYORDU?


Tasarıya göre yükseköğretim kurumlarının kadro ve pozisyonlarında bulunmayan profesör ve doçentler, tıp ve diş hekimliği fakültelerinde sözleşmeli öğretim üyesi olarak istihdam edilebilecek. Sünnet ameliyatını sadece tabiplerin yapabileceğinin düzenlendiği tasarıda Gezi olayları sırasında olduğu gibi hekimler, gönüllü sağlık hizmeti sunamayacak.
Bu tür hizmet vermek isteyenlerin Sağlık Bakanlığından izin almasının öngörüldüğü tasarıya göre izin almadan gönüllü sağlık hizmeti sunan doktorlar cezalandırılacak. Bu hizmetleri izinsiz sunan hekimlere 1 ile 3 yıl arasında hapis cezası verilebilecek.
Tam gün yasası olarak adlandırılan “torba tasarı”ya göre kamu emekçileri, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamayacak. Gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamayacak.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan hekimler ile aile hekimleri, kurum ve kuruluşlarındaki çalışma saatleri dışında aylık otuz saati geçmemek üzere işyeri hekimliği yapabilecek. Tasarıyla, sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu, tutuklama nedeni sayılabilecek. Ruhsatsız olarak sağlık hizmeti sunan veya yetkisiz kişilerce sağlık hizmeti verdirenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılabilecek. (Ankara/EVRENSEL)

MESLEK ÖRGÜTLERİ DİKKATE ALINMIYOR

TÜRK Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Beyazıt İlhan yaptığı basın toplantısında tasarıya tepki göstererek “torba tasarı TBMM’ye sunulmadan önce sağlıkçıların ve toplumun bilgisine sunulmadı, katkıları alınmadı” dedi. Tasarının Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonundaki görüşmeleri öncesinde TTB ve bazı meslek örgütleri çağrıldığını söyleyen İlhan, “Bazı meslek örgütleri unutulduğu için milletvekillerinin talebi üzerine Komisyon çalışması sırasında telefonla çağrıldı” dedi.
“Ne üniversiteler, ne meslek örgütleri, ne sağlık çalışanlarının sendikaları ne de toplum bu çalışmaları tam olarak bilmiyor, içine katılamıyor” diyen İlhan, tasarının, tıp fakültelerindeki, sağlık hizmetindeki ve hekimlerin çalışma koşullarındaki sorunları çözmediğini  üstüne çok ciddi sorunlar eklediğini kaydetti.  Türkiye’de her gün hekimlerin, hemşirelerin, güvenlik görevlilerinin dövülmekte olduğunu söyleyen İlhan, “Hatta öldürülmekte, tehdit edilmektedir” dedi. Sağlık hizmetlerinin en tehlikeli iş kolu haline dönüştüğünü vurgulayan İlhan, Sağlıkta şiddet nedeniyle hastalara verilen sağlık hizmetlerinin aksadığının altını çizdi.

 

ÖNCEKİ HABER

Mars’ı keşif yolunda yeni bir adım

SONRAKİ HABER

Öğrenci yurdunun yemekhanesinde yangın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...