19 Kasım 2013 07:34

Bu dayanışmayla güzel yarınlara...

Kadının emeği ve bedeni üzerindeki her türlü baskı, şehir merkezlerinden uzaklaştıkça daha da görünür hale gelir. Esenyalı’daki kadınlar da bu kara örtüyü kaldırmak için nicedir mücadele içindeydi. Ve sonunda el birliğiyle Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğini kurdu.

Bu dayanışmayla güzel yarınlara...
Paylaş

Duygu Ayber

Kadının emeği ve bedeni üzerindeki her türlü baskı, şehir merkezlerinden uzaklaştıkça daha da görünür hale gelir. Ev ve fabrika arasında sıkıştırır hayalleri. Esenyalı’daki kadınlar da bu kara örtüyü kaldırmak için nicedir mücadele içindeydi. Ve sonunda el birliğiyle Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğini kurdu. Derneğin açılış şöleni de, kurtuluşu birlikte çözüm aramaktan yana seçen bu birbirinden güçlü kadınların, aylardır verdiği uğraşlar sonucu gerçekleşti. Ev ev toplantı yapan, kapı kapı dolaşan, mahallenin dört bir tarafını afişlerle donatan, dernek binasını güzelce süsleyen kadınlar, derneklerinin kapısını güzel yarınlara açtı.

‘ÖNCE KENDİMİZİ SONRA KENTİMİZİ’

Kadınlar evde, işte, sokakta yaşadıkları sorunları öyle kolay anlatamaz ya, Esenyalı’daki kadınlar dayanışma derneğini kurarak aslında yapabileceklerinin sınırı olmadığını başta kendilerine kanıtlamışlar. Nitekim şölende açılış konuşmasını yapan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği yöneticilerinden Yüksel Yıldız, “Bizi görmezden gelenlere inat ben, sen, öteki olarak ördük bu dayanışmayı. Bu yolda birlikte sıkınıtılarımızı aşmak için önce kendimizle yüzleşmek, ardından daha iyi bir yaşam beklentimize karşılık bulmak istiyoruz” dedi.

‘YETER Kİ ELLER ELLERE KAVUŞSUN’

Şiirleriyle kadınların acılarını, sevinçlerini, kavgasını dile getiren Şair Sennur Sezer de Esenyalı’daki kadınları yalnız bırakmadı. “Bilirim kadınlar yan yana geldikçe acılar da biter, umutlar yeşerir. Biz el ele oldukça her güçlüğü aşarız, yeter ki eller ellere kavuşsun” diyen Sezer, kadınlara şiirler okudu.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan, geçtiğimiz günlerde Aydınlı Mahallesi’nde yaşanan kadın cinayetini hatırlatarak, “Kadınlara yönelik her türden şiddet ‘cinnet’ olarak adlandırılıyor. Kadın cinayetlerini meşrulaştıran açıklamalara izin vermeyelim” dedi. Yanı başında Tuzla Organize Sanayi olan Esenyalı’da binlerce kadın işçinin zor koşullarda çalıştığını belirten Doğan, “Sanayi sitelerinde günde 12 saat çalıştırılıyoruz. Sonra eve gel iş yap, çocuk bak derken hayatımız ev iş arasında sıkışıp kalıyor. Tüm engellere rağmen yan yana duracağımız bir çatı kurduk” dedi.


BİZ İSTEYİNCE OLUR

Şenliğe katılan pek çok kadın işçi vardı. Onlardan biri de Tekstil İşçisi Yıldız İnan. Hepsi adına söz aldı Yıldız ve bu derneğin Esenyalı’da yaşayan işçi kadınlar için ne anlama geldiğini şöyle anlattı: “Günde 12 saat sendikasız, sigortasız, güvencesiz merdiven altı atölyelerde çalıştırılıyoruz. Her gün şiddetle karşı karşıyayız. Bu kadar sorun karşısında kadınlarla ilgili Hükümetin gündeminde sadece başörtüsü var. Bana göre herkesin inancı kendine. 21. yüzyılda taciz, tecavüz, kadın işçi ölümleri varken, seyirci kalamayız. Zannetmesinler başörtüsüyle sorunlarımız çözülüyor. O yüzden benim tüm kadınlara çağrımdır, dernek çatısı altında birleşmeliyiz, emeğimizin sömürülmesine son vermeliyiz. Biz isteyince birçok şeyi değiştirebiliriz. Bu dernek bana ve diğer işçi arkadaşlarıma bunu gösterdi.”


UMUT ÇOĞALIYOR

Hayat TV'de yayınlanan Ekmek ve Gül programı ve dergisi de şenliğe bir mesaj gönderdi. Mesaj şöyle: “Dünya kadınların emeği üzerine kurulu. Bu emek, görüneniyle, görünmeyeniyle bu koca emek, dünyanın nasıl döndüğünü belirler. Yok sayılan, değersizleştirilen, hor görülen emeğimizi artık kadınlar için daha yaşanır bir kent, daha yaşanır bir ülke, daha yaşanır bir dünya için harcıyoruz. Ve bunun adı kadın dayanışmasıdır. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin kapısı işte böyle bir dünyaya açılacak. “Yaşamımız için ekmek, ruhumuz için gül istiyoruz” diyen sizin gibi kadınlar çoğaldıkça umudumuz çoğalıyor. Sizleri kutluyor, elinizi tutan ellerin çoğalmasını diliyoruz. Ekmek ve Gül ekibi olarak her daim yanınızdayız” mesajını iletti.


ŞÖLENDEN NOTLAR

* Derneğin açılış şöleni, Ahmet Yesevi Mahallesi Gül Düğün Salonu’nda gerçekleşti. Açılan stantlarda satılan kitap ve dergilerin geliri, derneğin bütçesi için ayrıldı. Ayrıca kadınların evlerinde hazırlayıp getirdiği pasta ve börekler de yine derneğin giderlerini karşılamak üzere satıldı.
* Şölen Bedriye Alkan, Ayla Yılmaz ve Helin Başak Kültür Sanat Vakfının Kadın Korosu Koma Awazen Jinan’ın birbirinden güzel türküleriyle şenlendi, kadınlar omuz omuza halaya durdu.
* Esenyalı Kadın Derneğinin ilk işi, 25 Kasım Pazartesi günü saat 19.30’da Kadına Şiddetle Mücadele konulu bir panel olacak. Paneli dernek binalarında gerçekleştirecekler. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Hükümet şovuyla duyuruldu, sessiz sedasız tasfiye edildi

SONRAKİ HABER

Antalya’da 2. işçi kurultayı hazırlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...