03 Haziran 2011 10:02

Yemen Başkanı Salih yaralandı

Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’le muhalif aşiretlerin arasındaki ateşkesin son bulmasının ardından Yemen iç savaşın eşiğine geldi. Yemenli muhaliflerin televizyon kanalı Devlet Başkanı Abdullah Salih'in öldürüldüğünü iddia etti. Devlet yetkilileriyse iddiaları yalanlayarak Abdullah Salih'in 1 saat içerisinde hal

Yemen Başkanı Salih yaralandı
Paylaş

Yemen’de geçtiğimiz hafta Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in uzlaşma anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesinin ardından başlayan çatışmalar özellikle başkent Sana’da yoğunlaşıyor. Kent, güneyde hükümet kuvvetleri, kuzeydeyse isyancı askerler ve muhalefete bağlı aşiret çeteleri arasında bölünmüş durumda.

Muhalif aşiret lideri Şeyh Sadık el Ahmar’a bağlı güçlerle hükümet güçleri arasındaki çatışmalar nedeniyle, kentin on kilometre uzağındaki havaalanı sık sık kapanıyor. Hükümet kuvvetlerinin ateşi nedeniyle Sana’nın bazı mahallelerinin boşaldığı ve başkentlilerin daha güvenli yerlere kaçtığı kaydedildi. Ayrıca muhalif aşiretlere bağlı pek çok silahlı kişinin de El Ahmar'a destek için başkent Sana’ya doğru ilerlediği bildirildi.

SALİH ÖLDÜ İDDİASI

Hükümet güçleri muhalif aşiret lideri Şeyh Sadık el Ahmar'ın kentin güneyindeki evini bombalarken muhalif güçler de Başkanlık Sarayı’nın bulunduğu bölgeyi bombaladı. Yemenli muhaliflerin televizyon kanalına göre Bombardımanda Devlet Başkanı Salih’in ve dört korumasının öldüğü iddia edildi. Devlet yetkilileriyse bu iddiayı yalanlayarak, Salih'in televizyon aracılığıyla halka sesleneceğini belirtti.

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Çatışmalarda bugüne kadar 150’den fazla kişinin hayatını kaybettiği Yemen’in başkenti Sana’nın kuzeybatısındaki bazı mahalleleri abluka altına alan hükümet kuvvetleri, top ve ağır silahlarla bombardımana başladı.

Hükümet güçleri, Şubat ayında muhalefet cephesi tarafına geçen ve Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’e görevi bırakma çağrısı yapan Ahmar Kabilesi’nin yoğunlukta yaşadığı bölgeleri top ve ağır silahlarla bombalıyor. Patlamalar bütün kentte duyulurken Salih’e bağlı birlikler, bombalanan bölgeye çıkan yolları, panzer, zırhlı araçlar ve askerler tarafından tutmuş durumda. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yine mülteci faciası

SONRAKİ HABER

Barış Anneleri İnisiyatifi Erdoğan’a tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...