20 Kasım 2013 06:00

Havran Çayı zehir akıyor

Balıkesir’in Havran ilçesindeki, zeytin ve turşu fabrikalarının atıklarını bıraktığı Havran Çayı, çevresel kirlilik kaynağı haline geldi.

Havran Çayı zehir akıyor
Paylaş

Balıkesir’in Havran ilçesindeki, zeytin ve turşu fabrikalarının atıklarını bıraktığı Havran Çayı, çevresel kirlilik kaynağı haline geldi. Havranlılar yetkili makamlara birçok kez başvurdukları halde atıkların Havran Çayı’na bırakılmasını engelleyemediklerini söyledi.

‘SUDA CANLI KALMADI’

Toksik maddeler içeren zeytin karasuyu ve kimyasal atıklar, yıllardır bırakıldıkları Havran Çayı aracılığıyla toprağa, içme ve sulama suyu kaynaklarına, denize karışarak, çevreyi ve insan sağlığını ciddi biçimde tehdit eder boyuta ulaştı. Havran Çayı kirliliğinin özellikle yaz aylarından tavan yaptığının altını çizen Havranlı 32 yaşındaki İsmail Yavuz, “Atık suların kötü koku yaymalarını bir tarafa bırakın, suda canlı kalmadı. Başvurduğumuz her yetkili bizi yalnızca dinledi” dedi.

‘FABRİKALAR DENETLENMİYOR’

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Edremit Körfezi Şubesi Başkanı Mehmet Akif Öznal, bölgedeki çevre kirliliğinin ürkütücü boyutlarda olduğuna dikkat çekti. Öznal, hiç denetim yapılmadığı için fabrikaların kendi arıtma tesislerini kurmadığını belirtti.

KİRLİLİK MECLİS GÜNDEMİNDE

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Nedret Akova da Havran Çayı’ndaki sanayi atıklarının yol açtığı çevre kirliliğiyle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi.

Milletvekili Akova, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, “Havran Çayı’ndaki kirlilikle ilgili gelen şikayetler hususunda şimdiye kadar neler yapılmıştır? Havran Çayı’nda kirliliğe sebep olan firmalar, kurumlar ya da kişiler nezdinde gerekli ne tür yaptırım ve cezalar uygulanmıştır ya da uygulanacaktır? Havran Çayı’nın kirliliğinin taşındığı Burhaniye sahillerinde yaşayanların mağduriyetini önlemek ve telafi etmek için neler yapılması düşünülmektedir?​” dedi. (Balıkesir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır, Dicle için ayakta

SONRAKİ HABER

TV8\'de toplu işten çıkarma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...