19 Kasım 2013 08:01

Gazi’de çeteler polis korumasında

İstanbul Gazi Mahallesi’nde çetelerin saldırıları bitmek bilmiyor. En son 15 Kasım’da Erdal Arslan isimli genç hayatını kaybetti. Gençlerin işsizlik ve yoksulluk nedeniyle çetelere yöneldiğini anlatan mahalle halkı polisin ise bu çeteleri adeta koruduğunu söylüyor.

Gazi’de çeteler polis korumasında
Paylaş

Metin Akarsu

İstanbul Gazi Mahallesi’nde çetelerin saldırıları bitmek bilmiyor. En son 15 Kasım’da Erdal Arslan isimli genç hayatını kaybetti. Gençlerin işsizlik ve yoksulluk nedeniyle çetelere yöneldiğini anlatan mahalle halkı polisin ise bu çeteleri adeta koruduğunu söylüyor.

İNSAN TİCARETİNDEN SÖZ EDİLİYOR

Gazi Mahallesi’nde şu an birçok çete bulunuyor ve bu çeteler uyuşturucudan fuhuşa, haraç toplamaya kadar birçok işi yapıyor. Hatta son dönemlerde Suriye’den mültecilerin gelmesiyle mahallede insan ticaretinin yapıldığı bile söyleniyor. Mahallede neredeyse herkes bu çetelerin ismini ve yaptığı işleri biliyor.

5 yıldır mahallede yaşayan İnşaat İşçisi Şenol Kurt, kimsenin çetelere karışamadığını ve çetelerin istedikleri gibi davrandığı bir ortamın olduğunu dile getiriyor. Kurt, “Mahalle kentsel dönüşüm gerekçesiyle boşaltılmak isteniyor” diyor ve ekliyor: “Polis çetelere bilerek dokunmuyor”

Kurt’un bu cümlesi Gülsuyu halkının “Kentsel dönüşüm için mahallemizi boşaltmamızı istiyorlar. Onun için de çeteleri kullanıyorlar” sözünü akıllara getiriyor.

POLİS ÇETELERE GÖZ YUMUYOR

Gazi Cemevinden Eyüp Güneyselli de uyuşturucu yaşının düşmesine ve polisin çetelere karşı tutumuna dikkat çekiyor. Mahallede 11 yaşındaki çocukların uyuşturucu kullandığını ve sattığını duyduklarını belirten Güneyselli, “Biz de bunları polisin bizlerle yaptığı toplantılarda söylüyoruz. Ama cevapları hep ‘yeterli elemanımız yok’ şeklinde oluyor. En ufak bir eyleme yüzlerce polis gönderen emniyetin çeteleri bitirmek için mi elemanı yok?​” diye soruyor.

Mahallede yaşayan Hıdır Kurnaz ise polis ile çetelerin kol kola gezdiğini söylüyor. Bu durumdan rahatsız olan halk, Gazi Mahallesi’ndeki çeteleşmenin son bulmasını istiyor.


EN SON ERDAL ARSLAN ÖLDÜRÜLDÜ

15 Kasım akşamı Gazi Mahallesi’nde, kozmetik dükkânında çalışan 23 yaşındaki işçi bir genç öldürüldü. Saldırının olduğu yerde MOBESE kameralarının da olmasına rağmen cinayeti işleyenler hâlâ bulunabilmiş değil. Saldırıyı çetelerin yapmış olabileceğini belirten mahalle halkı saldırganların da yakalanmayacağı görüşünde. Nedenini sorduğumuzda ise ortak bir cevapla karşılaşıyoruz: “Daha önce defalarca kez yapılan saldırılarda herhangi bir şey olmadı.”


SİYASİ ÖRGÜTLERE DÜŞMAN

Çetelerin en rahatsız olduğu durum ise mahallede bulunan siyasi örgütler. Çünkü örgütler, mahalledeki çeteleşmeye karşı mücadele ediyor. Bu yüzden çeteler mahalledeki siyasi örgütlerin yürüyüşlerine ya da bürolarına silahlı saldırılar bile düzenleniyor. Çetelerin mahalledeki siyasi örgütlere yaptığı saldırılar ise epey sert oluyor. Yapılan saldırılarda pompalı ve makineli tüfeklerin kullanıldığı zamanlar bile yaşanıyor. Bu sert saldırılara bir de çetelerin iç hesaplaşmalarında rastlanıyor.


İŞSİZLİK VE YOKSULLUK GENÇLERİ ÇETELERE İTİYOR

Çetelerin en büyük hedef kitlesi ise mahallenin gençleri. Yoksulluk ve işsizlik gençleri kolay yoldan para bulmak için çetelere yöneltiyor. Keza sabahtan akşama kadar kahvelerde oturan gençlere rastlanabiliyor. Eyüp Güneyselli, işsiz gençlerin uyuşturucu çetelerine girdikten sonra ceplerine para girdiğini söylüyor. Ve gençler, bu ‘gelir kaynağından’ dolayı çeteleri bırakmıyor. BDP İlçe Başkanı Mecit Aygün mahalledeki gençlerin çetelere yönelmemesi için gençlik için alternatif bir etkinlik düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
Çete tehdidinin mahalle için büyük bir sorun olduğunu dile getiren Emek Partisi Sultangazi  İlçe Yöneticisi Zehra Fırat, “Seçim sürecine girdiğimiz şu günlerde gençlerimizin talepleri bizler için önemlidir. Yerel yönetimler gençliğin önünü açmalı ve bu sorunların çözümünde belirleyici olmalıdır” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Barzani’nin zor hali; kılıç kimde, kalkan kim?

SONRAKİ HABER

Şirketler kâr, AKP tasarruf, hasta ilaç peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...